Memura uyarı!

Memur'a uyarı!

Yılbaşı hediyesi alan memur yandı.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu yılbaşı öncesi memurlara gönderilen yılbaşı hediyeleri konusunda uyarıda bulundu.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu (KGEK), yayınladığı genelgede yaklaşan yılbaşı öncesi memurları kendilerine gönderilen yılbaşı hediyeleri konusunda uyarıda bulundu. Kurul, kamu görevlilerine verilen hediyelerin, kamuoyu nezdinde etik tartışmalara ve yolsuzlukla ilgili algılamaların artmasına neden olduğunu belirterek, hediyelerin iade edilmesini aksi taktirde disiplin kurullarınca hediye alan kamu görevlileri hakkında inceleme başlatılacağını bildirdi.
 
KGEK Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, yaklaşan yılbaşı nedeniyle "Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı" başlıklı bir genelge yayınladı. Kamu görevlilerinin doğrudan veya aracı eliyle hediye istemeleri veya almaları, görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmelerinin yasaklandığını hatırlatan Eryılmaz, Etik Kurulu'nun "hediye alma yasağının kapsamını belirlemeye" yetkili olduğunu kaydetti.

GENELGE YAYIMLANDI
 
Eryılmaz genelgede, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 15. maddesinde, "Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye olarak tanımlanarak, kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilke olarak kabul edilmiş ve kamu görevlilerinin yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamayacakları ve menfaat sağlayamayacakları"nın hükme bağlandığını belirtti.
 
Yönetmeliğin "Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı" ile ilgili hususlarının hediye alma yasağı kapsamında düzenlendiğini ifade eden Eryılmaz, "Görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda, kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çekleri; Taşınır veya taşınmaz mal veya hizmet satın alırken, satarken veya kiralarken piyasa fiyatına göre makul olmayan bedeller üzerinden yapılan işlemler; Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeler; Görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç veya krediler"in yasak kapsamı dahilinde olduğunu ifade etti.
 
Tüm bu yasaklamalara rağmen kamu görevlilerine bazı özel kişi ve firmalar ile denetimi altında bulunan kuruluşlarca özellikle yılbaşı, bayram ve diğer özel günler bahane edilerek çeşitli hediyeler verildiğinin gözlemlendiğini söyleyen Eryılmaz, kamu görevlilerine verilen hediyelerin kamuoyu nezdinde etik tartışmalara yol açtığını, kamuda yozlaşmaya, kamu görevlilerinin eleştirilmesine, yolsuzlukla ilgili algılamaların artmasına, kamu yönetimi ve yöneticilerine duyulan itibar ve güvenin sarsılmasına neden olduğunu belirtti.
 
Genelgede, kamu görevlilerinin hediye ile ilgili belirtilen kurallara titizlikle uyması, özel şahıs veya şirketlerce çeşitli vesilelerle sunulan veya gönderilen hediyeleri iade etmeleri ve bu hususta yöneticiler tarafından personele gereken uyarıların yapılması ve önleyici tedbirlerin alınmasının önem taşıdığı ifade edildi.
 
Hediye alınması halinde ilgililer hakkında, etik açıdan disiplin kurullarınca inceleme başlatılacağı belirtilen genelgede, yaklaşan yılbaşı nedeniyle konuyla ilgili olarak her unvandaki personele gerekli bilgilendirilmenin yapılması istendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler