Kadıköy-Kartal metrosu açıldı

Kadıköy-Kartal metrosu açıldı

Bayramda ücretsiz...

Anadolu Yakası'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan Kadıköy-Kartal Metrosu, bugün açıldı.

Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 milyar TL olan Kadıköy-Kartal-Kaynarca Metro Hattı 22 km. uzunluğunda ve yerin 30 – 40 metre altında inşa edilen 16 istasyondan oluşuyor.
 
Açılışta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbullular'ı daha fazla toplu taşıma kullanmaya davet etti.
 
İSTASYON SAYISI 19'A ÇIKARILACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği hat üzerinde yer alan istasyonlar ise şöyle: Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal.
 
Daha sonra bitirilmesi planlanan Yakacık, Pendik, Kaynarca ilavesiyle toplam istasyon sayısının 19'a çıkarılması planlanıyor.
 
Erdoğan'dan önce kürsüye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çıktı. Topbaş yaptığı konuşmada "Bir şehrin medeniyet ölçüsü, orada yaşayan insanların toplu taşımayı ne kadar kullandığıyla ölçülür. Dünya yerel yönetimleri arasında metroya bu kadar büyük yatırım yapan tek şehir İstanbul'dur. Bizler burada tarihe tanıklık ediyoruz. Günde 1,5 milyon insana hizmet verecek." dedi.
 
Kürsüye çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Bugün açılışını yaptığımız Kadıköy - Kartal hattının hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
 
KADIKÖY - KARTAL 29 DAKİKA
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
 
"Yarın arefe, ertesi gün inşallah bayram. Böyle anlamlı bir günde bu açılış çok önemli. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün çalışanlara teşekkür ediyorum. Bu metro hattını kullanacak İstanbullu kardeşlerime hayırlı yolculuklar diliyorum. 2005 yılında ilk temelini yine böyle bir törenle hep birlikte atmıştık. Yaklaşık 7 yılda 3.1 milyar dolar finansmanla 22 km uzunluğunda, yerin yaklaşık 40 m altındaki hattı tamamlıyoruz. 1.5 dakikada bir Kadıköy'den Kartal'a araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kulanacağını tespit etmiş bulunuyoruz. Bu hattı Kaynarca'ya kadar uzatacağız. Avrupa Yakasına geçiş de kolaylaşacak. Kadıköy - Kartal hattı 29 dakikaya inecek.
 
TRENLERDE MAKİNİST YOK
Anadolu Yakasındaki bu ilk metro hattımızın teknolojik alt yapısı bir devrim niteliğinde. Trenlerde makinist bulunmayacak. Kumanda merkezindeki arkadaşımız treni mouse yardımıyla hareket ettirecek. AK Parti ilklerin iktidarıdır. Kasaba mantığıyla iş yürütenlerin bugüne kadar attığı adımlardır bu ülkeyi geride bırakan.. AK Parti iktidarı şehirciliğin, yani Medine, yani medeni olmanın ifadesidir.
 
Kadıköy - Kartal metro hattı dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşa edildi. Engelli kardeşlerimizi ihmal etmedik. Onları da düşündük. Görme engellilerin, fiziki engeli olan kardeşlerimizin en kolay şekilde kullanabilmesi için her türlü önlem alındı. Öncelikle bu hatla, zaman noktasında çok büyük tasarruf yapacağız. Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağlamış olacağız. Akaryakıttan, bakım giderlerinden, yol bakım ve onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacağız. Yaptığımız hesaplamalara göre, bu hatla birlikte, Türkiye'ye, İstanbul'a, İstanbullu kardeşlerimize, yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız.
 
İLK YILDA 572 OTOBÜS, 1.227 MİNİBÜS TRAFİKTEN ÇEKİLECEK
Eğer bu hat (Kadıköy - Kartal metro hattı) yapılmasaydı, Kadıköy - Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Biz şimdi, tam tersine, ilk yılda 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak.
 
RIHTIM CADDESİ TRAFİĞE KAPATILACAK
Sizlerle bir şey paylaşacağım. Sevgili İstanbullular.. İstanbul Türkiye'nin değil dünyanın gözdesi. Bu şehrin tamir ve bakımlarını süratle bitireceğiz. Bunu yapmak durumundayız. En uygun mevsim bu mevsim. "Her kutlu doğum zor olur" bunu biliniz. Bu metro hattının inşasıyla birlikte bu Kadıköy'ün de çehresi değişiyor. Rıhtım Caddesi trafiğe kapatılıyor. Eski minübüs ve otobüs duraklarının olduğu yeri halka açıyoruz.
 
Bu hattın inşasında yer alan bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Kendilerini kutluyorum. Hattın vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum. Ulaşımı rahatlatmak için hız kesmeden büyük yatırımlar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. İstanbul çok uzun yıllar çarpık bir şekilde büyüdü. Ve baştan gerekli önlemler alınmadı. Bir yandan geçmişe çözüm bulmaya, bir taraftan da çözüm üretmeye çabalıyoruz. Araç trafiğine çare bulmak durumundayız. Zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Bunları da süratle gidereceğiz.
 
BU PROJELER DE BİTECEK
Önümüzdeki yılın 29 Ekim'ine Marmaray'ı yetiştirmeye çalışıyoruz. Denizin altından bu sistemi yetiştirmek de bize nasip oluyor. Tüp geçiti de 2015'e yetiştiriyoruz. Artık otomobiller bu iki katlı tüp geçitten geçecek. Eskişehir -İstanbul arası yüksek hızlı treni bitiriyoruz. Bitmedi; İstanbul - İzmir otoyolunu yapıyoruz. İstanbul - İzmir arası da yakın hale gelecek. Bitmedi; Yeni bir adım atıyoruz. 3. köprünün ihalesini yaptık. Ağır vasıtaları yoğunlukla 3. köprüden geçireceğiz.
 
BAYRAM BOYU ÜCRETSİZ
Birazdan trenle gideceğiz. Sayın başkan bayram boyunca bu tren ücretsiz olacak. Bütün vatandaşlarımız bayram boyu konforunu yaşamış olsunlar.
 
17 Ağustos depremini hatırlatan Başbakan "Bir daha böyle acılar yaşamak istemiyoruz" dedi.
 
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın bayramlarını tebrik ediyorum. Başta Suriye'deki vatandaşlarımıza yardım diliyorum. Orada da hak hakim olacaktır; buna inanıyorum. Çünkü zulm ile abad olunmaz. Er ya da geç hak hakim olur.
 
Arakan'daki kardeşlerimiz.. Birileri Dışişleri Bakanı'nın orda ne işi var dediler.. Ah ah o tablolar, insana saygısı olan varsa Türk'ün niye gittiğini çok iyi bilir. Aziz milletim bu millet Hint yarım adasındaki zulme buradan donanma kaldıran millettir. Biz böyle bir tarihin varisleriyiz. Dünya üzerindeki mağdur tüm insanlığa ben Ramazan Bayramı'nın hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Sizlerden de dua bekleyen kardeşlerinize yüreklerinizi açmanızı, hayır dualarınızı esirgememenizi rica ediyorum. 
 
MEDYA KİMİN YANINDASIN?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zor, tahammül, sabır ve acılara karşı metanet isteyen bir ramazan ayının geride kaldığını belirterek, ''Ramazanın ruhuna, anlamına tamamen ters bir şekilde, her türlü kutsalı çiğneyerek ramazan ayında da kan akıtan teröristlere karşı, açık ve net söylüyorum televizyon kanallarına, onların avukatlarını, onların meddahlarını çıkartan medyaya karşı tavrım vardır, bundan sonra da olacaktır. Kimin yanında olduğunu söyleyeceksin? PKK'dan mı yanasın, milletten mi yanasın?" dedi.
 
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK METROSU
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından kurdele kesimine geçildi.
 
Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan, ayrıca Anadolu Yakası'nın da ilk metrosu olma özelliğini taşıyan Kadıköy - Kartal Metrosu, Kadıköy ile Kartal arasındaki mesafeyi 32 dakikaya indirerek ulaşımda da büyük kolaylık sağlayacak.
 
HAT UZUNLUĞU 24,5 KM'YE ULAŞACAK
Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluğuna sahip hattın maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattın Kaynarca'ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.
 
Şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışmasıyla metro hattında günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı için 144 vagon alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler