Kiev'de ölenlerin sayısı 14'e yükseldi

Kiev'de ölenlerin sayısı 14'e yükseldi

Sokakları dolduran protestocular parlamento binasını kuşattı. Sayıları 200 bini bulan eylemciler sağlık bakanlığı binasını ele geçirirken, çıkan çatışmalarda en az 14kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu sabah parlamentoya doğru yürüyüşe geçen göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda polis ve gösterici yaralandı.

Erken saatlerde parlamentoya doğru yürüyüşe geçen göstericiler, polis barikatına takılınca polis ile çatıştı. Parlamento binasının çevresi ve bağlantı yollarında polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Avrupa Meydanı üzerindeki barikatlarda bulunan lastikler yakıldı. Yüzleri maskeli bir grup, iktidardaki Bölgeler Partisi'ne ait binaya molotof kokteyli ile saldırdı. Parlamentonun yanındaki Marinskiy parkına giren göstericiler polisle çatıştı. Olaylarda, polis ses ve gaz bombası
ile plastik mermi kullanırken, gösterciler polislere taş, ses bombası ve molotof kokteyli attı.

Çatışmaların şiddetlendiği sırada açıklama yapan muhalefetteki Udar Partisi lideri Vitaliy Kliçko, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in parlamento ve devlet başkanlığı için erken seçim kararı almasını istedi. Bu arada, muhalefet 2004 anayasasının yeniden kabulünü öngören değişikliklerin parlamentoya getirilmesi için iktidara öğleden sonraya kadar süre verdi.

BAKANLIK BİNASI ELE GEÇİRİLDİ, BAKAN KAÇTI
Bu çağrının yapıldığı sıralarda bir grup gösterici, Sağlık Bakanlığı binasına girdi. Göstericiler binayı ele geçirirken, Sağlık Bakanı arka kapıdan binayı terk etti. Bu sırada, güvenlik güçlerinin işgal edilen Bölgeler Partisi binasını geri aldığı haberi geldi. Olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

'MEYDANI TERKETMEYECEĞİZ'
Muhalifler, ültimatoma rağmen meydanı boşaltmayacaklarını açıkladılar. Muhalif siyasetçi Vitali Kliçko, sadece kadın ve çocuklara meydanı terk etme çağrısı yaparken, "Burada Maidan Meydanı'ndayız ve onlara burayı temizleme imkanı vermeyeceğiz" dedi.

Kliçko, daha fazla kan dökülmemesi gerektiğini vurgulayarak, çarşamba günü Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Janukoviç ile yeni müzakerelerin başlayacağını açıkladı. AFP haber ajansı, salı günü akşam saatlerinde en az 30 protestocunun pazar günü boşaltılan belediye binasında geçici bir revir kurduklarını bazı protestocuların da binanın dışında nöbet tuttuklarını bildirdi.

Ukrayna Başsavcılığı ise tüm kanlı eylemlerden muhalifleri sorumlu tuttu. Başsavcı Viktor Pşonka salı günü yaptığı açıklamada, her bir yaralıdan, her bir yakılan araçtan ve kırılan camlardan, kitleleri organize eden muhaliflerin sorumlu tutulması gerektiğini kaydetti. Pşonka, sorumlulara en ağır cezaların verilmesini talep ederken, sadece hükümetin barışçıl bir çözümden yana olduğunu öne sürdü.

ŞİDDETİ SONLANDIRMA ÇAĞRISI
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, salı günü Brüksel'de yaptığı açıklamada, her türlü şiddeti kınadığını belirterek, Ukrayna'daki hükümeti, siyasi krizin sebepleriyle ilgilenmeleri konusunda uyardı. Ashton, iktidardaki siyasilerin kalıcı olarak krizi sona erdirecek koşulları yaratması gerektiğini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de bir açıklama yaparak, şiddetin tırmanmasından 'ciddi endişe' duyduğunu belirtti ve her iki tarafı şiddetten uzak durmaya ve bir an önce yeniden diyalog kurmaya çağırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler