Kadir Topbaş: Kesinlikle AVM yok!

Kadir Topbaş: Kesinlikle AVM yok!

Topbaş, "Bir AVM kesinlikle düşünülmüyor. Otel ve rezidans yok" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptığı açıklamada, "AVM yapılması düşünülmüyor. Otel ve rezidans da yapılmayacak, kent müzesi olabilir" dedi. Ayrıca Topbaş, Taksim-Maçka aksında genişletilmiş bir park düzenlemesi yapılabileceğini söyledi.
 
İBB Başkanı Topbaş, katıldığı bir programda basın mensuplarının Taksim Olaylarına ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Taksim'deki olayların geldiği boyutun üzücü olduğunu söyleyen Topbaş, "Türkiye ekonomisi, İstanbul ve Dünya'ya yansıma bu olmamalıydı. Maalesef bu noktaya geldi. O alan AVM olarak düşünülmüyor. AVM olacak bir metrekareye sahip de değil. Şöyle diyelim. Şu anda gezi parkı olarak bildiğimiz alanın tamamı 50 bin metrekare civarında. Topçu kışlası ise 11 bin metrekare. Taksim'de bir AVM kesinlikle düşünülmüyor. Kentte yaşayan bir müze düşünülüyor" dedi.
 
Görüştüğü mimarlar odası yetkililerinin sunduğu öneriyi de anlatan Topbaş, "Şöyle bir teklifte bulundular; 'Bu gezi parkını bütüncül bir plan içerisinde değerlendirelim. Hilton'un arkasındaki yeşil alandan itibaren, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'ndan Dolmabahçe'ye giden birleşik bir park, mimarı açından böyle bir aksı ele almak daha doğru olur' diye ifadelerle bulundular. Ben de bir mimar olarak böyle bir aksı görüyorum. O bölge ile ilgili çalışmalarımız da var bizim. Cemil Topuzlu arkasındaki yolu da yer altına indirdik" diye konuştu.
 
Mimarlar odasının önerisinde plan bütünlüğünü incelemek gerektiğini kaydeden Topbaş, Divan otel arkasından geçen bir köprü bulunduğunu, insanların Maçka'ya kadar yaya yürüyüşünü planlamanın önemli olduğunu vurguladı.
 
Başbakan Erdoğan'ın da Taksim'de AVM yapılmasını istemediğini söyleyen Topbaş, "Başbakan yapılacak Topçu kışlasında birkaç mağazadan bahsetmek istemişti. Burada kesinlikle bir AVM yok, residence yok, alışveriş merkezi yok. Tamamen kent müzesi ya da sergi alanı şeklinde değerlendirilecek" şeklinde konuştu.
 
Topbaş, topçu kışlasının yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine şunları söyledi:
"Başbakanımız topçu kışlasının yapılmasını arzu etmekte. Bunu seçim vaatlerinde halka ilan ettik, halk da bize bu nedenle oy verdi. Alışveriş dükkanları topçu kışlasının içinde barındırılması düşünülen bir tasarıydı. Otel düşüncesi vardı. Tamamen bunlardan vazgeçildi.
 
Bir müze, sanat galerisi olmak üzere projelendirilecek, Bu projelendirmeyi mimarlarla tartışacağız"
 
Topbaş, Taksim Platformunun da kendileri adına konuşan kişilerden rahatsızlık duyduklarını ifade ettiğinin vurguladı.
 
Topbaş, Taksim Platformu üyelerinin topçu kışlası projesi konusunda ikna olup olmadıklarının sorulması üzerine şöyle konuştu:
 
"Taksim Platformu'nun arasında meslektaşlarım olduğum için rahatça konuştuk. 'Biz buraya proje bütünlüğü içinde çalışmalarda topçu kışlası da gelse değerlendiririz' diyorlar. Tek bir yapı olarak gelirse karşıyız diyorlar."
 
Kadir Topbaş özeleştiride de bulunarak, "Biz 6 ay önce projeye başlarken animasyonlarla takdim etmemiz rağmen tam olarak anlaşılamamış. Demek ki bunu daha fazla tanıtmak, bilgilendirmek gerekiyor. Buradaki çalışmaların Topçu Kışlası ve Gezi Parkı ile ilgili olmadığını anlatmamız lazım" ifadelerini kullandı.
 
Başkan Topbaş, referandum konusundaki itirazlara da değinerek, "Ne hikmetse demokratik bir ortam arzu ederken, 'referandum istemeyiz 'diyenleri anlamam mümkün değil. 'Bizim dediğimiz olsun, referandum istemeyiz' diyorlar. Halkın oyuna sunulacak bir şeyde mimar olarak çok iyi biliyoruz ki mimaride her yapı tartışılır. Farklı görüşler ortaya çıkak. Orada birilerinin hangi konumda olursa olsun 'benim dediğim doğrudur' deme hakkı yok" dedi.
 
Başbakan Erdoğan'ın Havalimanı'nda karşılanması sırasında söylenen, "Yol ver gidelim, Taksim'i ezelim" sloganını da yorumlayan Topbaş, "Maalesef bunları zaman zaman yaşadık, gördük. 68 kuşağında da çok gördük. Bu tür topluluklar arasına provokatörler katılır. Orada insanları galyana getirebilir. Taksim'de anlatılan gelen bilgilerde birkaç kişinin değişik noktalarda 'hadi yürüyün Beşiktaş'a gidiyoruz' diye haykırdığı tespit edildi. Kalabalık ortamlarda davranışı kontrol edememe halinde değişik sloganlar atılabiliyor. Biz büyük bir aileyiz" ifadelerini kullandı.
 
Sağduyu çağrılarını yineleyen Topbaş, "Her iki taraf da saygılı olmalı. Fikirler, ifadeler ortaya koyalım. Eylemlere dönüşen, vandalizmi oluşturan eylemleri hem topluma hem kente zarar verdiğini görmekteyiz. Bizim otobüslerimiz yandı. Yepyeni gıcır gıcır otobüsler. Bunun maliyeti yine halkın bütçesi olan belediye bütçesinden ödenecek" diye konuştu.
 
Topbaş eylemlerin ne zaman sona ereceği ile ilgili olarak ise, "Bizim insanımız kindar değil, buna güveniyorum. Bu kadar değişim yaşıyor Türkiye. Tabii ki unutulmaz. Bunun bir kin boyutu devam ettirmenin olmayacağını düşünüyorum. İnançlara saygıyı gördük gezi parkında. Bir tarafta ibadet edenler, bir tarafa çöp temizleyenler. Böyle bir toplumuz biz" dedi.
 
Kadir Topbaş, Taksim eylemleri ile ortaya çıkan 90 kuşağının 68 kuşağından farklı olarak dünya ile daha yakın temasta olduğunu kaydetti. Türkiye ekonomisinin büyümesiyle demokratik taleplerin de arttığının altını çizen Topbaş, yönetim olarak yapılan işleri daha iyi anlatmaları gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler