Kılıçdaroğlu 1189 oyla Genel Başkan seçildi

Kılıçdaroğlu 1189 oyla Genel Başkan seçildi

CHP'nin 33. Büyük Kurultayında oy kullanan

1197 delegenin oy sayımı tamamlandı. Yapılan açıklamaya göre 8 oyun geçersiz sayıldığı seçimde, tek genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu 1189 oy alarak CHP'nin 7. Genel Başkanı seçildi.

Yapılan seçim sonrası delegeye kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu "Çok ağır bir görev üstlendiğimin farkındayım. Atatürk, İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal'dan sonra bu koltuğa oturmanın verdiği sorumluluğu biliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum." dedi. Kongre salonundan ayrılan Kılıçdaroğlu ilk olarak CHP Genel Merkezine gitti.

CHP 33. Büyük Kurultayına Pazar günü saat 12.00'den itibaren devam edilecek ve Parti Divanı ile MKYK seçimleri gerçekleştirilecek. 80 ismin tespit edileceği seçimlerde listeye girme mücadelesinin hayli çekişmeli geçtiği gelen bilgiler arasında.

GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI KONUŞMASI
CHP'nin 33. Kurultayında Genel Başkan adayı olarak konuşan İstanbul milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, yoğun kalabalık içerisinde zorlukla kürsüye ilerledi. Partililerin coşkulu sloganları altında konuşmasına başladı:

 

"Geliyorum, iktidara geliyoruz. Yolsullların, ezilenlerin haklarını korumak için geliyoruz. Mustafa Kemal'den İnönü'ye Ecevit'ten Baykal'a kadar bize bırakılan görkemli tarihin altında iktidara taşıyacağız. Hepinizi en içten duygularla selamlıyorum.

İki olay yüreğimizi burktu. Baykal'a yapılanların failleri bulunmadı, faiileri bulunması, bnoynumuzun borcudur. Hükümete düşen eğer içinde değilse failleri bulmaktır. Yoksa biz iktidara gelince hesabı soracağız.

İkincisi Zonguldak'taki acıdır. Recep Bey ölüm bu mesleğin kaderidir diyor. Başka yerde kader olmayan Zonguldak'ta kader oluyor.

Onların kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. İş güvenşiği nedir biz onlara öğretecğiz. Bu işçilerimizin bir sorunu daha var. bu işçilerin tamamı taşeon işçisi. Taşeronu ortadan kaldıracağız. Kamuda çalışan hiçbir işçi yaşamı boyunca asgari ücrete mahkum olmayacak.

Zonguldaklılara sesleniyorum. Kurultaydan ilk Zonguldak'a gideceğim. Başbakan geçen gün ülkede yönetmekte zorlandı. Kasımpaşalı dedikoduyla uğraşmaz. Belaltı vurmazlar. Kasımpaşa ünvanını geri almak da Kasımpaşalılara düşüyor.
Birileri talimat veriyor bunlar yapıyor. Taşeron iktidara izin yok. Halk için halkla mücadeel edeceğiz.

Yatağa aç çocuk girmeyecek. Yolsullluğun, rüşvetin sonunu getirmek bize nasip olacak.Demokrasi çıatasını yükselteceğiz.

DGMleri kaldırdılar, özel mahkemelerde aynıları yaptılar. Özel yetkili mahkemelere son vermek bize düşüyor.

Dubaiye gidip 1 milyar dolara ülkenin onurunu masaya sürdüler. Bütün kongre üyeleri dfüğmye basıyor. Uzun yürüyüşümüzü başlatıyoruz. Yürüyüş değil iktidara koşuyoryuz.
Mustafa Kemal ve arkadaşları önce halk dedikler. İlk sözümüğz halak olacak halkla birlikte yürüyeceğiz.

CHP Kuvai Milliye demektir. Müdafayi Hukuk demektir. Anafartalar'dır, Conk Bayırı'dır, İzmir'de Hasan Tahsin, Lozan'da İnönü'dür, tuttuğpyunu koparırı. Erzurum'da Nene Hatu , Antep'te Sütçü İmam'dırç. Genelerinde bu vardır.

Değişimcidir ve devrimcidir. Değişimi ve devrimi sıoonuna kadatr gideceğiz. Korku imparatorluğu değil sevgiyi egemen kılacağız. Kardeşçe beraber olacağız.

Düşmanınız kindir diyen felsefeyi sonuna kadar götüreceğiz. Kardeşçe yaşayacağız.
AKP'yi istediği ekonomik politikaya bakın. Üretmeyin diyorlar, fabrikalar çalışmayın diyorlar. Yeniden üreten Türkiye'yi kuracağız.

Çağdaşlığın gereği neyse gerekeni yapacağız. Sanayici artık bu ülkenin kamu görevlisidir. Onun önünün biz açacağız. Bütün bürokratik engelleri biz açacağız. Organize sanayi bölgelerinde yatılı meslek liselerini kuracağız. Mezun olduğunda işi hazır olacak.

Bu ülkede önce kendi sanayicinizi destekleyeceksiniz. Neden dışarıdan daha pahalı otobüs alıyorsunuz. Ortadoğuyu beskleyecek ovalırımız var. Bütün Türkiye'nin bu gerçeği bilmesi lazım.

Üreticinin ödüllendirildiği düzeni getireceğiz. Türkiye'nin en büyük sorunu nedir? İşsizlik. Üniversite mezunları arasında işsizlik yüzde 30'lara çıktı. İşsizlik sorunu çözüldü mü? Recep Bey'in çözümü var. Herkes bir işçi alsa sorun çözülür. Çünkü ekonomi nedir bilmiyor. Ekonomi bilmeyen birinin ülkeyi yönetmesine razı mısınız? O zaman bunları alaşağı etmeliyiz.

Her üniversite bitiren iş bulacak diye bir şey yok diyor Recep Bey. Fakir fukaranın gemileri mi var? Verdiği sözü tutmayan yiğit değildir.

30 insanımız canını yitirdi. Özelleştirdiğimiz fabrikalarda kapının önüne koyduk. Güneydoğu'da istihdam yaratacağız. Özel sektör fabrika kuracaksa sıfır faizle kredi vereceğiz. Mayınlı arazileri topraksız köylüye vereceğiz.

Recep Bey, işsizlik fonundan aldığın paranın ne kadarını GAP'a harcadın. Siyasetin odağına etnik kimliği ve inançları koyan siyaset bizim dostumuz değildir. Biz ayrışmanın değil beraber olmanın yanındayız.

Her etnik kimlikten vatandaşımızın başımızın üzerinde yeri var. Yurttaşlarımıza sesleniyorum, inançlarınızı sömürüp havuzlu villalarda oturuyorlar.

İnsan inançlarıyla ve etnik kimliğiyle baştacı edeceğiz. Refah devletini tabana yayacağız.

Emekliler ilk seçimlerde malulen emekli etmek zorundadırlar. Bir yasa çıkardılar, emeklilere milli gelir artışından para verilmez. Emekliler yeniden birinci sınıf vatandaş olacak. CHP iktidarında intibak yasasını mutlaka çıkaracağız. Şikayet ediyorsunuz geçinemiyoruz diye niye gidip AKP'ye oy veriyorsun. Senin haklarını ben savunuyorum. Emeklilere diyoruz ki; senin istediğin değişiklikler CHP iktidarından geçer.

2 milyon esnaf can çekişiyor. Esnaf özü itibariyle sosyal demokattır. Esnaftan oy istiyorum. Senin sonunu getirene ben dur diyeceğim. Recep Bey, küçük bakkalların tamamı birleşsin süpermarket kursun diyor. CHP iktidarında ekonomi neymiş görecek.

Bunlar sosyal devleti unuttular. Halkın devrimcisi olacağız. Yoksulluğu toprağa gömmek bizim boynumuzun borcudur. Sosyal devletin yerine sadaka devletini getiriyorlar.

Kesinlikle AKP halka ikna edecek. Deniz Feneri örneği göz önündedir. Sonuna kadar gideceğiz. Kaçtıkları yere kadar gideceğiz.

Yoksulluğu çözmenin yolu aile sigortasıdır. Her ailenin sigortası olacak. Kadının banka hesabına yatıracağız parayı, çoluğunu çocuğunu doyuracak.

Bunlar son seçimde yüzde 47 aldılar. Yüzde 47 oy alıyor Meclis'te yüzde 60 oy alıyor. Yüzde 10 barajını aşağıya çekeceğiz.

AKP ne diyorsa karşısı oluyor. Anayasa değişikliği kendi korku imparatorluğunun hukuksal temellerini atıyorlar. Herkes konuşmaktan korkuyor. Sokaktaki sade vatandaş bile telefonla konuşmaktan korkuyor dinleniyormuyum diye.

Demokrasi çıtasını yükselteceğiz. Hukuku yüreklendirmemiz lazım. Kimse korkudan Recep Bey'i eleştiremiyor. İktidarlar eleştirilir, kimse korkudan eleştiremiyor.

Medya halkın gözü kulağıdır. Halkın sözü medyada yansır. AKP'den önce yandaş medya kavramı çıktı. Yandaş medya sevgili Recep'in sesi. Besleme medya bitecek. Sizin her yaktığınız elektrikten TRT'ye pay gider. TRT'nin yeni adı Tayyip Radyo Televizyonu. Benim vergimle oturuyorsun haber vermiyorsun. Bunları yeniden kurmak bize nasip olacak.

İstanbul'un merdiven altı atölyelerinde binlerce başörtülü genç kız kayıt dışı çalışıyor. Bu başörtülü kızlara gideceğiz ben seni sigortalı yapacağım diyeceğiz. Bu bana oy vermez demeyeceğiz. Biz onların rantına değil sorunlarına talibiz.

Anayasa değişikliğinin temeli yargıyı ele geçirmek. Vatandaş sanmasın sorunlarım çözülecek. Yandaş medyadan sonra yandaş yargıyı oluşturmak. CHP iktidarında kesinlikle çağdaş Batı standartlarına uygun bizim insanımıza uygun Anayasa yapacağız.

Atatürk'ün vasiyeti 12 Eylül'de ciğnendi. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu eski yerine gelecek.

Dokunulmazlık için halka gidelim. Referandumda vatandaşa soralım. Dokunulmazlıkları CHP iktidarında kaldıracağız.

Biz Fransa Anayasa Mahkemesi'ne mi başvurduk? Biz Anayasa'nın değişmez ilkelerine göre değişiklik yapılıyorsa mahkemeye gideceğiz. Halkın çıkarları için mücadele ediyoruz, Recep Bey'in değil. Ortada hukuk cinayeti var.

Recep Bey'in yalan düzenine karşı mğcadele ettiğimiz için korkuyor, korkamaya devam etsin çünkü CHP iktidfarı geliyor artık.

CHP iktidarında ilk yapılacak işlerden biri siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. Dolandırıcının, kalpazanın yeri yok. Artık bu ülkede naylon faturacıdan maliye bakanı, Ali Dibo'cudan adalet bakanı, kalpazandan başbakan olmasın.

Hesap vermekten kimse korkmamalıdır. Birileri vatandaşı dolandırıp, cebini dolduruyorsa hesap verecek.

Parlamentoda kesin hesap komisyonu kuracağız. Başkanı da anamuhalefet lideri olacak. Bizi sorgulayacak.

Mağdur edebiyatıdır gidiyor. Ne biçim mağdurluk? Yedi yıldızlı otellerde tatil yaparsın, mağdur. Çin Seddi gibi çift duvarlı, beş villayı alırsın, yenında helikopter pisti, mağdur. Bir uçak yetmez, ikincisini alıyor Recep Bey, mağdur.

AKP iktidarında doğru eğri oldu, eğri de doğru, bunu değiştirecek.

Dış politikaya satranç ustalığıyla yaklaşacaksın. Oldu bitti ile yönetilemez. Ben gidip imza atayım çözeyim deseniz, çözülmez. Kıbrıs'ta olmadı. Kıbrıs halkı AKP'nin getirdiği sandığı attı.

Dubai'de 1 milyar dolara Türkiye'nin onurunu masaya yatıracaksın. Bunun adı vatana ihanettir.

AB çok önemli. Bize uygulanan çifte standardı kabul etmiyoruz. Ya adam gibi tarih verirsiniz, yoksa biz yolumuza bakarız.

Bu ülkeye demokrasiyi getirdik parti içi demokrasiyi de getireceğiz.Gençlik ve kadın kollarımız daha güçlü olacak. Tüzüğü de değiştireceğiz.

Ben yok biz varız. Tarlalarda, fabrikalarda biz varız artık. Beraber kazanıp hakça bölüşeceğiz. Biz zengin olmayacağız, yakınlarımız zengin olmayacağız.

İktidar koşusuna hazır mısınız? Siz hazırsanız ben de hazırım, hep beraber gideceğiz.

Doğuda batıda kuzeyde güneyde tek sloganla yola çıkacağız: Bir ağaç gibi tek değil, bir orman gibi kardeşçesine birlikte yürüyeceğiz."

KONUŞMASINDAN SONRA EVİNE GİTTİ
Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüden inerken Bülent Ecevit gibi kaset taktı.

CHP Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yapmak için kürsüye ilerliyor. Kılıçdaroğlu, izdiham nedeniyle ilerlemekte zorlanıyor. Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı, korumalar platformun üzerini boşaltmaya çalışıyor.

Kılıçdaroğlu, halka yakın olduğu için kravat takmadığını söyleyerek "Bu atılan sloganlarla ilk seçimde iktidara geleceğiz" dedi. Kılıçdaroğlu, "En az yüzde 40 alacağız demiştim inşallah daha da fazlasını alırız. Bu ülkede kimse yatağa aç girmeyecek" diye konuştu.

RAHŞAN ECEVİT VE KARAYALÇIN KONGREDE
CHP'nin 33. Kurultayını izleyenler arasında başta Rahşat Ecevit olmak üzere Murat Karayalçın, Kamer Genç ve Adnan Keskin ile Edip Akbayram, Onur Akın, Yavuz Bingöl ve Arif sağ gibi sanatçılar olmak üzere birçok sürpriz isim bulunmakta.

Öte yandan kongreyi 800 basın mensubu izliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler