Mansur Yavaş: Böyle seçim kazanacağıma...

Mansur Yavaş: Böyle seçim kazanacağıma...

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a konuştu. Yavaş karalamalarla seçim kazanmak istemediğinin altını çizdi.

İşte o röportaj:

- Bu seçimler geçen yerel seçimlerden biraz farklı olacak, Türkiye'nin içinde bulunduğu karışık durum yüzünden insanlar adaylar yerine partiye yönelebilir. Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?

31 MART'TA YA YENİ BİR ANKARA'YA UYANIRSINIZ...

"Partilere oy verilecek diye bir şey yok, bu bir yerel seçim. Elbette Sayın Gökçek astığı afişlerde de AK Parti'ye oy istiyor. 20 yıldır Belediye Başkanlığı yapmış biri, yaptığı ve yapacağı hizmetlere ilişkin oy istemesi lazım. Ben onların bu oyunlarının, stratejilerinin farkındayım ve bu nedenle Ankara'lılara diyorum ki, "31 Mart sabahı ya yeni bir Ankara'ya uyanırsınız ya da Melih Gökçek'le devam edersiniz. Bu bir yerel seçimdir, 5 yıllık yöneticiyi seçiyorsunuz." Israrla yerel seçim vurgusu yapıyorum."

- İnsanlar 20 yıldır Melih Gökçek'e "evet" demişler, şimdi neden ona "hayır" size "evet" desinler?

ARTIK ONUN HAYALLERİ KALMAMIŞTIR

"20 yıl zaten çok uzun bir süre değil mi? Bu insan fiziken ve ruhen yorgun, yapamadıkları yüzünden yorgun, artık ne yapacaksa yapmıştır, 20 yıldır aynı görevi yapan bir insanın artık hayalleri kalmamıştır bunu da projelerinden görüyoruz. Dolayısıyla Ankara'nın artık kavgadan uzak, çatışmadan uzak, daha barışçıl yeni bir yönetime ihtiyacı var. Geçen seçimlerde de insanlar, benim projelerimi gördüler, benim yönetim tarzımı ve üslubumu beğendikleri için her partiden oy aldım, yine her partiden oy alacağımı düşünüyorum"

-En büyük projeniz nedir?

EN BÜYÜK PROJEM YÖNETİM PROJESİ

"En büyük projem yönetim projesi. Çünkü Melih Bey Belediye Başkanlığı yapmıyor siyasetçi gibi davranıyor. Halbuki Belediye Başkanı seçildiği andan itibaren herkesin Belediye Başkanı olmalıdır. Sonuçta savaş yapmıyoruz, şehri yöneteceğiz, bizim maaşımızı vatandaş verecek. Buna, başka bir anlam yüklemek yanlış. Hal böyleyken insanları kutuplaştıran, "bir kaşık suda boğarım" diyen, kendisi gibi düşünmeyen herkesi hasım ilan eden, lehine karar çıktığı zaman "yaşasın adalet", aleyhine karar çıktığı zaman "kahrolsun adalet" demeyen, hukuka saygılı bir yönetime ihtiyaç var."

KENTİ ORTAK AKILLA KUCAKLAYACAK BİR BAŞKANA İHTİYAÇ VAR

Sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversiteleriyle işbirliği yapan, kenti ortak akılla kucaklayacak, yönetecek bir Belediye Başkanı'na ihtiyaç var. Bu en büyük projedir. Tabii ki bunun yanında, ulaşımla, kültür turizmiyle, Ankara'nın ekonomisi ile ilgili onlarca projemiz var. Ve bunların hepsi bugüne kadar Ankara'da yapılmayan şeylerdir."

-Belediyenin gelirlerini artıracağım iddianız var, nasıl yapacaksınız bunu?

KENT RANTI ORTAKTIR

"Önce tasarrufla başlayacağız. Otopark gelirleri, hafriyat gelirleri ve Belediye'nin bütün gelirlerini artırmak için uğraşacağız, çünkü bunların hiçbiri yapılmıyor. İkinci olarak, imardan kaynaklanan rant artışları da kentlinin cebine girmiyor. Halbuki kentten doğan imar artışının sahibi kentlilerdir, Ankara'da yaşayan herkestir, fakir fukaranın da bunda hakkı vardır."

"Siz imardan sadece 30 tane imar değişikliği ile 18 katrilyon gelir sağlıyorsunuz ancak bu gelirden fakir fukara da belediye de bir kuruş gelir elde edemiyor. Kent rantı ortaktır. Bu nedenle bundan sonra ortaya çıkacak olan, şehircilik ve planlamaya aykırı olmayan her rant belediyeye dönecek, dolayısıyla hem belediyenin gelirlerini artıracağız hem de yapacağımız sosyal yardımlar daha fazla ve daha insani olacak."

-Ulaşımı ucuzlatma sözünüz var, mümkün mü?

KÖTÜ YÖNETİM YÜZÜNDEN ZARAR EDİYOR

"Ulaşım dünyanın her yerinde sübvanse ediliyor. Melih Bey de "zarar ediyoruz" diyor. Ama Melih Bey'in zarar etmesinin sübvanse ile alakası yok. O, kötü yönetim yüzünden zarar ediyor. Ankara'da ulaşım ücreti zaten oldukça pahalı. Belediyenin bütçelerini birbirine katmış, kuruluş gayesine aykırı çalışıyor. Belediyenin yapacağı bütün inşaat, yol faaliyetleri belediyenin fen işleri bütçesinden yapılması lazım, ona göre kaynak ayrılması lazım. Ancak siz ulaşımı pahalı yapıp, masraflarını belediyenin EGO'yla ilgisi olmayan masraflarını EGO'dan yaptırıyorsunuz. Örneğin "çelik kafes." Çelik Kafes'e o günün parasıyla 70 milyon harcanmış. O tarihte belediyenin, EGO'nun zararları 70 milyon değildi. Siz bunu EGO'nun bütçesinden yapıyor ve gider hanesine yazıyorsunuz, gelir hanesi ile karşılaştırdığınız zaman zarar ediyoruz deyip ulaşıma zam yapıyorsunuz."

-En büyük sözlerinizden biri de suyu ucuzlatmak, nasıl yapacaksınız bunu?

SU İNSANİ İHTİYAÇ

"Suda da aynı durum var. Bir buçuk katrilyon asfalt yapımı. ASKİ'den yapılıyor. ASKİ, su ve kanaldan başka bir şey yapmamak için kurulmuş. Hem kanalını yapacaksınız, hem de temiz suyu vatandaşlara enucuza içereceksiniz. Bütün dünyada böyle. Hatta Batılı ülkeler bu konuda o kadar ileri gittiler ki fakirlerden 5 tona kadar harcanan suyun parasını da almıyorlar. Su, insani ihtiyaç olarak görülüyor. Elbette bası masrafları olduğu için belli bir ücret alınıyor. Bu masrafın üzerine yatırım amacıyla bir miktar pay koyacaksınız, sudan kar yapmak amacıyla satmayacaksınız insanlara. Bu kadar asfalt yapılmasına rağmen 2013 yılının geliri 418 trilyon."

-Siz geçen seçimlerde MHP adayıydınız, en çok eleştiri de buradan geliyor size, özellikle Gökçek'ten, ne düşünüyorsunuz?

BEN KÖTÜ OLSAM BANA GEL DİYE YALVARMAZDI

"Melih Bey'in bunu kullanmak istemesi gayet doğal. Ben kötü bir aday olsaydım, herhalde bana "gel bizim partiden aday ol" diye yalvarmazdı, adeta yalvardı. Kendi partisine geçseydim bunları hiç konuşmayacaktı. Melih Bey kirli siyaset yaptığı için biz bunlara alıştık. Ben bütün partilerden oy bekliyorum. Benim için Ankara'da yaşayan herkes eşit olacak. İnşallah geçen seçimde olduğu gibi bütün partilerden oy alacağıma inanıyorum, benim partim Ankara. Bunu çok sık söylüyorum; seçildikten sonra parti rozetimi çıkaracağım. Ben herkesin başkanı olacağım. Cumhurbaşkanının da, Başbakanın da, Kemal Kılıçdaroğlu'nun da, Devlet Bahçeli'nin de. Hatta Melih Gökçek'in de belediye başkanı olacağım, benim hizmetlerimden hepsi yararlanacak."

-AK Parti'lilerden nasıl bir tepki alıyorsunuz?

" Tabii bir takım önyargılar var. Ama çoğu bana güveniyor bunu hissediyorum, yanımızda çok sayıda AK Partili arkadaşımız var."

-Ankara'da yaşayan Alevilerin size karşı tepkili oldukları söyleniyordu, geçen süre zarfında bir gelişme oldu mu bu konuyla ilgili?

ALEVİLER HERKESE İNSAN GÖZÜYLE BAKARLAR

"Böyle bir durumun hiç aslı astarı yok. Aleviler bana neden düşman olsun. Beypazarı'nda 3 tane Alevi köyü var, ben belediye Başkanıyken üçünde de birinci parti Milliyetçi Hareket Partisi'ydi. Aleviler neden beni sevmesin ki. Aleviler herkese insan gözüyle bakarlar, bunları söyleyenler Alevileri kışkırtmak isteyenler. İşlerine gelince Alevi açılımı yaparlar, işlerine gelmeyince böyle kötülerler. Tapelerde de duyduğumuz gibi "Bunlar Alevi" diye laflar ederler. İşte ben bunların hepsinden toplumu kurtaracağım. Çünkü ben hiç kimseyi ırkına, mezhebine, dinine, tuttuğu takıma göre değerlendirmiyorum. Ben başkan olduktan sonra benim karşımda herkes eşit yurttaştır."

-Sizinle ilgili CD'ler dağıtıldı, eski konuşmalarınız yayınlandı, geçenlerde Hüseyin Aygün'le photoshoplu resimleriniz Ankara'nın her yerine asıldı? Siz Melih Gökçek'i suçluyorsunuz, emin misiniz bunları onun yaptırdığından?

YEMİN ETSİN

"Çıksın "ben yaptırmadım" diye yemin etsin. Yaşı 70'e dayandı hala bu işlerle seçim kazanmayı ümit ediyor. Onunla ahirette hesaplaşacağız inşallah."

-Sizce bu "karalamalar" etkili olur mu seçim sonucunda?

BÖYLE SEÇİM KAZANACAĞIMA...

"O etkili olacağını düşünüyor. Ben böyle seçim kazanacağıma kazanmamayı tercih ederim. Burası Cumhuriyetin başkenti. Türkiye'nin başkentine layık bir belediye başkanı olması lazım, bunun için önce efendi olacak, şeffaf, dürüst olacak, insanları ötekileştirmeyecek, bel atı politikalar yapmayacak. Yoksa siz belediye başkanı olarak değil başka bir şey olarak anılırsınız, kınıyorum.""

-Siz Ankaralılık diye bir söz kullandınız, Melih Gökçek bu söz üzerine sizin ayrımcılık yaptığınızı söyledi, ne demek istediniz siz bu sözle?

HER ŞEYİ DIŞARIDAN ALIYORSUNUZ, SİZ NERENİN BELEDİYE BAŞKANISINIZ

"Asıl ayrımcılığı kendisi yapıyor, Ankara'da 06 plakalı bir sürü tanker varken gidiyor Şanlıurfa'dan 63 plakalı tanker getiriyor. Ankara'nın esnafına neden yardımcı olmuyorsunuz. Mesela bir yere ağaç dikilecek, Kızılcahamam'dan almıyor, Kazan'dan, Çamlıdere'den, Nallıhan'dan almıyor Alman köylüsünü zengin ediyor. Belediye binasını yaptı, belediye binasının mobilya işlerini siteler esnafına vermek yerine Çin'den getiriyor. Ankara'lıya yardım dağıtıyor, yardımlar İstanbul'dan geliyor. Belediye otobüslerine lastikler Çin'den geliyor. Siz nerenin belediye başkanısınız Allah aşkına. Ayrımcılık yapan birisi varsa Ankara esnafının para kazanmamı için uğraşan belediye başkanıdır.

-Melih Gökçek'in çok üstünde durduğu bir projesi var. Siz bu projeyi çok eleştirdiniz, siz seçilirseniz bu proje devam etmeyecek mi?

O PARAYLA NELER YAPILMAZDI

"Mevcut haliyle ne yapılabilirse o şekilde devam ettirmeyi düşünüyoruz. Melih Gökçek bu projeyi anlatırken, "Paris'tekini gördüm" diyor, Paristeki şehrin 60 kilometre dışıında bunu görmemiş mi? Bu projenin yer seçimi çok yanlış, Ankara'nın geleceği katlediliyor, yoksa biz yapılmasın falan demiyoruz. İkincisi, neden dünyanın en büyüğü iddiasında bulunuyorsunuz, kesenize göre yapın. Çünkü bir yandan ticari bankalardan kredi çekiyorsunuz bir yandan da aceleyle belediyenin gayrimenkullerini elden çıkarıyorsunuz. Bu parayla neler yapılmazdı.. Okullar, hastaneler yapılırdı."

-En son ne zaman anket yaptırdınız, oran nedir?

SON ANKETTE OY ORANLARI AYNI

"Metropol anket şirketine dün yaptırdık, şu an AK Parti ile CHP'nin oranı başa baş. Bizim anketlerimiz balon değil. Melih Bey'in ilan ettiği anketçilerin çoğu belediyeden iş alan anket firmaları. Oranları açıklayacağız daha sonra."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler