Mecliste ilk defa Süryani bir vekil

Meclis'te ilk defa Süryani bir vekil

Bağımsız milletvekili seçilen Erol Dora da TBMM'ye giren ilk Süryani milletvekili oldu.

Mardin'de yapılan seçimde 6 milletvekilinden 3'ünü AK Parti, 3'ünü BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar kazandı. BDP'nin desteklediği bağımsız Gülseren Yıldırım, KCK davasından tutuklu bulunuyor. Bağımsız milletvekili seçilen Erol Dora da TBMM'ye giren ilk Süryani milletvekili oldu.

Erol Dora 1964'te Şırnak'ın Silopi ilçesinde doğdu.

İlk, orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Dora, Süryani Katolik Vakfı'nın da avukatı.

Mardin'de BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı kapatılan DTP'nin eski Genel başkanı Ahmet Türk, kendi köyünde kullandığı oyunu, partinin desteklediği diğer aday Süryani asıllı Erol Dora'ya kullandığını açıklamıştı.

Türk, "Burası benim köyüm. Bu köyden de, bu ilçeden de şahsıma çıkacak bir tek oyu istemediğimi ve oyların aday arkadaşımız Süryani kökenli Erol Dora'ya verilmesini istemiştim. Yani anlayacağınız ben de, benim ailem de benim köyüm de, benim ilçem de bana oy vermeyecekler" demişti.

"TÜM HAKLAR ADINA SEÇİLDİM"

Türkiye'nin ilk Süryani milletvekili olarak TBMM'ye giren Erol Dora, milletvekili seçilmesinin, halkların kardeşliği bağlamında çok önemli ve tarihi bir adım olduğunu söyledi.

BDP'nin desteğiyle Mardin'den milletvekili seçilen Erol Dora, AA muhabirine yaptığı açıklamada,yıllardır TBMM'de gayrimüslim milletvekili olmayışını, Türkiye demokrasisi ve gerçek anlamda laik, demokratik, sosyal devlet açısından bir eksiklik olarak gördüğünü belirtti.

Dora, şöyle konuştu:

''Anayasamızda belirtildiği gibi bütün vatandaşlar kanun önünde eşittir. Dolayısıyla bunun olmamasını her zaman yadırgıyordum. Aday olmam önemlidir. Barış ve Demokrasi Partisinin davranışını Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli buluyorum. Halkların kardeşliği bağlamında çok önemli ve tarihi bir adımdır. Ben başka halkların oyları ile seçildim. Türkiye'de çok değişik gruplar, halklar yaşamaktadır. Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin, Mıhellemilerin ve Yezidilerin oyları ile seçildim. Halkların birbirine güveni ve yeniden birlikte yaşamaları açısından benim ortak aday olarak seçilmem önemlidir.''

Dora, adaylığının bölgeden ayrılmış olan Süryanilerde de heyecan yarattığını anlatarak, şöyle devam etti:

''Mardin, hoşgörü ve medeniyetler şehridir. Benim seçilmem de bunun kanıtı olmuştur. Ayrıca, Süryani toplumu arasında da güvene, sevgiye dayalı ilişkilerin gelişmesi anlamında Diasporayı da buraya yönlendirecektir. Diasporada yaşayan insanlarımızın bölgeyle ilgilenmeleri ve gönül bağlarının güçlenmesi bağlamında önemli bir adımdır seçilmem. Geri dönüşlerin yaşanacağı bir süreç olacağını düşünüyoruz. AB sürecinde zaten bireysel anlamda geri dönüşler vardı. Şimdi artık ciddi güven oluşacaktır. Türkiye'de azınlıklar kendilerini ötekileştirilmiş, dışlanmış hissediyorlardı. Artık onların da siyasete duyarlı olmalarını, değişik partilerde yer almalarını öneriyorum. Bu ülkenin gerçek sahibi olarak yalnız söylemde değil, ruhen de bunu hissetmeleri lazım. Ve bunun da mücadelesini vermeleri lazım. Çünkü Türkiye hepimizindir. Gerçek anlamda somut gelişmeler olacaktır.''

Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu olarak gerçek anlamda demokrasiyi savunduklarını anlatan Dora, ''Yeni bir anayasa yapılması süreci vardır. Yeni anayasa sivil, demokratik ve hiçbir etnik kimliğe atıf yapmayan, Türkiye'nin sorunlarını çözecek nitelikte olmalıdır'' ifadelerini kullandı.

kaynak: milliyet.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler