'Kindar iktidara yargı freni şart'

'Kindar iktidara yargı freni şart'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kamu gücünü kin ve nefretin aracı olarak kullananlara karşı, bağımsız ve tarafsız bir yargının gerekli olduğunu söyledi

Strasbourg’da Avrupa Konseyi’nin düzenlediği bir konferansta konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, kamu gücünü kin aracı olarak kullananlara karşı yargı gücünün gerekli olduğunu söyledi.

Kılıç’ın “Anayasa mahkemelerine bireysel başvurularda en iyi örnekler” başklıklı konferansta yaptığı konuşmadan satırbaşları şöyle:

“Nefret kültürü; din, dil, ırk farkı ve adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanıyor. Bunlara dayalı hak ihlalleri birincil sorun. Hak ihlalleri en çok AYM’leri ilgilendirmektedir. Kamu gücünü ve imkânlarını kin ve nefretlerinin aracı olarak kullananları sınırlayacak tarafsız ve bağımsız bir yargı gücünün gerekliliğine olan inancımı belirtmek isterim. AYM’ler verecekleri karar ile mesajları ile nefret kültürüne karşı sevgi ve hoşgörü ekseninde bir iklimi yaşatmak zorundadır.

ADALETİ SAĞLAMAK
AYM, bireysel başvuru yolunun açılmasıyla birlikte farklılıkların birarada yaşamasının teminatı olması noktasında önemli bir rol üstlendi. Bu görevi yerine getirirken kullandığımız evrensel değerlere bağlılığımızı güçlü bir irade ile teyit ediyoruz. Uzun yargılama ve uzun tutukluluk şikayetleri başta olmak üzere adil yargılanma, din ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü, mülkiyet hakkı gibi konularda verilen güçlü, ikna edici ve toplumun büyük çoğunluğu tarafından kabul gören AYM kararları kamu vicdanında yargının onurunu yüceltmektedir. Verilen kararlar, toplumsal gerginlikleri azaltıp, siyasi kutuplaşmasonucu ortaya çıkan problemlerin çözümünü kolaylaştırıyor... Sınırlayıcı, yasaklayıcı bir anlayışın yerine eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaklaşımı hayata geçiren mahkememizin bu iradesi bundan sonra da devam edecek. AYM’lerin temel görevi anayasal adaleti sağlamaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler