Meğerse Çankırı yaşanacak kent(miş) !

Meğerse Çankırı yaşanacak kent(miş) !

CNBC-e Business dergisinin hazırladığı araştıma Çankırı için yüreklere su serpen bir sonucu ortaya çıkardı.

CNBC-e Business dergisinin hazırladığı araştırma, tüm sorularınızın cevabını veriyor. Aşağıdaki rakamlar, illerin o kategorideki sıralamada Türkiye genelinde kaçıncı olduğunu gösteriyor...
Yapılan sıralamaya göre Çankırı 81 il arasında genel sıralamada 31’inci durumda.

Başkent yine bir numara ve arayı giderek açıyor. Eskişehir’in zirve yürüyüşü devam ediyor. Megakent İstanbul yeniden sahnede. Ne yapsak olmuyor, Ağrı yine sonuncu... Evet, Türkiye’nin bütün illerini, 34 parametre kullanarak yaşanabilirlik düzeyine göre listelendi. Bu yılki araştırma sonuçlarına metropollerin yükselişi damgasını vurdu.

ARAŞTIRMA HANGİ ÖLÇÜLER KULLANILARAK YAPILDI
Listedeki değişimler kentlerin performanslarının yanı sıra değişen ve gelişen araştırma kriterlerimizle de ilgili. Araştırmanın altı ana parametresi ve bunların araştırma içindeki ağırlığı geçen senekiyle aynı. Altı ana parametre şunlar: Eğitim, sağlık, ekonomi, kent hayatı, güvenlik ve kültür-sanat. Değişenler bu parametrelerin alt kriterleri. 

Geçen yıl kullanılan illere göre GSYİH parametresini bu yıl çıkarıldı. Çünkü TÜİK bu veriyi en son 2001 yılında yayınlamıştı. Bunun yerine 2008 yılına ait kişi başına banka mevduatı ve kişi başına ödenen vergi gibi iki yeni kriter eklendi. Emniyet Genel Müdürlüğü ayrıntılı suç istatistiklerini en son 2004 yılında yayınlamıştı. Bu veriyi de çıkarıp yerine cezaevine giren hükümlü sayısı kullanıldı. Ayrıca bir gelişmişlik göstergesi olduğu düşünülen kişi başına hane elektriği tüketimi, havayolu kullanımı ve alışveriş merkezlerinin nüfusa oranı gibi veriler eklendi. Bununla birlikte uluslararası araştırma şirketi Deloitte’un 2009 başında yayımladığı Türkiye rekabet endeksi araştırmasından fiziki altyapı ve yaratıcı sermaye ile ilgili ölçümlemeleri kullanıldı.

Hangi şehrin yaşam standartları daha yüksek,
hangi şehirde yaşam daha kolay?

Çankırı’nın ekonomik açıdan sıralaması 49 olurken, eğitimde 21, sağlıkta 16, güvenlikte 50, kent hayatında 43 ve kültür-sanat sıralamasında ise yeri 51. sırada yer alarak yaşam ortalamasını orta düzeyde tutması hayli ilginç bir sonucu doğurmuş görünüyor.

Akdeniz’in önemli liman kenti Mersin dahi Çankırı’nın ardında kalarak 34’üncü sırada yer aldı.

İLK BEŞ’E GİREN İLLER
CNBC-e Bussines dergisinin yaptığı araştırmada yaşanabilir kentler sıralamasında ilk beş ise; Ankara birinci sırada yer alırken, Eskişehir 2, Isparta 3’üncü sırada yer alırken sağlıkta 1. sırada yer aldı. Trabzon’un 4’üncü sırada yer aldığı yaşanılabilir şehirler içerisinde 5’inci sırayı ise ülkenin en büyük metropolü İstanbul aldı.

Ege bölgesinin önemli ticaret merkezi İzmir 9’uncu sırada yer alırken, Karadeniz illerinden Rize 10, Sinop 14, Sivas 16, Samsun 17’inci sırada yer aldılar.

LİSTEDE SÜRPRİZ İLLER
Sıralamada sürpriz yapan iller ise Artvin 6’ncı, Bolu 7’nci,  Edirne’nin 12’nci sırada yer almasıyla, Aydın’ın Çankırı’nın gerisinde kalarak 36’ncı, Bursa’nın 38, Tokat’ın 47, Çorum’un 51, Denizli’nin 52, Diyarbakır’ın  68, Karabük’ün 28, Kastamonu 37. sırada yer alırken Karabük 11’inci sırada yer aldı.

Yaşamın zorlaştığı iller sıralamasında son üç sırayı ise Mardin, Bitlis ve Ağrı illeri aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler