Melan Çayında HESe hayır!

Melan Çayında HES'e hayır!

Bayramörenliler, Melan çayı üzerinde yapılacak

olan HES projesini engelleme adına Ankara'dan gelen 20'ye yakın woswagenciyi misafir ettiler.

Sabah saatlerinde Ankara'dan yola çıkan Ankara Woswagen Fan Kulüp üyeleri Çerkeş üzerinden yaptıkları yaklaşık iki saatlik bir yolculuk sonrası Bayramören'e ulaştılar.

İlçe girişinde başta Bayramören Belediye Başkanı Ahmet Özen olmak üzere İstanbul'dan gelen Çankırı Dernekler Birliği Federasyonu (ÇANDEF) Kurucu Başkanları Ömer Lütfi Özenç ve Mehmet Dereli ile birlikte Bayramören ve çevre köylerden gelen kalabalık bir grup tarafından karşılanan Fan Kulüp üyeleri, daha sonra yaptıkları açıklama ile Melan Çayı üzerine yapılacak olan HES projesinin başta Bayramören olmak üzere, Çerkeş'e bağlı yaklaşık 20 ve Karabük'e bağlı 8 köyün insanının sosyal hayatını ve doğal çevreyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

BAŞKAN ÖZEN:
HES PROJESİ BAYRAMÖREN'İ KATLETEDECEKTİR!

Elbruz Elektrik Enerji A.Ş. tarafından projelendirilerek Melan Çayı üzerine yapılacak olan HES projesi, bölge insanını bugünlerde tedirgin etmekte. Projenin engellenmesi konusunda Ankara'dan gelen Woswagen Fan Clup grubunu karşılayan Başkan Özen "Bizlere destek veren Ankaralı hemşerilerimize şükranlarımızı sunarız" derken konu ile ilgili olarak bir konuşma yaptı. Başkan Özen konuşmasında "Bilinen toplu yerleşim tarihi dört bin yıldan  daha öncesine uzanan Bayramören  yöresi merkez ve 27 köyü ile beraber, kirletilmemiş havası, suyu ve topraıyla tarımsal ve hayvansal üretim yapılan bir bölgedir. Bağ, bahçe mahsulleri, cevizi ve balı Türkiye'nin en lezzetli ve sağlıklı ürünlerindendir." dedi. Ahmet Özen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Değerini bildiğimiz ve gelişmesi için başarıya ulaşan çabalar harcadığımız ormanlarımızda ayı, kurt, vaşak, ceylan, tavşan, keklik ve daha nicelerinin dahil olduğu zengin yaban hayatı var edilmiştir. Yöremizde Melan çayı adı verilen Filyos nehrinde ve dağ gölümüzde çeşitli balıklar, su samurları, insanımızın bilinçli korumasıyla çoğaltılmıştır.

Yapılan her yatırımda bir kayıp kazanç dengesi olmalıdır. Bu proje, kayıplar dahil edilmeden 75 MW kurulu güç kazandırırken, yaklaşık 62 km uzunluğunda dere suyunu özellikle yörenin suya ihtiyacı olan yaz aylarında neredeyse tamamen kurutmaktadır.

75 MW enerji ile, yok edeceğimiz çevre ve Bayramören ile köylerinin geleceğine dönük kayıplar karşılaştırıldığında, kayda değer  bir kazanç sağlamamakta ve adeta sömürgeci mantığını hatırlatmaktadır.

Sonuç olarak üzerinde yeterince düşünülmediğini anladığımız bu enerji projesi hem Bayramören ve köylerinin, hem de 62 km boyunca neredeyse kuruyacak olan derenin  etiklediği bütün yerleşim birimlerinin zaman içinde geri dönülemeyecek şekilde yok olmasına yol açacaktır. Bu projeye yöre insanı olarak bölgemizde doğal hayatı ortadan kaldıracağı için şiddetle karşı çıkıyoruz."

LEVENT DURUSOY: DOĞA VE ÇEVRE KATLİNE KARŞIYIZ
Ankara'dan yaklaşık 20 woswagen ile Bayramören'e gelen ekibin Ankara Woswagen Fan Kulüp yönetim kurulu üyesi ve sözcüsü Levent Durusoy "Bizler doğa ve çevre dostu yetişmiş insanlar olarak, ülkemizin neresinde olursa olsun yapılacak olan doğa ve çevre katliamına dur demek için, woswagen grubumuzla birlikte hareket ediyoruz" dedi. Durusoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğanın verdiği tüm nimetleri kendi bünyesinde barındıran Bayramören bölgesinin, gelecek kuşaklara ulaşması yönünde gösterilen çabalara bizler de Ankara'da yaşayan woswagenciler olarak destek vermek için bu organizasyonu gerçekleştirdik. Yöre insanının duyarlılığına bir nebze de olsa katkımız olursa bundan büyük  sevinç duyarız. Melan çayı üzerine yapılacak olan HES projesinin bölgenin doğal yapısına büyük zararlar vereceği aşikardır. Bu projenin sil baştan gözden geçirilmesi ve bölge insanını mutlu edecek şekilde yeni kararlar alınması konusundaki mesajımızı yetkililerin duyacağını düşünüyor, bundan sonraki protesto eylemlerinde de arkadaşlarımızla birlikte Bayramörenlilere destek vereceğimizin bilinmesini isterim."

BAYRAMÖRENLİ KADINLAR DA PROJEYE KARŞI!
Elbruz Elektrik Enerji A.Ş. tarafından Melan Çayı üzerine yapılması düşünülen HES projesine Bayramören'de yaşayan kadınlar da karşı çıkıyor. Kadınlar adına sözcü18.com mikrofonlarına konuşan 62 yaşındaki emekli Nuran Yılmazer "Bizlerin çocukluğu buralarda geçti. Bizler buraların meyveleri ve bu bölgenin doğal hayatı içerisinde büyüdük ve yetiştik. Çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte gelecekte de buralarda doğa ile içiçe yaşamak istiyoruz. Melan Çayı üzerine yapılacak olan ve doğayı olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüğümüz HES projesine karşıyız ve bu konuda üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaktan geri kalmayacağız." dedi.

Nuran Yılmazer'in çağrısına Bayramören'de yaşayan diğer kadınlar da destek vererek "Bölgede yaşayanlar olarak Bayramören'in doğasını ve güzelliğinin bozulmasına karşıyız" dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler