Kılıçdaroğlu, CHP'nin seçim bildirgesini açıkladı: Namus borcumuzdur

Kılıçdaroğlu, CHP'nin seçim bildirgesini açıkladı: Namus borcumuzdur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimleri için seçim bildirgesini açıkladı... 'Kürt sorununun sorumlusu siyasilerdir, barış akademisyenleri dönecek, asgari ücret 2.200 lira olacak' dedi.

Seçim Sloganını 'millet için geliyoruz' olarak belirleyen CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, JW Marriott Otel'de Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 5 temel sorunu üzerine kurulan seçim bildirgesinden öne çıkan başlıklar şöyle;

CHP, EGEMENLİĞİ SARAYDAN ALIP HALKA VERENLERİN PARTİSİDİR
CHP'liler mücadelenin insanlarıdır. Adaleti, barışı savunmuşlardır. CHP , Samsun'dan başlayıp Erzurum'a sonra İzmir'e giden Mustafa Kemal'lerin partisidir. CHP , hak, hukuk ve adalet diyenlerin partisidir. CHP , egemenliği saraydan alıp halka verenlerin partisidir. Türkiye mafya devleti değil, insan haklarına saygılı bir hukuk devleti istiyor. Yolsuzluk düzeni değil, alın terinin karşılığı aldığı bir Türkiye istiyor.

Biz ne yapacağız? Türkiye'nin 5 temel sorununu çözeceğiz. Yaşımıza bakmaksızın tek ortak payda vatan sevgisiyle 5 temel sorunu çözüp Türkiye'yi lider yapma gayretindeyiz. En temel sorun ekonomidir. TL'nin nasıl eridiğini gözlemliyoruz. TL dünyanın en büyük değer kaybeden paralardan birisidir.

FABRİKALAR YAPAN DEĞİL HAPİSHANELER YAPAN BİR HÜKÜMET
Çalışan, işçi hayatından memnun değil. Fabrikalar yapan değil hapishaneler yapan bir hükümetle karşı karşıyayız. Kendisini yakan işçi, çiftçiye bakınca işlerin yolunda gitmediğini hepimiz görüyoruz. Kim kendisini yakmıyor, kim şikayetçi değil? 81 milyona sesleniyorum. Bu sınıfın adı rantiye sınıfı. Kendisini yakan rantiyeci v ar mı? Bir masa bir sandalye ellerinde viski kadehi milyarlar kazanıyorlar. Bu düzeni değiştirmenin sorumluluğu hepimize düşüyor. Hep birlikte bu rantiye düzenini değiştirip, haktan ve insandan yana düzeni inşa edeceğiz. Nasıl değiştireceğiz?

GAZETELER KORKUDAN HABER VEREMİYOR
Toplumun önüne şu gerçeği koymalıyız. Türkiye ekonomisi değişime ihtiyaç duyuyor. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Gazeteler korkudan haber veremiyor. 16 yıldır Türkiye'yi yönetenler bu değişimi gerçekleştiremez. Kendi seçim bildirgelerini açıkladılar. Ranta dönük. Altını çiziyorum bunun. Onların bildirgesi ranta bizimkisi insana dönük.

Hangi ulusa, devlete bakarsanız bakın. Eğer bir ülke önündeki 50 yılı planlamışsa o ülke dünyada söz sahibi olur. İşin anahtarı geleceği planlamaktır. 16 yıldır yönetenler devlet planlama teşkilatını kapattılar. Biz 'İnsani Gelişme Stratajileri ve Bilgi Kurumu'nu kuracağız. Üniversiteler bilgi üretecek. Çiftçi 1 yıl sonra kar edeceği ürünü üretecek. Nasıl kar elde edeceğini bilecek. İnsan odaklı politikayı oluşturduktan sonra geleceği planlayacağız.

Beyin göçünü tersine çevireceğiz. Dünyanın saygıdeğer bilim insanlarının Türkiye'ye gelmesi için her türlü teşviği vereceğiz. Türkiye'yi bölgesinin yıldızı yap diyeceğiz. Bilim üretmek yetmez, sanayide de başarılı olmalıyız. Katma değer üretmeliyiz. Dünya sanayide 4.0'ı konuşuyor. Biz ne konuşuyoruz? 'Yol yapıyoruz, köprü yapıyoruz' dünyanın hiçbir lideri bunu konuşmaz. Bizim hedefimiz 21. yy'da Türkiye'yi lider yapmaktır. Katma değeri yüksek görünen madde, 3 yıl sonra eskimiş olabiliyor. Sanayimizin bu dönüşüme ayak uydurması lazım. Ne yapacağız ? Hızlı değişime ayak uyduran işletmeler kobilerdir. Katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz. Bunun parçalarını kimler nasıl üretecek? Bütün kobi sahibi saygıdeğer insanlara sesleniyorum. Sayın Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı parlamentoda CHP 'nin olduğu bir ülkede, vergi ve sigorta borcu olmayan bütün kobilere sıfır faizli kredi vereceğiz.

0 FAİZLİ KREDİ VERİYORUM
Bir başka önemli nokta; Devlet vergi ve sigorta primlerini zamanında toplar. Şu anda tahsil edilemeyen sigorta prim borçları hariç 322 milyar lira. Onun üzerine af çıkardılar. Türkiye'yi bundan kurtaracağız. 0 faizli kredi veriyorum. Üretime dair daha güzel bir proje yazılmamıştır. Vergi ve sigorta borcu zamanında ödenirse  322 milyar az borçlanacak. Daha fazla vergi vereceğim diyecekler, çünkü o kadar fazla kredi alacağım diyecekler. 

Katma değeri yüksek ürün üretenler için daha yüksek kredi sağlayacağız. Amaç Türkiye'yi güçlü bir ülke haline getirmek. İhracatımız geleneksel olanın üzerine çıkacak. En geç 5 yıl içinde Türkiye orta gelir tuzağını aşıp kişi başına gelir en az 15 bin dolar olacak.

Batı'nın egemen güçleri tarımı bitirdiler. İktidarı yönlendirdikleri politikalarla Türkiye'deki tarımı bitirdiler. Tarımda Türkiye'nin kurucu ayarlarına geri döneceğiz. Et ve Süt Kurumları, TARİŞ gibi kurumları yeniden ayağa kaldıracağız. Fındığın fiyatını biz belirlemiyoruz. Fındığın fiyatını Türkiye belirleyecek. Sayın cumhurbaşkanı adayımız ifade etti, çiftçiye mazotu 3 liradan vereceğiz diye. İtiraz ettiler, sayın İnce traktörü aldı benzinliğe gitti. Kaç liraydı 5 lira 22 kuruş.

TARIM BAKANI'NIN TÜRKİYE'DEN, ÇİFTÇİDEN HABERİ YOK
Tarım Bakanı'nın Türkiye'den, çiftçiden haberi yok. 5 yıl içinde tarımı ayağa kaldırmak için bütün kırsala 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve teknisyen atayacağız. Neyi ekip neyi biçeceğini bilecek. Tarım-teknoloji liseleri kuracağız.

Çiftçiye üret diyoruz ama bir yıl önce ne ürettiğini bileceksin. Şu fiyatı ek, şu fiyattan alacağım diyeceğim. Mazotu düşük fiyattan alacaksın. Bütün rantiye köşeyi döndü, bizim derimiz alın teri dökenlerin köşeyi dönmesidir. Sözümüz söz, İnce'nin de Kılıçdaroğlu'nun da sözü; Tarımda Türkiye'yi dünya ülkesi yapacağız.

ESNAF BAKANLIĞI KURACAĞIZ
Çiftçi ürününü toplayacak, göğsünü gere gere gezecek. Bankanın önünde kendini yakmayacak. Bankanın önünden onurlu bir çiftçi olarak geçecek.

Esnaf Bakanlığı kuracağız. Onlar diyor ki biz zaten esnafı bitireceğiz. Biz de çalışandan, üretenden yana, sabahın köründe dükkanı açanlar için stopajı kaldıracağız diyoruz.

KILIÇDAROĞLU'NUN DA İNCE'NİN DE NAMUS BORCUDUR
Anadolu nüfus kaybediyor. Biz Anadolu'yu şaha kaldıracağız. Anadolu'yu mahzun bırakmayacağız. Anadolu'yu şaha kaldırmak Kılıçdaroğlu'nun da İnce'nin de namus borcudur.

Şimdi o iki projeyle ilgili altı dakikalık bir filmimiz var.(Projerleri anlatan film gösterildi)

CHP'DEN NEVRUZ SÜRPRİZİ
Bu iki dev proje son kuruşuna kadar hesaplanmıştır. Eleştirecekler. Siz 16 yılda yapamadınız 5 yılda yapacağız bunları. Bu iki dev proje sadece Türkiye'nin değil, Kafkasların, Ortadoğu'nun  Balkanların da dev projesi olacak. Proje üretiyorsak bölgenin lideri olmak için de üretiyoruz. Hedefimiz Türkiye'yi bölgesinde 21.yy'ın lideri yapmak.

Bir yıl sonrasını düşünüyorsanız pirinç ek on yıl sonrası için fide ek, yüz yıl sonrası için insan eğit. Önümüzdeki 50-100 yılı düşünenlerin Türkiye'yi yönetmesi lazım. Bunun yolu eğitimden geçiyor. 16 yılda 14 kez eğitim politikası değişti. Eğitim bir kişinin iki dudağına teslim edilmiş durumdadır. Eğitim bir partiye de bırakılamaz. Dünyadaki hızlı dönüşüme ancak eğitimle ayak uydurabilirsiniz. Bir ülkeyi işgal etmek istersek eğitim sistemini bozarsınız. Türkiye'nin eğitim sistemini baştan sona bozmuşlardır. Düzelteceğiz.

AHMET'İN, MUHAMMET'İN, ÖKKEŞ'İN OĞLU NEREYE GİDECEK?
Sevgili anne ve babalar 16 yıl iktidara getirdiniz. 16 yılın sonunda bu çocuklar niteliksiz okullara gittiler. Benim çocuklarım nitelikli okulda okusun diyorsanız yönünüzü CHP 'ye çevireceksiniz. Eğitim aynı zamanda millidir.

Çocuklara analitik düşünceyi aşılayacak bir öğretim, sorun çözme politikasını benimsetecek bir eğitim. Okul öncesi eğitimden başlatacağız. Bütün mahallelerde ücretsiz kreşler açacağız. CHP 'li belediyelerin olduğu yerlerde kreşimiz var. Bütün Türkiye'ye yayacağız. Eğitimi tam zamanlı yapacağız. Çocuk sabah evden çıkıp, okuluna gidecek akşam servise binip eve gelecek. Sabah kahvaltısı okulda olacak. Arkadaşlarıyla öğle yemeği yiyecek. Akşam huzur içinde aile evinde karşılayacak. Birleştirilmiş sınıf ayıbına da son vereceğiz. Hala birinci, ikinci, üçüncü sınıflar bir odada eğitiliyorlar. Rantiye sınıfının eğitimle sorunu yok. Çocuklarını Amerika'ya gönderiyorlar. Peki garibanın oğlu nereye gidecek? Ahmet'in Muhammet'in Ökkeş'in oğlu nereye gidecek?

İŞ GARANTİLİ EĞİTİM
Taşımalı eğitime son vereceğiz. Yurtsuz öğrenci kalmayacak en geç iki yıl içinde. Birer, ikişer kişilik odalar. Nitelikli, niteliksiz okul ayıbına son vereceğiz. İş garantili eğitim; teknoloji liseleri açacağız. En az altı yıl eğitim alınan liseler olacak ve mezun olduklarında işleri hazır olacak. Hiçbir OSB yöneticisi ben 'kalifiye eleman arıyorum' diyemeyecek. Bir yıl içinde 180 bin öğretmen atayacağız. Kadrolu, kadrosuz öğretmen ayrımını kaldıracağız. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak. Efendim parayı nereden bulacaksınız diyorlar. Tefeciye parayı ödüyorsun. Öğretmene maaş vermek İnce'nin de Kılıçdaroğlu'nun da namus borcudur. 

3600'ü herkese ver biz de seni alkışlayalım

3600 ek göstergeyi söylediğimde vay efendim nasıl yaparsınız? Şimdi kendileri yapacaklarmış. E önergemizi kabul etseydin? Çıkar bir kararname 3600'ü herkese ver biz de seni alkışlayalım.

Öğretmenleri devlet memuru kanunundan çıkarıp, öğretmenlik meslek kanununa bağlayacağız. Hakimler ve savcılar gibi olacak. Hiç kimse bir başka gerçeği unutmasın; bütün peygamberler öğretmendir. Öğretmenlere saygımız sonsuzdur. 24 Kasım'da bir maaş ikramiye vereceğiz.

YÖK KALKACAK
Üniversiteler demokratikleşecek. Üniversitelerin bilimsel özerkliği olacak. Yöresel ve mali özerkliği de olacak.  Bütün öğrenciler üniversitede söz ve karar sahibi olacak. Bir darbe kurumu olan YÖK de kalkacak.

İNSAN KAYNAKLARI BAKANLIĞI KURACAĞIZ
OECD'nin çalışmasından bir bölüm okuyorum: Bugünün çocuklarının yüzde 65'i çalışma yaşına geldiğinde henüz icat edilmemiş alanlarda çalışacaklar. Bugün okuyor, çalışıyor ama çalışma yaşına geldiğinde öğrendiklerinin yok olduğunu görüyor. Yaşam boyu eğitim diye bir kavram var. İnsanların eğitilmesi gerekiyor. Bunun için İnsan Kaynakları Bakanlığı kuracağız.

O sorunu 16 yıldır çözemediler

Toplumsal barış; isterseniz adına Kürt Sorunu deyin. 35-40 yıldır çözülemeyen bir sorun. Tek sorumlusu siyasilerdir. Çözüm adresi de TBMM'dir. Bu kadar açık ve net söylüyorum. İnanç, kimlik üzerinden siyaset yapmayacağız. İnsana saygı duyacağız. Biz hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Ben hangi hakka sahipsem Hakkari'deki, Tekirdağ'daki vatandaş da aynı hakka sahip olmalıdır. Size soruyorum bu sorunu kim çözer ?  O sorunu 16 yıldır çözemediler. 4 yılda çözeceğiz. 4 temel ilkemiz var.

1) Bu sorunu çözmek için yola çıkanlar samimi olacak.

2) Gizli bir ajandaya sahip olmayacaksın.

3) Millete hesabını veremeyeceğiniz vaatlerde bulunmayacaksınız.

4) Millete her aşamada bilgi vereceksiniz.

DIŞ POLİTİKA

4 DEVLET BARIŞ İÇİNDE YAŞAYACAK
Dış politikanın çerçevesini Mustafa Kemal Atatürk çizmiştir. 'Yurtta barış, dünyada barış' demiştir. Biz bu kurala uyacağız. Dış politikayı yine akılcı politikalarla oluşturacağız. 16 yıldır maceracı, mezhepci bir politika izlendi. Kavgayı değil barışı öne çıkardığımız zaman kazanan Türkiye olacaktır. Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'de hiçbir fonksiyonu kalmamıştır.

Bir yıl içinde bütün komşularımızla barışacağız.

2) Filistinlilere vize uygulanmayacak. Suriyeliler nasıl geliyorsa aynı koşulda gelecekler.

3) Gece yarısı 01:30'da imzalanan Mavi Marmara anlaşmasını iptal edeceğiz.

4) Avrupa Birliği ile ilişkileri düzelteceğiz. Tam demokrasi için bütün kuralları kendi irademizle yapacağız. Birisinin dayatmasını beklemeyeceğiz.

5) Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kuracağız

DEMOKRASİ

KORKUYORSAN DİKTATÖRLÜK VARDIR
Thomas Jefferson'un sözüyle başlamak istiyorum. Halk hükümetten korktuğu zaman tiranlık, hükümet halktan korktuğu zaman özgürlük vardır. Korkuyorsan diktatörlük vardır. Korkmuyorsan diktatörlük vardır. Cumhurbaşkanı Muharrem İnce olduğunda ne yapacağız?

1) Kesinlikle OHAL kalkacak.

2) Siyasetten kirlilik kalkacak. İhaleye fesat karıştıranların TBMM'de yeri yoktur

3) 12 Mart, 12 Eylül'ün bütün yasaları kalkacak

4) Yargı bağımsız olacak. Savcı hakimin yanında oturmayacak. Avukat hangi düzeydeyse savcı da o düzeyde olacak. Muharrem İnce diyor beni denetleyin diye. Sen niye korkuyorsun? Sen de desene.

5) Herkesin can ve mal güvenliği olacak

6 Suçüstü hali haricinde tutukluluk asıl unsur olmayacak.

7) Medya özgür olacak. Medya sahipleri medya dışında başka bir alanla uğraşmayacak. Medya sahibi sadece gazetecilik yapacak. Bu ayıbı tarihe gömeceğiz. Gazeteciler zorunlu olarak sendikalı olacak.

8) Gizli tanık uygulamalarına izin vermeyeceğiz

9) Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. 3 bin kişilik koruma ordusuyla gezmeyecek.
10) Barış akademisyenleri üniversitelerine geri dönecek.

11) Yargıya erişimin önündeki engelleri kaldıracağız.

12) Emeklilere de sendika kurma hakkı vereceğiz.

13) Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapıldı. Bizim vicdanımızı sızlatan bir ayrım. 15 Temmuz şehidi ayrı diğerleri ayrı sağlanan imkanlar ayrı. Bu ayrımı kaldıracağız.

14) Muhtarlıklar kurumsallaştırılacak. Muhtarın elemanı, bütçesi olacak. Sosyal yardımlar muhtarlar eliyle dağıtılacak.

15) Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartını uygulamaya koyacağız.

16) Kadın Bakanlığı kuracağız

SİVİL BİR ANAYASA YAPACAĞIZ
Gençlik İhtisas komisyonu kuracağız. Gençlere olağan şüpheliler muamelesi yapılmayacak.

DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ OLACAK
Toplumsal uzlaşma ile sivil bir anayasa yapacağız.

Bunları yaptığımız zaman kimse hiçbir devlet Türkiye'ye sizde demokrasi yoktur diyemez. Kadın erkek eşitliği var diyecekler. İnsana, çevreye değer veriliyor diyecekler. Türkiye beton ekonomisinden üretim ekonomisine geçecek.

ASGARİ ÜCRET VERGİSİZ OLARAK NET 2 BİN 200 LİRA OLACAK
Bunları yaptığımız zaman kimse hiçbir devlet Türkiye'ye sizde demokrasi yoktur diyemez. Kadın erkek eşitliği var diyecekler. İnsana, çevreye değer veriliyor diyecekler. Türkiye beton ekonomisinden üretim ekonomisine geçecek. Üçüncü olarak Ortadoğu ve Balkanların en fazla yatırım yapılan ülkesi olacağız. Bizim projelerimizle Türkiye, yeni bir güç olarak ortaya çıkacak. Güçlü bir sosyal devlet inşa edeceğiz. Asgari ücret vergisiz olarak net 2200 lira olacak. En düşük emekli aylığı 1500 lira olacak. 1500 liranın alında maaş alan 1 milyon 640 bin kişi var. Onlara nefes aldıracağız.

4 Milyon 210 bin kişiye istihdam sağlayacağız. 

Biz millet için, toplum için, gençlerimiz, kadınlarımız, huzurlu bir Türkiye için varız. Alevisi, Sünnisi yeni bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz. Yeni bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler