Kurtulmuştan yargı reformu

Kurtulmuş'tan yargı reformu

Has Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, Gölbaşı'nda Esnaf ve Sanatkarlar Odasının düzenlediği aşure gününe katıldı.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin çok kapsamlı bir yargı reformuna ihtiyacı olduğunu ve parlamentoda grubu bulunan partilerin bu sorunun üstesinden gelmesi gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, dün Gölbaşı'nda Mevlana Camisi'nde cuma namazını kıldıktan sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın düzenlediği aşure gününe katıldı.

Bir gazetecinin Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki tahliyelere ilişkin sorusu üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR"
''Yıllardan beri Türkiye'nin en fazla tartıştığı konulardan birinin Türkiye'nin çok acil, çok kapsamlı bir hukuk reformuna sahip olmasıdır. Hukuk reformu sadece bir takım maddelerin, bir takım ceza yasalarının ya da diğer maddelerinin değişiminden ibaret olmamalıdır. Adaletin iki tane temel prensibi vardır. Bunlardan bir tanesi mutlaka verilen karar adil olmalıdır. İkincisi ise adaletin çok kısa süre içerisinde tecelli etmesidir. Türkiye'de bir söz vardır 'Geciken adalet, adalet değildir.' Yıllardır bunları eleştiriyoruz. Hem acil kararın verilmesi hem de zamanında kararın verilebilmesi aslında kamu vicdanının tatmini bakımından da önemlidir. Bir mahkeme kararının hukuka uygunluğunun yanında aynı zamanda da kamu vicdanına, mahşeri vicdana da uygun olması önemlidir. Böyle baktığınız zaman Türkiye'nin çok kapsamlı bir yargı reformuna ihtiyacı var. Bunun için de parlamentoda grubu bulunan partilerin oturup konuşabilip, uzlaşabilip bu sorunun üstesinden gelmesi lazım. Yoksa böyle bir takım kamu vicdanını, mahşeri vicdanı yaralayan, kamu vicdanının asla kabul etmediği görüntüler ortaya çıkar. Bundan sonra da ne yaparsanız yapın onu telafi etmek mümkün olmaz.''

Kurtulmuş, yüksek mahkemelerin dışında, yerel mahkemelerdeki dosya yükünün ağırlığına da dikkati çekerek, hakim başına en fazla dosya düşen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Böyle bir durumun olmaması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, ''Türkiye hem nüfus potansiyeli hem yetişmiş hukukçusu bakımından fevkalade ciddi bir şekilde yükleri hafifletecek güçtedir'' dedi.

''Adaleti sağlamak, zamanında sağlamak, hakimlerin ve mahkemelerin yükünü hafifletmek, kamu vicdanını tatmin edecek bir adalet sistemi kurmak... Bu dört temel prensip etrafında Türkiye'nin yeni bir hukuk reformuna ihtiyacı var'' diyen Kurtulmuş, Türkiye'nin birçok yerine yeni ve büyük adalet saraylarının yapıldığını, bunun da bir ülkenin çöküşünün göstergesi olduğunu kaydetti.

İlçe sakinleri ile bir süre sohbet eden, esnafın sorunlarını dinleyen Kurtulmuş, daha sonra ilçeden ayrıldı. (Haber: Beril Çuhadaroğlu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler