Mehmet Şimşek: IMFye borcumuz mayısta bitiyor

Mehmet Şimşek: IMF'ye borcumuz mayısta bitiyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF borçlarının bu mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacağını duyurdu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, incelemelerde bulunmak üzere bugün eşi Esra Şimşek ileYalova'ya geldi. Bakan Şimşek, valilik ziyaretinin ardından Yalova'nın Bağımsız Belediye Başkanı Yakup Koçal'ı makamında ziyaret etti.

"IMF'YE BORÇ MAYISTA BİTİYOR"
Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, Türkiye'nin IMF'ye olan borcuyla ilgili soru üzerine, IMF borçlarının önümüzdeki mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacağını söyledi.
 
"31 MİLYAR LİRA ÜZERİNDE ALACAĞIMIZ VAR"
Devletin bilançosunun son 10 yıl içersinde gerçekten çok sağlamlaştığını açıklayan Şimşek, şöyle devam etti:
 
"Hükümetlerimiz döneminde, gerçekten kamu borcunu, bir anlamda devletin bilançosunu ciddi bir şekilde iyileştiriyoruz. Çünkü azaltılan bütçe açığı borçlara yansıdı. IMF borçları bu mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacak. Bu önemli, çünkü 1958 yılından bu yana sürekli bir şekilde program, borç diyaloğu oluşmuş, Bu anlamda Türkiye yeni döneme girmiş oldu. IMF'ye borcunu kapatmakla Türkiye artık bir sınıf atlamış olacak bu bir. İkincisi kamunun dış borcuna baktığınız zaman, kamunun döviz rezervi karşılaştırıldığı zaman bizim dünyadan 31 milyar lira üzerinde alacağımız var. Biz devlet olarak, dış dünyaya hazine olarak, bizim borcumuz net bazda yok. Tam aksine bizim alacağımız var. Rezervlerimizle borcumuzu karşılaştırdığımız zaman devlet olarak bizim, dünyadan alacağımız var.
 
Fakat ülke olarak baktığınızda özel sektörü içine kattığınız zaman tabii ki Türkiye'nin dış borcu var. Ama firmalarımızın da yatırımları var. Firmalarımızın değeri artmış. Olaya o çerçevede bakmak lazım. Bizim amacımız şu; Türkiye'nin bütçesini, kamu maliyesini, mali dengeleri sürekli iyileştirmek için bunlarda başarılı olursak, Türkiye'nin hakikaten belki Osmanlı'dan bu yana sıkıntılarını çektiğimiz süreçlere son vermiş olacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler