Libya Başbakanı Zeydan kaçırıldı!

Libya Başbakanı Zeydan kaçırıldı!

Başbakan Ali Zeydan, başkent Trablus'ta kaldığı Corinthia Oteli'nden silahlı kişilerce kaçırıldı.

Libya Başbakanı Ali Zeydan, başkent Trablus'ta kaldığı Corinthia Oteli'nden silahlı kişilerce kaçırıldı.
 
Olayın detayları henüz belli olmadı ancak bir güvenlik görevlisi Zeydan'ın götürülüşünü "yakalama" olarak nitelendirdi.
 
Zeydan kaçırıldığı sırada çekildiği iddia edilen bir fotoğraf Facebook'ta Libyalıların gruplarında paylaşılmaya başladı.
 
AFP'nin aktardığına göre Libya hükümetinin internet sitesinde yapılan kısa açıklamada, "Geçiş hükümetinin lideri Ali Zeydan eski isyancı olduğuna inanılan bir grup kişi tarafından bilinmeyen nedenlerle bilinmeyen bir yere götürülmüştür" denildi.
 
Reuters ise Zeydan'ın yeriyle ilgili bilgi almak amacıyla aranan Libya hükümeti yetkililerine ulaşılamadığını bildirdi.
 
Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin üzerinden iki yıl geçti. Merkezi hükümet hala ülkenin farklı bölgelerini kontrol altında tutan rakip aşiretler ve İslamcı gruplar arasındaki çatışmaların önüne geçmeye çalışıyor.
 
Son olarak geçtiğimiz günlerde Fizan bölgesi bağımsızlığını ilan etmişti.
 
ALİ ZEYDAN KİMDİR?
Libya'da, eski diplomat ve insan hakları aktivisti, uzun yıllar Kaddafi karşıtı muhalif safta yer alan Ali Zeydan, başbakan seçilirken Milli Genel Kongre'deki (MGK) liberallerin desteğini aldı.
 
Önceki gün MGK'da yapılan oylamada Zeydan, rakibi Muhammed el-Harairi'nin aldığı 85 oya karşılık 93 oy alarak 2 hafta içinde hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Sunacağı kabine listesinin MGK'dan onay alması durumunda Zeydan, Kaddafi rejimi sonrası Libya'nın seçimle iş başına gelen ilk başbakanı olacak. Libya'nın Fizan bölgesinde 1950 yılında doğan Zeydan, 1975-1982 yılları arasında diplomat olarak görev yaptı.
 
Zeydan, Libya'nın Hindistan Büyükelçiliğinde görevli olduğu sırada Cevahir Lal Nehru Üniversitesinde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans derecesi aldı. Zeydan, 1982-1992 yılları arasında, şu anki Libya MGK Başkanı Muhammed el-Mugaryef tarafından kurulan ve Kaddafi karşıtı muhalefetin odağı olan Ulusal Cephe Hareketinde yer aldı. Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi ve oğlu Seyfulislam Kaddafi'nin muhaliflerle diyalog çabalarına kesinlikle karşılık vermeyen Zeydan, Kaddafi'nin hiçbir şekilde muhatap alınmamasını savundu. Ali Zeydan, Ulusal Cephe Hareketinden ayrıldıktan sonra kendinin de kuruluşunda yer aldığı İsviçre'nin başkenti Cenevre'deki Libya İnsan Hakları Cemiyeti'nin (1989-2012) sözcülüğünü yaptı.
 
Zeydan, Kaddafi'nin düşünün ardından ''Kalkınma ve Refah için Vatan Partisi'ni'' kurdu. Fizan bölgesi milletvekili olarak MGK'ye giren Zeydan, başbakanlığa aday olmak için bu görevinden istifa etti. Zeydan, başbakanlık seçimleri sırasında liberal eğilimli Ulusal Güçler İttifakı Partisi ve bağımsız vekillerin çoğunun desteğini aldı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler