İzmir Atatürk Lisesi müdürü görevden alındı

İzmir Atatürk Lisesi müdürü görevden alındı

İzmir'in en eski okullarından Atatürk Lisesi'nin mezuniyet töreninde öğrencilerin, Onuncu Yıl ve İzmir Marşı okumasına engel olmak istediği ileri sürülen okul müdürü Selamettin Demirhan görevden alındı.

Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından İzmir’in Atatürk Lisesi’nde 13 Mayıs Pazar günü “müdür skandalı” yaşanmıştı. 12'nci sınıf öğrencilerinin mezuniyet balosunda geleneksel olarak Onuncu Yıl Marşı ve İzmir Marşı okunmak istenmişti. Okul müdürü Selamettin Demirhan, ‘siyasi gösteri' iddiasında bulunarak, marşın okunmasına izin vermemişti.

Fakat öğrenciler  okul müdürünün yasağını tanımamış ve kep atma merasimi esnasında hep bir ağızdan İzmir Marşı’nı söylemeye başlamıştı. Öğrenciler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atmıştı. Bunun üzerine Demirhan sahneye çıkarak mikrofondan öğrencilere müdahale etmiş, “Ben bu okulda okul marşından başka bir marş söyletmem. Başka slogan attırmam” demişti. Öğrencileri okul müdürünü yuhalayarak protesto etmiş ve İmzir Marşı’nı tekrar söylemişti. Müdür Demirhan da öğrencilerin sesini bastırmak için hoparlörlerden yüksek sesli pop müzik yayını başlatmıştı.

İKİ KİŞİ OKULUN KAPISINA DAYANDI
Olay görüntüleri İzmir’in yanısıra yurt genelinde geniş yankı uyandırmıştı. Okul müdürüne tepki büyüdü. Bugün Atatürk Lisesi önünde toplanan binlerce vatandaş protestoda bulundu, Selamettin Demirhan’ın görevden alınmasını istedi. Atatürk Lisesi Mezunları Derneği tarafından organize edilen eyleme CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Koray Ükünç, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır, Atila Sertel ve milletvekili aday adayı Kani Beko ile çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar hep birlikte İzmir Marşı ve Onuncu Yıl Marşı’nı söyledi, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attı.

VALİDEN “MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALIN” TALİMATI
İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın okul müdürü Selahattin Demirhan'ın görevinden alınması için talimat verdiğini açıkladı. Bayır, “Size bir söz verdik. 40 dakika önce vekilimiz Atila Sertel ile İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın yanındaydık. Durumu anlattık. Başkaları da başka şeyler anlatmış. Bizim anlatmamız üzerine telefonu yanımızda kaldırdı. İl Milli Eğitim Müdürü'nü aradı. ‘Derhal bu müdürü görevden alacaksın' talimatını verdi. Bu gelişme yanımızda yaşandı. Yarın basına resmi haber düşer. Eğer bu müdür görevden alınmazsa mücadelemiz devam edecek. Ancak Valimiz, şu an Müdürü görevden almıştır” dedi. Bayır'ın açıklaması protestocular tarafından sevinçle karşılandı. Okul müdürü hakkında soruşturma açıldığı da bildirili.

“SORUMLULAR DERHAL HESAP VERMELİ”
Atatürk Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Murat Saraç basın açıklamasını okudu. Açıklamada şöyle denildi:

“13 Mayıs Pazar akşamı okulumuzda gerçekleştirilen 130. Yıl mezuniyet töreninin bitiminde genç mezunlarımızın marş söylemelerini engellemeye çalışılması gençlerin ve velillerin haklı olarak tepki göstermesine neden olmuştur. Mezunlarımızın ve velilerimizin bu mutlu gününde böyle bir olayın yaşanmasından dolayı son derece üzgün olduğumuzu belirtir ve bilinmesini isteriz ki kurtuluş savaşının simgesel şehri İzmir’in kalbinde yer alan İzmir Atatürk Lisesi, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür insanların yetiştiği 130 yıllık dev bir çınardır ve Atatürk’ün adını gururla taşıyan okulumuzdan mezun olan herkes Mustafa Kemal Atatürk ve devrimlerinin doğal birer neferi askeridir. Bu gençler yaşamları boyunca, yurdumuzu muasır medeniyetler sınıfına çıkarmak için çalışacak ve savaşacaklardır. Hepsi 99 yıl önce tam da bugün Samsun’a doğru yol alan Bandırma vapurunda ki cesur yüreklerin ruhunu ve azmini taşımaktadırlar. Bu anlamlı gençlerin coşkuyla söyledikleri ecdadımızın canlarıyla kanlarıyla kazanılan Kurtuluş Savaş’ına, yanmış yıkılmış Anadolu’nun küllerinden kurulmuş Cumhuriyet’e, vazgeçilmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e adanmış marşların altında siyasi nedenler aramak bu ülkenin geleceğini şekillendirecek gençleri slogan attıkları iddiasıyla bastırmaya, susturmaya çalışmak abeste iştigaldir, basiretsizliktir. Sorumluları bunun hesabını mutlaka vermelidir hem de derhal vermelidir.”

Yaşananların ardından Milli Eğitim Bakanlığı da harekete geçti ve okul müdüründen olaya ilişkin bilgi notu istedi. Demirhan, bilgi notunda, “Yaşananlar ve yapılanlar tarafıma yöneltilen karalama girişimi, şahsiyetimi yıpratmaya yönelik faaliyet” dedi. Yapılan incelemenin arından Okul müdürü Selamettin Demirhan’ın görevden alındığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler