Karayılan: AKP seçimlere kadar zaman kazanmak istiyor

Karayılan: AKP seçimlere kadar zaman kazanmak istiyor

KCK yöneticilerinden Murat Karayılan, AKP hükümetinin seçimlere kadar zaman kazanmak istediğini belirterek, mevcut sertlik politikasının taktik olduğunu söyledi.

Kürtçe yayın yapan Azadîya Welat'a gazetesine konuşan Karayılan, iki yıla yakın devam eden çözüm sürecinin artık çözüm süreci olmaktan çıktığını belirtti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Sürece mecbur değiliz' ifadelerine atıf yapan Karayılan, "Sanki biz çok muhtacız. Kürt siyasetinin eli her zamankinden daha güçlüdür. Bülent Arınç ve devlet yetkililerinin tümü bilmeli ki, PKK'nın seçenekleri çoktur. Hele Kürt sorununun tüm hacmiyle gündeme girdiği, kamuoyu kazandığı bu dönemde, tüm eski bariyerler yıkıldı. PKK bu dönemde hiç kimseye muhtaç değildir. Ama kuşkusuz Kürt halkı ve Türkiye halkı barışa, kardeşliğe, dostluğa, birlikte yaşama ihtiyaç duyuyor. Ama herkes bilmeli ki kimsenin AKP'ye ihtiyacı yok." ifadelerini kullandı.

Hükümetin haziran ayındaki seçimlerden sonra esas tavrını ortaya koyacağını belirten Karayılan, "Hatta seçimler ardından bize saldırı şüphesi var. Bir sertleşme yaşandığını söyleyebiliriz. Bu sertlik bizim geri adım atmamız için bu yapılıyor. Taktiktir. Altı ay daha zaman kazanmak istiyor. Zaman kazanma manevralarıdır. Ortada bir şey yokken, gürültü çıkarıyorlar." dedi. Karayılan, Kobani olaylarının sorumlusunun da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu öne sürdü.

"SÜRECE TAMAMEN DAHİL OLDUK, DEVLET BUNU KABUL ETTİ"
İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın 2013 Nevruzu'nda yayınladığı mektuptan önce kendileriyle defalarca tartışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Karayılan, "Heyet iki kez yanımıza geldi ve önderliğin yanına gitti. 8 Mart 2013'te biz yürütme konseyi olarak toplantı yaptık ve sürece tamamen dahil olduk. Devlet de bunu bu esas üzerinden kabul etti. Zaten önderlik, 'Siz de, devlet de kabul etmeli' diyordu. Deklarasyon böyle yayınlandı. Denilebilir ki 2013 deklarasyonu her iki tarafın kabulü üzerinden açıklandı." dedi. Deklarasyonun ardından bizzat kendisinin basın karşısına geçerek, ateşkes ilan edeceklerini söylediğini belirten Karayılan, aynı yılın 25 Nisan'ında çözüm yolunu üç aşamalı olarak gösterdiklerini kaydetti. Karayılan şöyle devam etti: "AKP yetkilileri bu toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu ve reddetmediler. Öyle görünüyordu ki kabul etmişlerdi. Devletin adım atması gerekiyordu. Üçüncü aşama da normalleşmeydi. Tek bir şey yaptılar. Bir kanun çıkarttılar. AKP bir bütün olarak seçim hesabıyla yaklaşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı. Kazanıp kazanmayacağı net değildi. Çatışmasızlık sürecinin devam etmesini istiyorlardı. Kürt tarafı ise bir adım atılmasını istedi. Onlar da kanun çıkardı. Çerçeve yasası dışında herhangi bir yasal tedbir geliştirilmedi. Pratikte de gerekenler yapılmadı. Ayrıca ateşkes için gerekli koşullara da uymadılar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler