M.Kemali Anadoluya Vahdettin yolladı

M.Kemal'i Anadolu'ya Vahdettin yolladı

Latife Hanım'ın yeğeni resmi tarihi yalanlıyor.. Samsun'a gönderen Vahdettin'di.. Atlarını ve mücevherlerini sattı.

Tarih yaprakları bir kez daha aralandı! Bazı sırlar ve tabular, ilginç iddialarla sarsıldı. "Teyzem Latife" kitabı ile tarihle ilgili hayli ilginç sözler söyleyen Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Sadık Öke, bir kez daha şaşırttı. Öke, Sultan Vahdettin'den, Latife Hanım'ın babası Muammer Bey'e kadar birçok kişi hakkında ilginç detaylar sıraladı.

İşte Öke'nin kaleminden o satırlar:

MUSTAFA KEMAL'İ ANADOLU'YA GÖNDERDİ

Sultan Vahdettin, İttihat ve Terakki'den kurtulmak istiyordu. Bu konuda çalışmalar yaptı. Atlarını, değerli bir mücevher kutusunu sattı. Bu parayla, Mustafa Kemal'i Anadolu'ya gönderdi. Bu açıklama birilerini rahatsız edecek. "NUTUK'ta böyle yazmıyor" diyecekler. NUTUK bir yorumdur. Ancak Atatürk'ün Anadolu'ya çıkışı böyle olmuştur. Rahmetli Bülent Ecevit, "Vahdettin hain değildir" dedi. Bu cümleden sonra başına gelmedik kalmadı. Fransa bile krallarını 200 yıl sonra akladı.

YUNAN ASKERİYLE TARTIŞTI

Latife Hanım ve ailesi, İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden sonra Paris'e geçti. Fakat babaannesinin ağır hasta olmasından dolayı, İzmire'e dönmeye karar verdiler. Tabii bu zor bir ihtimaldi. Ancak Latife Hanım'ın Mason babası Muammer Bey, güçlü ilişkilerini devreye soktu. Latife teyzem, o tarihte Fransa hükümetinin 'özel koruması' olarak verilen 'PROTEGEE SPECIALE" belgesiyle İzmir'e döndü. Yunanlılar, Muammer Bey'e olan düşmanlıklarından dolayı Latife Hanım'ı gözaltına aldı. İşte o sırada teyzem, "Müslüman bir kadının çarşafını çıkartamazsınız" dedi. Bu cümle, daha sonra birileri tarafından, Latife teyzemin Mustafa Kemal'e söylediği şeklinde yansıtıldı. Oysa gerçek farklıdır. Teyzem o sözleri, tartıştığı Yunan askerine söylemiştir.

ZÜBEYDE HANIM ONAYLADI

Latife Hanım, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne yardım etmeye başladı. Birçok evrakı onlara götürdü. Evden 'ütücü kız' kıyafetleriyle çıkıp Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne giderdi. Zübeyde Hanım'ın Mustafa Kemal'e gönderdiği mektupta, "Latife, Evropa görmüş akıllı bir kız, iyi bir kız al bunu" demişti. Zübeyde Hanım, Latife Hanım'a cephe almamıştı, çünkü oğlunu idare edecek tek kadının o olduğunu anladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler