'İstikrar yok, sanal bir artış yaşanıyor'

'İstikrar yok, sanal bir artış yaşanıyor'

MHP Grup Başkan Vekili Tevfik Rüştü Özgür, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz hafta açıkladığı Çankırı nüfusuyla ilgili verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “İstikrarlı bir artış söz konusu değildir” dedi.

Özgür, İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantılarının dördüncü birleşiminde dilek ve temenniler bölümünde söz aldı. TÜİK’in geçtiğimiz haftalarda Çankırı nüfusuyla ilgili açıkladığı verileri hatırlatan Tevfik Rüştü Özgür, “Bu oranlar sağlıklı değildir. Çankırılı yetkililer bu sonuçları çok iyi irdelemeli ve kamuoyunu bilgilendirmelidir. İstikrarlı bir nüfus artışının yaşandığını söylemek çok yanlış olur.  Ayaklarımızın yere basması gerekir” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in verilerine göre Çankırı merkez nüfusunun sadece 250 kişi arttığını ifade eden Özgür, “Üniversiteye kayıt yaptıran ve nüfusunu Çankırı’ya aldıran 2 bin 500 kişi bulunduğunu yetkililerden öğrendik. Şimdi 2 bin 500 kişinin yerleştiği şehir merkezinde, 250 kişilik bir artış varsa, nüfusun azaldığı anlaşılır.  Bu verilere göre merkez nüfusu azalmıştır. Önce bunu kabul etmemiş ve bu azalışın nedenini araştırmamız gerekiyor. Burada istikrarlı bir artış söz konusu değildir, sanal bir artış yaşanmaktadır” diye konuştu.

Özgür, bazı ilçelerdeki artışın yerel seçimlerle ve beldelerin kapatılmasıyla alakalı olduğunu ifade ederken, “Orta’nın durumu belli. Resmi kurumlar ve bazı beldeler kapandı. Buna rağmen ilçedeki nüfus artış oranı % 39. 95 ile Çankırı’nın en fazla olduğu ilçe olarak gözükmektedir. 13 bin 996 iken, 19 bin 588 olmuştur. Bunun istihdamlar, şunla bunla izah edilmesi mümkün değildir. Orta’ya bağlı Yaylakent Beldesi’nde 2012 yılı sonu itibariyle 2 bin 229 olan nüfus, 2013 yılı sonu itibariyle 5 bin 355 olmuştur. % 130′a yakın bir artış söz konusudur. Bu artışın mahalli idareler seçimiyle paralel olarak yaşandığını düşünüyorum. Kurşunlu’da da buna tezat bir durum yaşanmaktadır” dedi.

Özgür, ilçelerde yaşanan bu nüfus hareketlerinin gerçek manada değil, sanal bir artış olduğunu vurguladı.

Özgür şunları kaydetti:

“Bu sonuçlar iyi irdelenmeli ve değerlendirilmelidir. Benim kanaatim nüfusumuz artmamıştır ve istikrar söz konusu değildir. 2014 yılında bunun tersi bir durumda, bunların dikkate alınması gerekir. Şu kesindir ki, bu sonuçlar tamamen sanaldır ve seçimlerle alakalıdır”

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Canbaz da sunum ve çalışmalarından dolayı MHP Grup Başkan Vekili Tevfik Rüştü Özgür’e teşekkür ederken, verilerin daha iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantı gündeminde KÖYDES’in 2013 yılı programı görüşülürken, Çankırı İl Özel İdaresi’nde yetkili sendika ile Aylık Sosyal Denge Sözleşmesi imzalanabilmesi için Vali Vahdettin Özcan’a yetki verildi. (Karatekin)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler