Kars havaalanına 'Ebul Hasan El Harakani' ismi verilecek

Kars havaalanına 'Ebul Hasan El Harakani' ismi verilecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kars Havalimanı’na, Horasan'ın batı kısmında Bistam’a bağlı Harakan köyünde yaşamış olan ve Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için Kars’a gelen Ebul Hasan El Harakani Hazretleri’nin isminin verileceğini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kars Havalimanı’na, Horasan'ın batı kısmında Bistam'a bağlı Harakan köyünde yaşamış olan ve Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için Kars’a gelen Ebul Hasan El Harakani Hazretleri’nin isminin verileceğini açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, Kars Havalimanı’nın yeni terminal binasının açılışına katıldı ve burada bir konuşma yaptı. Dışişleri Bakanı olarak en son Kars’a geldiğini belirten Davutoğlu, bu vesile ile Başbakan olarak Kars’ta bulunmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti. Kars’ın ulaşım koridorları üzerinde olduğunu anlatan Davutoğlu, “Kars, Türkiye’nin de bulunduğu konum itibariyle bir serhat şehridir. Doğu kıyısındadır. Ama inşallah komşularımızla iyi ilişkilerle, bütün bu havzalar açıldığında Kars merkezi bir şehirdir aslında. Bir açıdan bakıldığında Doğu Anadolu’nun bir ucu, Kafkasların da güney ucudur. Mezopotamya’nın kuzey ucu fakat Hazar’a yakınlığıyla bir başka önemli merkezdir. O bakımdan gerek Kafkasya’da tam barış ve istikrar sağlanırsa gerekse Ortadoğu’da bu sıkıntılar aşılırsa ki aşılacak bunların hepsi bir gün. Kars bütün bu havzalar arasında hak ettiği yeri kazanacak. Onun için bizim şimdiden geleceği hazırlanmamız lazım. Onun için bizim Kars’ın diğer şehirlerimize olan mesafesini kısaltmamız, diğer taraftan da Kars’ı dünyaya entegre bir şekilde ulaşım projeleri geliştirmemiz lazım” diye konuştu.

“HARAKANİ HAZRETLERİNİN İSMİNİ VERMEYİ UYGUN GÖRDÜK”-
Bu havalimanına yeni yapılan terminalle birlikte Kars’ta hava yolu ulaşımının daha da artacağını belirten Davutoğlu, “Bu terminal binası ile birlikte, yolcu kapasitesi 1 milyondan 3,5 milyona çıkacak. 3,5 misli artacak. Zaten 2002 ile bu yılı kıyasladığınızda yolcu miktarımız ve uçuş miktarımız yaklaşık yüzde 692 artmış durumda. Daha da artacak inşallah” dedi.

Kars’taki havalimanın turizme katkısına değinen Davutoğlu, hem ekonomik hem de turizm açısından Kars’ın ve havalimanının önem kazanacağının altını çizdi.

Davutoğlu, milletvekilleri ve bakanlar ile yaptıkları görüşmenin ardından Kars’ın bu havalimanına tarihi bir isim verme kararı aldıklarını söyleyerek, “Harakani Hazretlerinin ismini vermeyi uygun gördük. Eminim Harakani Hazretleri fetihten çok önce Malazgirt’ten çok önce buraya geldiğinde o manevi gözüyle ileride bu diyarların iman, irfan diyarı olacağını görmüştü. Bizim ona borcumuz, o emaneti korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve onun huzurunda olan Karslıların her an onun hatırasını yad ederek onun emanetine sahip çıkarak geleceğe hazırlanması” dedi.

Davutoğlu, bu güzel hizmetlerle ecdadın ruhunu şad edeceklerini ve gelecek nesillere güzel bir miras bırakacaklarını söyleyerek, havaalanında emeği geçenlere teşekkür etti. Davutoğlu konuşmasının ardından terminal binasının açılışını bakanlar milletvekilleri ve belediye başkanının katılımıyla gerçekleştirdi.

EBUL HASAN EL HARAKANİ KİMDİR?-
Horasan'ın batı kısmında Bistam'a bağlı Harakan köyünde yaşamış olan Ebul Hasan El Harakani Hazretleri, Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için Kars’a gelmiştir. Harakani, 1033 yılında Kars’ta bulunan Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşer.

Ebu’l Hasan Harakani’nin tasavvufi anlayışında insan sevgisi hakimdir. İnsanlara hizmeti kendi varlığının gayesi olarak kabul eden Harakani, “Allah’ım; keşke ben ölseydim de, başkaları ölümü tatmasaydı” veya “Keşke bütün yaratılmışların cezasını bana çektirseydiler de, onlar cehenneme gitmeseydiler” demiştir.

Ebu’l Hasan Harakani’nin irfani açıklamalarını oluşturan “Nuru’l Ulum” isimli bir eseri bulunmaktadır. Bu yazma tek nüsha halinde Britanya Müzesi kütüphanesinde bulunmaktadır. (

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler