Konutta sert düşüş

Konutta sert düşüş

Yeni KDV kanunun etkisiyle geçen yılı rekor satışla kapatan konut sektörü yılın ilk yedi ayında % 10 daraldı. Temmuzda ise satışlar % 20 ile sert düştü...

Geçen yıl 1 milyon 157 bin konut satışıyla rekor kıran konut sektöründe satışlar temmuz ayında sert düştü. Konut satışları temmuzda ramazan ayının etkisiyle yüzde 20.2 düşüş kaydederken, satışlardaki sert düşüş sektör temsilcilerini de tedirgin etmeye başladı. Ancak, gerileyen faiz ortamının yanı sıra seçim süreci ve yaz tatili döneminin geride kalmasının da etkisiyle yılın kalanında satışların ivme kazanması bekleniyor.

YEDİ AYDA % 9.7 DÜŞTÜ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, temmuz ayında konut satışları yüzde 20.2 düşüşle 85 bin 101 adet olurken; Ocak-Temmuz 2014 döneminde konut satışları yüzde 9.7 gerileyerek 609 bin 877 adet olarak gerçekleşti. Buna göre, haziranda yüzde 3.6 gerileyen konut satışları, temmuz ayında sert düşüş kaydetti.

İpotekli satış olarak nitelenen konut kredili işlemler ise, temmuzda yüzde 32.9 düşüşle 30 bin 912 adet oldu. Yüksek baz etkisi nedeniyle ipotekli satışlarda gözlenen sert düşüşe karşın, faizlerdeki gerilemeye paralel ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı temmuz ayında artmaya devam etti. İpotekli satışların toplam satışlar içindeki payı temmuzda yüzde 36.3 olarak gerçekleşirken; bu oran haziranda yüzde 34.5, mayısta yüzde 32.9, nisanda ise yüzde 28 olmuştu. Ocak-Temmuz 2014’te ipotekli satışlar yüzde 32.5 düşüşle 196 bin 718 adede geriledi. Borçlanma maliyetlerinin tarihi düşük seviyelere gerilemesi ve yeni ruhsat alınacak konutlara uygulanan KDV artışının talebi öne çekmesiyle 2013’te büyük sıçrama yaşanan konut sektöründe toplam satışlar 1.1 milyon adet olarak gerçekleşmişti. TÜİK verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde ilk satışlar yüzde 6.8 gerileyerek 281 bin 216 adet, ikinci el satışlar ise yüzde 12 düşüşle 328 bin 661 adet olarak gerçekleşti.

YABANCIYA % 57 ARTTI
Yabancılara ise temmuz ayında yüzde 32 artışla 1.473 konut satışı yapıldı. Yabancıya en çok satışı yapılan iller sırasıyla Antalya, İstanbul ve Aydın oldu. Yabancılara Ocak-Temmuz 2014 döneminde yapılan satışlar ise yüzde 57 artışla 9.980 adet olarak gerçekleşti.

RAMAZAN VE YAZ ETKİSİ
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Temmuzda ramazan ayının etkisi, yaz dönemi durgunluğu ve cumhurbaşkanlığı seçimi belirsizliğinin etkisiyle konut satışlarında sert düşüş yaşandı. Özellikle Ramazan Bayramı tatili nedeniyle beş gün hiç işlem yapılamaması düşüşte etkili oldu” dedi ve ekledi: “Ancak ramazan sonrasında ağustosta satış işlemlerinin arttığını gözlemliyoruz. Seçimin geride kalması, siyasi belirsizliğin ortadan kalkması ve yaz tatili döneminin sonuna gelinmesiyle özellikle eylülden itibaren satışların hareketlenmesi bekleniyor.”

KDV KANUNU KÖTÜ ETKİLEDİ
Sektör temsilcilerine göre satışların düşmesinde önemli bir etken yeni KDV kanunu. WSJ Türkiye’ye konuşan KonutDer Başkanı Ömer Faruk Çelik, KDV Kanunu’nun etkisine dikkat çekerek şunları söyledi: “Normal bu düşüş. Biz bunu geçen sene çok anlattık ama kimse anlamadı. Gerçekle yüzleşene kadar kimse fark etmedi. Yapılan düzenlemeler sanki bir teşvik varmış gibi görülüyordu. Biz ‘Önümüzdeki yıl biz KDV kanunundan çekeriz’ demiştik. KDV kanunu işi karmaşıklaştı” dedi. Bu yıl konut satışlarında yüzde 5-10 düşüş beklediklerini ifade eden Çelik, “Yeni bir öngörü yapmak gerekebilir. Ama daha afaki bir öngörü yapmak istemiyorum. Çünkü eylül-ekim-kasım bizim satış dönemlerimiz. Kafaları çok karıştırmak istemiyorum” diye konuştu. Yeni KDV kanunu 2013’ten sonra alınan ruhsatlarda, konut, büyükşehirlerde metrekaresi 1000 TL üzerinde bir arsadaysa yüzde 8 KDV ödenmesini öngörüyor. Arsa metrekare değeri 1500 TL üzerindeyse KDV yüzde 18’i buluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler