Kayatuzunda yeni havza Kırıkkale

Kayatuzunda yeni havza Kırıkkale

Kamu-özel sektör ortaklığı, Kırıkkale’de 100 milyon dolar yatırımla kaya tuzu tesisi kuracak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Kırıkkale Delice’deki 8 milyar tonluk kaya tuzu rezervini ekonomiye kazandırmak için kamu-özel ortaklığında harekete geçti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 100 milyon dolarlık yatırımla kurulacak kaya tuzu tesisi sayesinde yıllık 100 milyon dolara ulaşan tuzdan elde edilen kimyasal ürün ithalatının son bulacağını söyledi.
 
300 KİŞİ ÇALIŞACAK
Kömür İşletmeleri ve EtiMaden’in yüzde 45, özel sektörün yüzde 55 pay sahibi olacağı tesisin üretim kapasitesi yıllık 500 bin ton planlanıyor. Tesisin temelinin bu yıl içinde atılması, üretime ise 2015’te başlanması planlandı.
 
Toplam 300 kişiye istihdam sağlayacak tuz üretim tesisi, elektriğini yerli kömüre dayalı kuracağı 5MW’lık kojenerasyon üretim tesisiyle karşılayacak. Tesiste elde edilecek klor alkali ürünütekstil ve boya başta olmaküzere sanayi tesislerinde, rafine tuz ise sofralarda kullanılacak.
 
Sahadaki tuz, Türkiye’de bilinen göl ve deniz sularına dayalı klasik tuz üretiminden farklı olarak çözeltimadenciliği yöntemiyle çıkarılacak. Daha ekonomik, kaliteli ve çevreci olan çözeltimetodunun kaya tuzunda Türkiye’de ilk kez bu tesiste kullanılacağı bildirildi.
 
SANAYİYE KATKI VERECEK
Tesise ilişkin bilgi veren bakanlık yetkilileri, yeni üretim teknolojisi sayesinde kaya tuzunun sofralara en doğal haliyle geleceğini belirtti. Ayrıca boya ve tekstil sanayicilerinin yurtdışından ithal ettiği kostik, sodyum hipoklorid ve klor türevi ürünler bu tesisten sağlanabilecek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler