Kayan yol, İnköylünün de hayatını kararttı

Kayan yol, İnköylü'nün de hayatını kararttı

Mart ayının son günlerinde kağıt helva gibi yarılarak paramparça olan İndağı'ndaki duble yol, İnköy'de yaşayanların hayatını kabusa döndürdü.

İndağı'nda "doğal afet" (!) nedeniyle kaydığı iddia edilen duble yol, en fazla İnköy'de yaşayanları mağdur etti. Kayan yol nedeniyle köyün su şebekesi çalışamaz hale geldi ve köy bugünlerde başta susuzluk olmak üzere çeşitli sorunlarla boğuşmakta.

İNKÖY'DEN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLA

Sözcü18 Seçim Kervanı'nın uğradığı İnköy'de vatandaşa bir dokunduk bin ah işittik. İnköy'e girişte yolun yeniden yapılandırılması amacıyla Karayolları'nın yaptığı yoğun çalışma göze çarpıyordu. Duble yol için belirlenen yeni güzergahın İnköy Mezarlığını içine alması nedeniyle köylülerle idare arasında yaşanan sıkıntı bir şekilde giderilmiş olmalı ki, müteahhide ait kepçe ve kamyonlar belirlenen yeni güzergah üzerindeki çalışmalarını sürdürüyorlardı.

inkoy-vedo-koylu-resim-066.jpg

İSTİKLAL YOLU'NDAKİ İKİ ÖNEMLİ HAN YOK OLDU!

Sözcü18 Haber Merkezi olarak köyde yaptığımız görüşmelerde, başta yaşanan su sıkıntısı ile birlikte duble yolun genişleyen alanı içerisinde yaşanan mağduriyetler had safhada. Başta Karayolları yetkililerine olmak üzere seslerini duyurma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden köy sakinleri "Yıllardır bu bölgede yaşayan insanı hiçe sayan, söylediklerini umursamayan ve bizleri muhatap almayan yönetici ve idarecilerle karşı karşıyayız" diyerek işin temelindeki sakatlığı bir çırpıda önümüze seriyorlar.

inkoy-ibo-resim-04.jpg

Bizlere anlatılanlara kulak kabarttığımızda tarihi İstiklal Yolu üzerinde yer alan yerleşim yerinde tespit edilen 258 mezar yerinin dışında çok sayıda milli mücadelenin başlangıcında İnebolu'dan Ankara'ya yapılan silah sevkiyatında çeşitli nedenlerle can veren isimsiz kahramanların da bulunduğunu ifade ediyorlar. Bununla birlikte yapılan son çalışmalarla İnköy'de mevcut Böcü ve Soğancı Hanlarının yok edildiğini öğreniyoruz. Sözü edilen iki hanın, İstiklal Yolu üzerinde önemli duraklardan olduğunu ve bu hanlarda geceleme ile konaklayanların her türlü ihtiyacına cevap verecek altyapısının bulunduğu da ek bilgiler arasında.

FELAKET, GÖZ GÖRE GÖRE YAŞANMIŞ!
Bölgede görüştüğümüz kişiler 29 Mart tarihinde yaşanan duble yolun çöküşünün çok önceden kendileri tarafından başta Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü olmak üzere, TBMM Başkanlığı ve bölge milletvekili Suat Kınıklıoğlu'na iletildiğini belirtiyorlar. 15 Şubat tarihli dilekçeyi de tarafımıza vererek "İşte kanıtı" diyorlar.

Gerçekten de elimize verilen 3 sayfalık dilekçeyi incelediğimizde, o güne kadar yapılan çalışmalardaki eksiklik, yanlışlık ve de mevcut yapılaşmanın ileride istenmeyen olaylara sebebiyet vereceği ifadeleri, bizlerdeki "vay canına" nidalarının yükselmesine neden oluyor.

inkoy-tunel-ibo-resim-044.jpg

DERE YATAĞI MI ALT GEÇİT Mİ?
Sürdürülmekte olan yol çalışmalarını izlerken gözümüze su tüneli mi, yoksa trafik geçişi için mi yapıldığı belli olmayan bir altgeçit ile karşılaşıyoruz. "Bu nedir?" şeklindeki sorumuzu köy sakinleri "Ne olduğunu bir bilsek! Köyümüz 70'li yılların başında su baskını yaşadı. Karşı tepelerden gelen su, köyümüzün aşağı mahallesini aldı Devrez'e kadar sürükledi. Şimdi burasını Karayolları yaptı. Buyrun bakın! Buradan insan mı geçer, taşıt mı geçer, yoksa dağdan gelen su mu? Burasını projelendiren mühendisi bu menfezden geçirmeliyiz ki, ne yapmamız gerektiğini sonrasında öğrenelim" demekten kendisini alamadı.

inkoy-dubleyol-koylu-resim-06.jpg

DUBLE YOLDA, KÖYLÜNÜN KULLANACAĞI YOL YOK!
Prestij yolu üzerindeki İnköy'de bugüne kadar yapılan çalışmaların tamamı "ben yaptım oldu" (!) zihniyetinin canlı örnekleriyle dolu. Duble yol çalışmaları kapsamında genişletilen karayolu, bizatihi Karayolları 15. Bölge elemanları tarafından sorumsuzca ve vatandaşın hakkına tecavüz ederek gerçekleştirilmiş. Aylar sonra gelen görevliler köylüye "Biz sizin arsanıza tecavüz ettik" (!) cüretini göstermekle birlikte bu tür davranışlarına devam edeceklerini de beyan etmişler!

Bununla birlikte bugün İnköy Camisine gitmek isterseniz sizleri yorucu bir maraton beklemekte! Yerinde yaptığımız gözlem bizlerde bu kanaatin oluşmasına neden oldu. Bununla birlikte özellikle su deposu ile köydeki evler arasında bağlantıyı sağlayan su şebekesi, son çalışmalarla birlikte tarımar olmuş durumda. Köyde yaşayan yaklaşık 40 hanenin insanı, köy içerisinde geçmiş yıllarda yapılan sondajla sağlanan suyu ya da Ilgaz Belediyesinin yaptığı yardımla ihtiyaçlarını giderebilmekte.

inkoy-secmen-vedo-resim-055.jpg

SEÇMEN BU BİNADA OYUNU KULLANACAK!
12 Haziran Pazar günü yapılacak seçimlerde seçmenlerin nerede oy kullanacağını merak ettik. Bize gösterilen binanın önüne gittiğimizde hayretler içerisinde kaldık. Binanın çevresini farklı konumda seçmenler şimdiden işgal etmişti. Ben de o günün seçmenleriyle objektiflere poz vermekten imtina etmedim!

BAKAN ÇİÇEK İNKÖY'DE
Sözcü18 Seçim Kervanı İnköy'den ayrıldıktan sonra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Ilgaz'dan ayrıldıktan sonra Çankırı'ya dönüş yolunda İnköy'e uğradığını öğrendim.

Elde ettiğim bilgilere göre, Bakan Çiçek'le görüşen İnköy sakinleri, "Mezarlık yerinin kaldırılması ile tarihi bir talanın uygulandığını, bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini ve de köyde çektikleri su sıkıntısını" kendilerine aktarmışlar. Bakan Çiçek de "Benim konuyla ilgili bir bilgim yok. Bilgilendikten sonra gerekeni yaparız" dediğini tarafıma aktardılar. Son olarak bölgede özellikle mezarlık civarında yapılan çalışmaların bugün (1 Haziran) itibariyle durdurulduğu bilgisine ulaştım.

"DOĞAL AFET" İDDİALARINI ÇÜRÜTEN OLAYLAR
İnköy'de yaptığımız araştırma ve inceleme sonrası bizlerde oluşan kanaat; Öncelikle Karayolları 15. Bölge Müdürlüğünün gerekli araştırma ve incelemeyi yapmadan ya da yaptırmadan işi Ilgaz Köylere Hizmet Götürme Birliği çerçevesinde ihaleye çıkartması. Son çökme olayından sonra Gazi Üniversitesi'ne yaptırılan inceleme ve zemin etüdü çalışmaları göstermiştir ki, zeminde 50-60 m. de su ya da çamur yatakları mevcut. Bütün bunlar bilinirken, yolun kağıt helva gibi dağılmasından sonra ortaya çıkarılan "doğal afet nedeniyle yol kaymıştır" iddiası herhalde "minareyi çalan kılıfını da hazırlar" mantığının bir ürünü olsa gerek.

Bunun ötesinde: Memleketi "duble yolla" donatma iddiasındaki Ak Parti hükümetini bu konuda çok fazla eleştiriyle karşı karşıya bırakmak her ne kadar insafsızlık olacaksa da, "gerekli araştırma, incelemeyi yapmadan" saçı bitmemiş yetimin milyon tl'lerini de israf edenlerin de, bir o kadar "sorumsuzluk" örneği sergilemesi biz dahil birçok insanı deli etmeye yetiyor da artıyor bile...

inkoy-leylek-resim-05.jpg

LEYLEK, SENEYE BU ADRESTE DEĞİL!

Son olarak İnköy'de yapılan çalışmalarla gelecek seneyi hangi direkte yuva yapacağı sorusu daha şimdiden sorulmaya başlanan "meşhur leylek"e değinmek istiyorum!

Bildiğiniz gibi baharın müjdecisi konumuna gelen İnköy'deki "o leylek" önümüzdeki yıl tekrar bölgeye geldiğinde ya adreste tereddüt yaşayacak ya da kendisine yeni bir yer bulacak!

Yapılan çalışmalarla leyleğin direği önümüzdeki günlerde tarumar...

Sözcü18 Seçim Kervanı rotasını Ilgaz - Gaziler köyüne çevirdi...

Yazı: Vedat Beki - Fotoğraflar: İbrahim Zencirci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler