Merkez Bankası’ndan piyasa için kritik karar

Merkez Bankası’ndan piyasa için kritik karar

Merkez Bankası'nın faiz kararı şaşırttı... 100 baz puan artırım beklenirken Geç Likidite Penceresi 12.25'ten 12.75'e çıkarıldı. Dolar/TL kararın ardından çok sert yükselerek 3.89'u aştı. Merkez 8 ay sonra ilk kez faiz artırdı.

Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutuldu.

Politika faizi yüzde 8 seviyesinde bırakıldı.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e yükseltildi.

Merkez Bankası açıklamasında ekonominin toparlandığına yönelik sinyaller olduğunu ifade ederek şu açıklamayı yaptı:

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

UZMANLAR NE DİYOR?
QNB Finans Yatırım’dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentiden az faiz artışına  giderek piyasaları hayal kırıklığına uğrattığını ifade ederek, “Karar metninde enflasyona dair daha şahin bir söyleme geçilse de piyasa eyleme odaklanacaktır ve bu kararı olumsuz algılayacaktır.” diye  konuştu.

‘BÜYÜK FIRSATTI’
Baş Ekonomist Burak Kanlı Foreks’e yaptığı açıklamada, TCMB’nin beklenenden az faiz artışına giderek piyasaları hayal kırıklığına uğrattığını vurgulayarak, “Oysa bu, TCMB için, kredibilitesini tesis  etmesi için büyük bir fırsattı. Şimdi piyasaya kararlı olduğu mesajını verseydi daha sonra faiz indirim adımlarını da rahat bir biçimde  atabilecekti enflasyonun düşmesi halinde.” diye konuştu. TCMB’nin beklenenden düşük faiz artırımına karşın, karar metninde enflasyona dair daha şahin bir söyleme geçtiğine dikkat çeken Kanlı, “Ancak piyasa eyleme odaklanacaktır ve bu kararı olumsuz  algılayacaktır. TL, diğer EM para birimlerine göre birkaç haftadır daha iyi duruyordu ancak bu seyrin önümüzdeki dönemde tersine döndüğünü görebiliriz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler