Kontörbank'a el kondu

Kontörbank'a el kondu

Altın ve telekomünikasyonda kredi kartına taksit kalkınca, modern tefeciler işinden oldu...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı taksitlerini sınırlayan yönetmeliği, ‘kontörbank’ olarak bilinen ve POS cihazıyla bir nevi tefecilik yapanların da ekmeğini ellerinden alacak. 1 Şubat itibariyle yürürlüğe girecek yönetmelikle, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksitlendirme sayısı dokuz ay ile sınırlandırılırken; gıda ve akaryakıta ek olarak telekomünikasyon ile kuyumculuk alımlarında da taksit uygulaması ortadan kaldırıldı.

SATIŞ YOK, GELİR ÇOK
Ağırlıklı olarak taksit uygulamasının kaldırıldığı telekomünikasyon ve kuyumculuk alanlarında kullanılan ‘kontörbank’ uygulamasında, nakit ihtiyacı olan müşterilere vadeli altın ya da kontör satışı yapılmış gibi gösterilerek nakit para sağlanıyordu. Daha çok, bankalara kredi kartı borcu olanların kullandığı ‘kontörbank’ta, bankaların yüksek faizine karşın daha düşük faizle borç veriliyor, müşterilerin ihtiyaçları karşılanıyordu.

Kontör satıcılarının yoğun olarak kullandığı bir yöntem olduğu için adı ‘kontörbank’ olarak kalan uygulamada, kredi kartı borcunu kontör ve altın üzerinden kapatan müşteriye; satıcı, bankanın uyguladığı faizden daha az bir faiz uygulayarak, müşteriyi borçtan kurtarıyor, kendisi de olmayan bir satıştan yüksek kazanç elde ediyordu. Örneğin, kontör bayisi, kendisine gelen müşterinin 1.000 TL’lik kredi kartı borcunu kapatıyor. Buna karşılık 1.250 TL kontör satışı yapmış gibi gösteriyordu. Aradaki farkı cebine atan bayi, satılmayan kontörü ise el altından piyasaya veriyordu. Aynı uygulama altın için de geçerliydi. BDDK, son yönetmeliğiyle ‘kontörbank’cıların işlerini ellerinden alırken, kurumun verilerine göre, toplam kredi kartı işlemlerinin yüzde 28’i taksitli ödemelerden oluşuyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYORDU?
» Kart borcu olan müşteri altın ya da kontör alıyormuş gibi gösteriliyordu.
» Müşterinin kredi kartı borcu ödeniyor, satıcı belli bir komisyon alıyordu.
» Satıcının aldığı komisyon, bankaya göre düşük olduğu için tercih ediliyordu.
» Daha çok altın ve kontör satışında uygulanan yöntem kayıtlı ekonominin aleyhine çalışıyor, ancak önlenemiyordu.
» BDDK, telekomünikasyon ve kuyumculukta taksiti kaldırarak bu uygulamayı şimdilik bitirmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler