Marmaray gökdelenlerden daha güvenli

'Marmaray gökdelenlerden daha güvenli'

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, gazetecilere Marmaray'ı tanıttı.

İki kıtayı raylarla birleştiren Marmaray'ın açılışı yarın yapılacak. Ulaştırma Bakanı Yıldırım dün gazetecilere sistemi tanıttı. Yıldırım, risk konusunda 'Kozyatağı ve Bostancı'daki dikey yapılar, gökdelenler daha büyük risk altında' dedi.
 
ASRIN projesi olarak tanıtılan Marmaray'ın 29 Ekim'deki açılışından önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gazetelerin genel yayın yönetmenleri ile yazarlarına projede merak edilen konularla ilgili brifing verdi. Gazeteciler İstanbul Boğazı'nın altından geçerek Bakan Yıldırım'la Yenikapı-Üsküdar arasında Marmaray'ı kullandı.
 
Marmaray'ın Sirkeci istasyonundaki yürüyen merdivenler 63 metreyle, Avrupa'nın en uzun yürüyen merdiveni oldu.
 
SEFERLER 1 KASIM'DA BAŞLAYACAK
Vatandaşların Marmaray'ın 1 Kasım itibariyle kullanacağını söyleyene Yıldırım, projenin açılışının arkeolojik kazılar nedeniyle geciktiğini belirtti. Marmaray'ın entegre olacağı Halkalı-Gebze banliyö hattıyla aynı zamanda bitirmek için çaba gösterdiklerini ifade eden Yıldırım, yüklenici firmayla ilgili sıkıntı yaşandığını söyledi: 'Bu projenin ilk olma özelliği, hem toplu taşıma hem şehirler arası hem de ülkeler arası yolcu ve yük taşıma trenlerinin geçişine imkan veren bir proje olması. Sadece toplu raylı sistem taşıması değil. Hattın tamamen bitirilmesiyle bu sistem şehirlerarası ve uluslararası çalışmaya başlayacak. Aslında bunun eş zamanlı olarak bitirilmesi düşünülmüştü. Fransız ve Türk ortaklığı işi götüremedi. Diğer entegrasyonların devreye girmesiyle 2020 yılına kadar Marmaray da dahil raylı sistem ağı 450 kilometreyi bulmuş olacak.' dedi.
 
GEÇİŞ 1,95 TL
Yıldırım, Marmaray'ın bir seferinde kullandığı elektriğin yolcu başına 25 kuruştan az olduğunu söyledi. Yıldırım, 'İlk defa binenler 1.95 TL ödeyecek, başka sistemlerden gelince 1.40 TL ödeyecek veya tersi olacak” dedi. Marmaray'ın denizin içinden geçmediğini belirten Yıldırım projeyi şöyle anlattı:
 
DEPREMDE YATAY HAREKET EDECEK
'Buranın 15 km. açığında Kuzey Anadolu fayı var. Bu denizin içinden geçen bir fay değil. Deniz tabanın da altında yeri hazırlanmış, üzerinde 2-2,5 metrelik bir örtü bulunan bir yapıdan bahsediyoruz. Denizin dibine indiğinizde Marmaray'a ilişkin herhangi bir emare yok. Deprem olduğunda zemindeki plak sağa sola hareket ediyor. Marmaray hareket eden plakla beraber yatay vaziyette hereket edecek. Ne riski var? Bağlantı yerlerinde bozulma olabilir, segmentler arasında sızdırmazlık contalarında sorun çıkabilir... Onun dışında bir yıkılma yok, çünkü çarpraz bir hareket yok. Ama Kozyatağı ve Bostancı'daki dikey yapılar, gökdelenler daha büyük risk altında. Doğal olarak daha emniyetli. Asıl önemli olan kara ve deniz tünelleri arasında bir sorun çıkmaması.'

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler