Kullanılmış kızartma yağını tekrar kullanmanın sakıncaları

Kullanılmış kızartma yağını tekrar kullanmanın sakıncaları

Medical Park Ankara Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Bozkurt; Kullanılmış kızartma yağını tekrar kullanmanın beyin yaşlanmasını hızlandıracağını söyledi.

"KULLANILMIŞ kızartma yağını tekrar kullanmak beyin yaşlanmasını hızlandırabilir" mi? Bu sorunun cevabı, Medical Park Ankara Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Bozkurt'tan geldi. Doç. Bozkurt konuyla ilgili düşüncelerini şöyle özetledi:

"Derin yağda kızartılmış yağların tüketilmesi, nörodejeneratif hastalıklar ve diğer kronik durumlar için risk faktörleri olan oksidatif stres ve inflamasyonla ilişkilendirilmiştir.

Sıçanlar üzerinde yapılan yeni bir çalışma, yeniden ısıtılan yemeklik yağların uzun süreli tüketimi ile artan nörodejenerasyon arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

Bağırsak-beyin-karaciğer ekseni beyin sağlığın korunmasında hayati önem taşıyor ve yeniden ısıtılan yağların tüketilmesi bu dengeyi bozabilir.

Uzmanlar, antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin beslenmeyi tavsiye ederek, kızartılmış gıdaların sık tüketilmesine karşı uyarıda bulunuyor.

ismail-bozkurt-doc-dr-medipol-resim-01.jpg

Yeni çalışma, yeniden ısıtılmış yemeklik yağlarla beslenen farelerin, standart bir diyet tüketen farelere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek düzeyde nörodejenerasyon (sinir hücrelerinin yaşlanması) sergilediğini buldu. Araştırma, yeniden ısıtılan yağın, fizyolojik dengeyi korumak için çok önemli olan ve nörolojik bozukluklarla bağlantılı olan karaciğer-bağırsak-beyin eksenini bozarak nörodejenerasyonu artırabileceğini öne sürüyor.

Yağları, kızartma kabiliyetini kazanmak üzere yüksek sıcaklıklara çıkararak, doğal kimyasal yapılarını önemli ölçüde değiştiririz, faydalı antioksidanlarını azaltıp ve trans yağlar, akrilamid ve aldehitler gibi zararlı bileşikler oluşmasına sebep oluruz. Yağların, özellikle derin kızartma için yeniden ısıtılması, yağın giderek kararsız hale gelmesi, sağlık yararlarını kaybetmesi ve her kullanımda daha fazla toksin üretmesi nedeniyle bu süreci daha da kötüleştirir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler