Kartepede kaybolan gençlerin şarj sırrı!

Kartepe'de kaybolan gençlerin şarj sırrı!

Kocaeli'nin Kartepe ilçesi Samanlı dağlarında ormanlık alanda kaybolan gençler, dağ başında biten telefonlarını nasıl şarj ettiklerini anlattılar.

Kocaeli'nin Kartepe ilçesi Samanlı dağlarında ormanlık alanda kaybolan, yaklaşık 10 saat süren çalışmalar sonucu kurtarılan gençlerden Emre Sezer, ''Ölmeyi hiç düşünmedim. En kötü ihtimalle biraz daha dinlendikten sonra yola koyulacaktık'' dedi.

Jandarma, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, itfaiye ve AKUT ekiplerince, iş makinelerinin yardımıyla kar kalınlığı 2 metreyi bulan ormanlık alanda yaklaşık 5 kilometre yol açılıp, 2.5 kilometrelik mesafe de yaya olarak katedilerek kurtarılan Emre Sezer ve Yılmaz Topal, sağlık kontrolünden geçirildikleri Kocaeli Devlet Hastanesinden ayrıldı.

Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, snowboard ile pistin dışına çıktıklarını ve yaklaşık 1 kilometre kaydıktan sonra bulundukları vadiye düştüklerini söyledi.

BATARYALARI ELBİSELERİNE SÜRTEREK ŞARJ YAPMIŞLAR
Vadiden çıkma çabalarının sonuç vermediğini ifade eden Sezer, mahsur kaldıkları vadide sürekli hareket ederek ısınmaya çalıştıklarını, cep telefonunun biten bataryasını kıyafetlerine sürterek çalıştırmaya çabaladıklarını ve bu sayede arkadaşlarını arayıp yardım isteyecek kadar telefonu açık tutmayı başarabildiklerini kaydetti.

Kurtarma ekiplerinin sesini ilk duyduklarında çok heyecanlandıklarını dile getiren Sezer, kurtarılış sürecini şöyle anlattı: ''İlk sesin gelmesi çok uzun sürdü. Ses geldikten sonra da benim düşüncem bu yolun nasıl çıkılacağıydı. Ses gelmesi önemli değildi çünkü gelenler de yaya olarak geliyordu. Ölmeyi hiç düşünmedim. En kötü ihtimalle biraz daha dinlendikten sonra yola koyulacaktık. İlk ses geldikten sonra 1,5 saat ses gelmedi. Bu bizi tedirgin etti. Telefonları bir şekilde çalıştırmanın peşine düştük, aynı yöntemle çalıştırarak ve fotoğraf makinemizin flaşından faydalanarak kurtarma ekiplerini yönlendirdik.''İLK SORUSU ''EKMEK VAR MI?'' OLDU Yılmaz Topal da kurtarılmayı bekledikleri sürede ısınabilmek için sürekli hareket ettiklerini, bunun da kendilerini hayli yorduğu ve acıktırdığını belirterek, kurtarma ekiplerinin kendilerine ulaştığında sorduğu ilk sorunun ''Ekmek var mı?'' olduğunu söyledi. Topal, ekiplerin uzattığı ekmeği arkadaşı Emre ile paylaştığını ifade etti.

Kar derinliğinin ciddiyetinde olmadıkları için böyle bir olay yaşadıklarını ifade eden Topal, ''Bu güzergahı ilk kez denedik. Böylesine bir durum yaşandı. Ama mutluyuz, bugünü hiç unutmayacağız'' diye konuştu.

Sezer'in kız arkadaşı Jale Albayrak ise cep telefonuyla arayan Yılmaz'ın kendisine Emre ile mahsur kaldığını söylediğini, önce ciddiye almadığını ancak bir süre sonra durumun ciddiyetinin farkına vardığını kaydetti.

Albayrak, ''Yılmaz genelde şakacıdır. Bana 'birbirimize sarılıyoruz, zıplıyoruz' dedi. Bu nedenle pek ciddiye almadım. Sonra durumun ciddiyetinin farkına vardım. Herkesi aradım, çevreden 'çok kötü yere düştüler' denilince korkmaya başladım'' dedi.

Saatler süren kurtarma çalışmalarında Emre ile iletişime geçemediğini bu nedenle inancını yitirmeye başladığına anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

''Sürecin başından itibaren Yılmaz ile konuşmuştum, Emre'nin sağlık durumu hakkında endişeye kapıldım. İnancımı yitirmiştim, 'Acaba Emre'ye bir şey mi oldu?' diye düşünürken, kurtarma ekiplerinin onlara ulaştığı bilgisi geldi. Emre ile konuşmak için Kocaeli Valisi Ercan Topaca'dan yardım aldım. Vali Topaca kurtarma ekipleriyle iletişim kurdu ve Emre ile konuştuktan sonra telefonu bana uzattı. Çok heyecanlanmıştım, birden kendimi tutamadım ağlamaya başladım. Konuşmakta dahi güçlük çekiyordum. Sonunda kavuştuk, inşallah bir daha böyle bir ayrılık yaşamayız.''

Maşukiye-Kartepe Kayak Merkezi arasındaki ormanlık alanda gezintiye çıkan ancak karanlık çökmesine rağmen geri dönmeyen Sezer ve Topal, telefonla yakınlarına ulaşarak kaybolduklarını bildirmiş, kurtarma ekipleri, iş makineleriyle kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu ormanlık alanda yaklaşık 5 kilometre yol açıp, 2.5 kilometrelik mesafeyi de yaya olarak katederek saat 01.15 sularında gençlere ulaşmıştı.

Sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra arama kurtarma ekipleriyle iş makinelerinin yol açtığı alana doğru yürümeye başlayan gençler, saat 03.10 sıralarında arama kurtarma ekipleriyle Maşukiye-Kartepe Kayak Merkezi yolu Sisli Vadi mevkisinde bekleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve diğer yetkililerin yanına gelmişti. Gençler daha sonra sağlık kontrolünden geçirilmek üzere ambulansla Kocaeli Devlet Hastanesine götürülmüştü.

kaynak: milliyet.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler