Microsoft bizi dinleyecek mi?

Microsoft bizi dinleyecek mi?

ABD'de Microsoft'un çıkarmaya çalıştığı patentin buna imkan vereceğinden kaygılananlar var

İddia sahibi Amerikalılar, iddialarının kaynağı geçen hafta kamuoyuna duyurulan Microsoft'un bir teknolojinin patenti için doldurduğu başvuru formundaki açıklamalar.

İnternet protokolü üzerinden ses transferi teknolojisini (VOIP) kullanarak verdiği iletişim hizmetiyle alanında bir numara olan Skype Mayıs ayında 8.5 milyar dolara Microsoft'un bünyesine katılmıştı.

Microsoft'un Skype'da kullanılmak üzere patentini çıkarmaya çalıştığı Legal Intercept(Yasal Dinleme) adlı teknolojinin casus dinlemeye imkan vereceğinden kaygı duyuluyor.

İDDİA: 'MICROSOFT BİZİ SKYPE İLE DİNLEYEBİLİR'
ComputerWorld'e göre, Microsoft'un patentini almayı umduğu Legal Intercept(Yasal dinleme) adlı teknoloji, internet üzerinden hem yurtiçi hem de yurtdışı sesli iletişime imkan veren Skype'ta yapılan konuşmaları gizlice dinlemeye, takip etmeye ve kayıt etmeye imkan verecek.

"Microsoft seeks patent for spy tech for Skype" adlı makaleden;

PATENT BAŞVURU SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Microsoft 2009 yılında, Skype'ı satın almadan evvel, Legal Intercept için patent başvurusunda bulundu. Şu anda hala başvuru süreci devam ediyor, bu arada da geçen hafta bu patent kamuoyuna açıklandı.

DEVLETİN TELEKULAK İÇİN İSTEDİĞİ GEREÇLERE BENZİYOR
Patent başvurusu doldururken Microsoft'un bu teknoloji ile ilgili yaptığı tanımlamadan hareketle, Legal Intercept'in devletin, telekulak ve takip talepleri doğrultusunda,  telekomünikasyon şirketleri ve iletişim gereçleri yapımcılarının kullanmasını istediği araçlarla benzerlik gösterdiği söyleniyor.

SESSİZ SEDASIZ KAYIT
Microsoft'un patentteki tanımlamasına göre, Legal Intercept internet protokolü üzerinden ses transferi(VOIP) ağları üzerinden yapılan iletişimi(Skype'ın hizmeti gibi) sessizce kayıt etmek için tasarlanıyor.

NEDEN: MEVCUT İZLEME GEREÇLERİNİN BOŞLUĞUNU DOLDURMAK
Microsoft'a göre, Legal Intercept genel olarak geleneksel telefon hizmetleri için tasarlanmış olan mevcut izleme gereçlerin açığını doldurmaya yönelik bir teknoloji.

'FBI GÖZETİMİNE UYGUN HALE GELİYOR'
Miami Hukuk Fakültesi profesörü Michael Froomkin, patent başvurusundaki tanımlamadan hareketle bu teknolojiyi kullanacak Microsoft'un Skype'ı CALEA'ya uygun hale getirebileceğini söylüyor. CALEA(Communications Assistance for Law Enforcement Act) telekomünikasyon operatörlerini ve iletişim gereçleri üreticilerini, FBI'ın gözetleme amaçlarına hizmet edecek şekilde ellerindeki gereçleri tasarlamalarını gerekli kılan bir anlaşma özetle.

'BU TEKNOLOJİ ONU DİKTATÖR DOSTU YAPABİLİR'
Froomkin bu teknolojinin uygulamalarının daha geniş boyutlu sonuçlara yol açabileceğini iddia ediyor ."FBI dostu bir iletişim teknoloji yapmak aynı zamanda onu diktatör dostu yapmak anlamına da geliyor ve uzun vadede bu Arap Baharı gibi hareketler açısından olumsuz bir gelişme".

'HALİHAZIRDA BÖYLE BİR UYGULAMA VAR MI BELLİ DEĞİL!'
Froomkin ayrıca Skype'ın halihazırda böyle bir uygulaması olup olmadığı konusunda da şüpheli, bu konuda kurumun tavrını 'ağzı çok sıkı' olarak tanımlıyor: "Skype nasıl çalıştığını ve nasıl bir şifreleme yaptığını tam olarak açıklamıyor"

Center for Digital Democracy'nin yönetici direktörü Jeffrey Chester ise, bu teknolojinin Microsoft'un daha büyük çaplı amaçları ile örtüştüğünü söylüyor. Chester'a göre şirket, dünya genelinde mobil reklam sistemini agresif bir şekilde yaymak için, "Skype hizmetlerine takip etme teknolojilerini eklemlemeyi amaçlıyor."

Bir Microsoft sözcüsü ise şirketin yorumda bulunmayacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler