Meclis hediyeden bir sıfır attı!

Meclis hediyeden bir sıfır attı!

Meclis Etik Komisyonu, çok önemli bir karar imza attı.

TBMM Etik Komisyonu, kamuoyunda tartışma yaratan milletvekillerinin alabilecekleri hediyelerdeki "etik" tutar sınırını 12 bin liradan, 1200 liraya düşürdü. 

Komisyon aynı şekilde vekillerin beyana tabi olmayacak yıllık faiz ve kira gelirleri tutarını 120 bin liradan 60 bin liraya çekerken, beyana tabi olmayacak yıllık telif ücreti gelirinin miktarını da 24 bin liradan 12 bin liraya indirdi. 
 
TBMM Etik Komisyonu AK Partili Köksal Toptan başkanlığında gerçekleştirdiği dünkü toplantısında, kamuoyunda tartışma yaratan hediye, rant ve telif geliri için öngördüğü "etik" sınırları yeniden düzenlendi. Geçtiğimiz hafta partilere sunduğu taslakta hediye sınırına ilişkin hükme "değişecek" notu düşen komisyon dünkü toplantısında bu iradesini ortaya koydu. AK Parti'nin yanısıra CHP, MHP ve BDP'den birer üyenin görev yaptığı komisyon kamuoyu hassasiyetini dikkate alarak şu düzenlemeleri yaptı:
 
DEĞERİ 1200 TL'NİN ÜZERİNDEKİ HEDİYE BEYANA TABİ OLACAK
 
Komisyonun hazırladığı taslakta değeri milletvekillerinin 1 aylık ödenek ve yolluklarının tutarı yani 12 bin lirayı aşmayan hediyelerin beyana tabi olmayacağı, bu değerin üstündeki hediyelerin beyan edilmesi öngörülüyordu. Komisyon dünkü toplantısında hediye kabulünde etik sınırını "1 aylık ödenek ve yolluk tutarının 10'da 1'i" yani 1200 lira olarak belirledi. 
 
YILLIK 60 BİN LİRANIN ÜSTÜNDEKİ RANT GELİRİ BEYAN EDİLECEK
 
Milletvekilleri Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükümlerine göre TBMM Başkanlığı'na mal bildiriminde bulunacaklar. Vekillerin yıllık, 1 aylık ödenek ve yolluk tutarının 5 katına yani 60 bin liraya kadar olan 'kira, faiz, tarımsal üretim ve menkul değer gelirleri' beyana tabi olmayacak. Bu sınır da daha önce 1 aylık ödenek ve yolluğun 10 katı yani 120 bin lira olarak öngörülmüştü. Böylece vekillerin beyana tabi olmayacak rant gelirleri sınırı yarı yarıya indirilmiş oldu. 
 
YILLIK TELİF GELİRİ 12 BİN LİRA
 
Komisyon daha önce vekillerin yıllık tutarı 2 aylık ödenek yolluk tutarı yani 24 bin liraya kadar olan toplantıya katılma, konuşma yapma, makale yayımlama gibi faaliyetler için aldıkları telif ücretlerinin TBMM Başkanlığı'na beyan edilecek gelirler arasında yer almamasını öngörmüştü. Dünkü toplantıda bu sınır da 1 aylık ödenek ve yolluk yani 12 bin lira olarak belirlendi.
 
"GEMİ BİLE HEDİYE EDİLEBİLİRKEN ŞİMDİ SINIR GELİYOR"
 
TBMM Etik Komisyonu'nun BDP'li üyesi Adil Kurt hediye kabulünde belirlenen 1200 liralık etik sınırı VATAN'a değerlendirirken, "Yürürlükteki mevzuata göre aslında milletvekillerinin yabancılardan alacakları hediyelere ilişkin bir kriter varken, yurt içinden gelen hediyeye karşı herhangi bir kriter yok. Yani bir milletvekiline gemi dahi hediye edilebilir durumda. Komisyonumuzun hazırladığı ve yapacağımız son toplantının ardından teklif taslağı olarak TBMM Başkanı'na sunacağımız düzenleme ile artık bu boşluk kapatılmış olacak. İlk kez milletvekillerinin alabilecekleri hediye için bir sınır olacak. Bu da 1 aylık ödenek ve yolluğunun 10'da biri yani yaklaşık 1200 lira olacak" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler