Milletvekili Öğüt TBMMde yine sordu!

Milletvekili Öğüt TBMM'de yine sordu!

CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün soru önergesinin muhatabı Bakan Mehdi Eker.

CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, TBMM'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde; Kızılırmak ilçesinin sorunlarını gündeme taşıdı. 

İşte milletvekili Öğüt'ün TBMM'de verdiği o soru önergesi:
 
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
 
Kadir Gökmen ÖĞÜT
İstanbul Milletvekili
 
Çankırı'nın Kızılırmak İlçesi diğer birçok Çankırı ilçesi gibi bir tarım ilçesidir; nüfusun çok büyük bölümü tarımda çalışmakta ve geçimini bu sektörden sağlamaktadır. Ne var ki son dönemde izlenen bazı tarım politikaları Kızılırmak çiftçisini mağdur etmiştir.
 
Bu doğrultuda;
 
1)Toprak Mahsulleri Ofisi'nin asli görevi, hububat başta olmak üzere tarımsal ürün piyasalarını düzenlemek ve üretici ile tüketiciyi koruyacak tedbirleri almaktır. Ancak Kızılırmak ilçesinde önceden var olan TMO'nun yaklaşık 10 yıl önce AKP hükümetince ilçeden kaldırılması çiftçiyi mağdur etmektedir. İlçeye geçici olarak yılda 20 gün gelen TMO yetkilileri sorunun çözümüne yetersiz kalmaktadır. Bunun için çiftçiler kent merkezindeki ofise gitmek zorunda kalmakta ve TMO’da kilometrelerce uzun kuyruklar oluşmaktadır. Kızılırmak İlçesi'nde TMO'nun kaldırılmasının gerekçesi nedir? Bu mağduriyeti önlemek için ne yapılması planlanmaktadır?
 
2) Kızılırmak İlçesi'nin Kavaklı, Sakarca ve Karamürsel Köylerinde yapılan toplulaştırma projeleri köylülerin tamamına yakınını mutsuz etmiştir. Çiftçi, proje sonrası kendilerine verilen arazide küçülme olduğunu söylemektedir. Bunun yanı sıra önceden düz olan ekim alanının proje sonrası engebeli hale geldiği, yapılan kanalların da sulama için yetersiz olduğu dile getirilmektedir? Proje sonrası çiftçilere eski arazilerinden daha küçük araziler verildiği doğru mudur; diğer mağduriyetlerin giderilmesi için ne yapılması planlanmaktadır?
 
3) Ülke genelindeki sulama birlikleri ile ilgili sıkıntılar kamuoyunca bilinmektedir? Kızılırmak İlçesi'nde de sulama birlikleri ile ilgili benze sıkıntılar yaşanmaktadır. İlçede sulama suyunun dönüm fiyatı 12 TL'den, 52 TL'ye yükselmiştir? Bu artışın gerekçesi nedir; araştırılması planlanmakta mıdır? Bu artışın birliklerin biriken borçlarıyla alakası var mıdır; varsa zaten sıkıntılı olan çiftçinin sırtına yük eklemek anlamına gelmez mi?
 
4) Kızılırmak İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hayvanlara uygulanan aşılama vs gibi işlemlerden, uygulama başına 2TL ücret alınmaktadır. Bunun yanı sıra Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilere verilen ÇKS  belgeleri için de 2 TL para alınmaktadır. Çiftçiden bu ücretlerin alınması doğru mudur; en azından ÇKS ve benzeri çıktılardan ücret alınmaması gerekmez mi?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler