Kastamonu Üniversitesi'nde karanlık cinayet

Kastamonu Üniversitesi'nde karanlık cinayet

KÜ Genel Sekreteri yolsuzluk yaptığı iddiasıyla görevden alındı. Savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. Yerine atanan genel sekreter de 4.5 ay sonra öldürüldü.

Kastamonu Üniversitesi’ne (KÜ) Mayıs 2011’de rektör olarak atanan Prof. Dr. Seyit Aydın, ilk iş olarak üniversiteden bazı şirketlere verilen usulsüz ihaleleri ve çeşitli yolsuzluk iddialarını incelemeye aldı. Üniversitedeki birçok ihalenin usulsüz bir şekilde kentteki Nursu Temizlik Limited Şirketi’ne aktarıldığını ve yaklaşık 10 milyon lira yolsuzluk yapıldığını belirleyen Prof. Dr. Aydın, üniversitedeki ihale işlerine bakan dönemin Genel Sekreteri Mehmet Gemalmazoğlu’nu görevden aldı. 

20 MİLYONLUK VURGUN 
Rektör Prof. Aydın, vurgunun boyutunu belirlemek için üniversite bünyesinde bir araştırma yaptı. İncelemelerde Gemalmazoğlu’nun birçok ihaleyi usulsüz şekilde Nursu Temizlik Limited Şirketi’ne aktardığı ve her ihaleden de yüzde 5 ila 7 oranında komisyon aldığı ortaya çıktı. İddiaya göre bu komisyon ve rüşvet paraları da Gemalmazoğlu’nun hesabına Nursu Şirketi’nin bir çalışanı olan Ş.B. tarafından yatırıldı. Genel Sekreterin, ayrıca “öngörülmeyen masraflar” adı altında iki adamıyla birlikte toplam 20 milyon liralık bir vurgun daha yaptığı iddia edildi. Gemalmazoğlu’na üniversiteden 2010’dan 2013’ün 7. ayına kadarki süreçte 134 bin 169 lira maaş yattı. Ancak Genel Sekreter'in üç bankadaki hesap hareketinin 763 bin 994 lira olduğu belirlendi. Hesaplarında kazandığının 5.5 katı hareketlilik olan Gemalmazoğlu, 2010, 2011 ve 2012'de ise mal beyanında bankaya 34 bin lira borçlu olduğunu gösterdi! 

ÖRTÜLÜ ORTAK İDDİASI 
Ayrıca Gemalmazoğlu’nun yaptığı büyük vurguna karşın yurtdışına çıkış masraflarının da başkaları tarafından karşılandığı ortaya çıktı. 2009 ila 2011 yılları arasında 14 kez yurtdışına çıkan Gemalmazoğlu’nun bu çıkışlara ait masrafları da kentte faaliyet gösteren Konutkent İnşaat LTD. ŞTİ.’nin ortakları A.S. ve Ö.A. karşıladı. İddiaya göre, Gemalmazoğlu, söz konusu şirketin örtülü ortağı... 

HESAPLARDAKİ ÇELİŞKİ 
Bu arada Genel Sekreter'le ilgili bir diğer iddia ise Z.C., F.M. ve M. N.Y., adına düzenlenmiş hesaplara yüklü miktarda para aktarılması. Söz konusu üç hesaptaki kişilerin isimleriyle TC kimlik numaralarının eşleşmediği belirlendi. İddiaya göre, Gemalmazoğlu sahte kimliklerle açılmış bu hesaplara para aktararak, vurgunun boyutunu gizledi! 

SAVCILARIN KORUMASINDA MI?
Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü, tespit ettiği bu usulsüz ihale aktarımı ve yolsuzluklar nedeniyle Mart 2013 ve 16 Ocak 2014 tarihlerinde olmak üzere iki kez savcılığa başvurarak, Mehmet Gemalmazoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak cemaate yakınlığıyla bilinen Genel Sekreter hakkında bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı. 

YERİNE ATANAN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Mayıs 2012’de Kastamonu Üniversitesi’ne atanan Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Mehmet Gemalmazoğlu’nu 15 Ağustos 2012’de görevden aldıktan sonra yerine Muhittin Sağlam’ı atadı. Genel Sekreterliğe gelir gelmez usulsüz ihalelere son veren Sağlam, 27 Aralık 2012’de evine gittiği sırada kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin silahlı saldırısına uğradı. Vücuduna 4 kurşun isabet eden Sağlam, hayatını kaybetti. Üniversitedeki usulsüz ihalelere son veren Sağlam’ın ölümü, akıllara “Neden ihalelerin kesilmesi mi?” sorusunu getirdi. Cinayete kurban giden Sağlam için üniversitede öğrenci ve akademisyenlerin katıldığı protesto yürüyüşü düzenlendi. Ancak cinayetin üzerinden yaklaşık 15 ay geçmesine rağmen soruşturmada bir arpa boyu yol alınamadı. Ne emniyet ne de savcılık fail ya da faillere dair ipucuna ulaşamadı! 

HESABINI SORARIZ 
Sağlam'ın ölmeden önce “Devir değişince yaptıklarının hesabını sorarız” diye tehdit edildiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler