Kamuoyu İMRALI için ne düşünüyor?

Kamuoyu İMRALI için ne düşünüyor?

İmralı görüşmelerine halkın yüzde 42'si destek veriyor.

Dört ay önce yapılan Metropol araştırmasına göre, İmralı görüşmelerine halkın yüzde 42'si destek veriyor. Bu oran, A&G Araştırma'ya göre bir yıl önce yüzde 19'du.

Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Özer Sencar, Eylül 2012'de yaptıkları kamuoyu araştırmasına göre PKK ile görüşmeye destek verenlerin oranının yüzde 42'yi bulduğunu söyledi.
 
Akşam gazetesinin haberine göre, A&G Araştırma'nın Aralık 2011'deki araştırmasında bu oran, bir yıl önce yüzde 19'du. Sencar'ın araştırmayı gazeteye şöyle değerlendirdi:
 
"27 ilde, 14-19 Eylül 2012 tarihleri arasında, toplam 1275 kişi ile 'Türkiye'de Siyasal Durum Araştırması yaptık. Araştırmadaki sorularımızdan biri de PKK ile görüşmelere ilişkindi. Araştırmaya katılanların yüzde 42'si, PKK ile hükümetin yeniden görüşmesi fikrine destek verdi."
 
"AK Partili seçmenin yüzde 46'sı, CHP'li seçmenin ise yüzde 48'i PKK ile yeniden görüşmeden yana. Görüşülmemesini isteyenlerin oranı yüzde 49'u buluyor. Kararsız kitle de var. Milliyetçi-muhafazakar kesim, örgütle veya Öcalan'la her türlü ilişkiye, görüşmeye tavır alıyor. Bunda, MHP'nin tavrı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milliyetçi söylemi etkili."
 
İLK BEKLENTİ SİLAHLARIN SUSMASI
 
"Önümüzde üç seçim var. 1,5 yıl sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok önemli. Ama bu sürede böyle bir sorun çözülemez. Dolayısıyla burada ilk beklenti, silahların bırakılmasından çok silahların susmasıdır. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki 6-8 aylık süreçte silahlar susarsa, bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerine büyük bir pozitif etki yapar."
 
A&G Araştırma'nın Sahibi Adil Gür ise gazeteye yaptığı açıklamada, 2011 yılının sonunda 48 ilde, 6 bin 500 hanede gerçekleştirdiği ve aralarında "Öcalan'la görüşülmeli mi?" sorusunun da yer aldığı anket sonuçlarını anlattı.
 
Gür, araştırmalarına göre her iki Kürt'ten birinin "PKK terör örgütü değildir" dediğini, bu oranın BDP seçmenlerinde dörtte üçe çıktığını ifade etti.
 
AKTİF SİYASETE KATILMALI
 
"Kürtlerin yüzde 63'ü 'PKK'nın silah bırakıp aktif siyasete katılması gerektiğini' düşünüyor. Türklerde bu oran yüzde 25. Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve ya ev hapsine alınması fikrine Türkler şiddetle karşı. Kürtlerde ise Öcalan'ın şartlarının iyileştirilmesiyle alakalı olarak yüzde 34'ü 'Serbest bırakılsın', yüzde 27'si 'Ev hapsi olsun' diyor."
 
"Kürtlerin yüzde 66'sı devletin Öcalan'la görüşmesi gerektiğini söylüyor. Türklerde bu oran yüzde 11. Ortalamaya vurunca yüzde 19 'Görüşülsün' diyor."
 
Gür, "Bu konuda ilerleme sağlanması için tüm siyasi partilerin elini taşın altına sokması, sokaktaki vatandaşın Türkiye'nin üniter yapısının bozulmayacağı konusunda ikna edilmesi gerekiyor" dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler