"Milli güvenliği bozucu" diyerek grevi ertelediler

"Milli güvenliği bozucu" diyerek grevi ertelediler

Kristal-İş Sendikası, sekiz gündür süren Şişecam grevi için Bakanlar Kurulu’nun “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu” değerlendirmesinde bulunarak 60 gün ertelemesini kınadı.

Kristal-İş, yayınladığı basın açıklamasıyla Bakanlar Kurulu’nun Şişecam’a bağlı on cam fabrikasında 5 bin 800 işçinin sekiz gündür sürdürdüğü grevi “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu” olarak değerlendirerek 60 gün süreyle ertelemesini kınadı.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) bu kararla demokrasiye ve sendikal haklara zerre kadar saygı duymadığının anlaşıldığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye grev yasaklı ve işçilerin hak arayamadığı bir ülkedir. 12 Eylül ürünü yasalarda yer alan ve AKP tarafından 2012’de yeniden yasalaştırılan grev erteleme mekanizması aslında bir grev yasaklama aracıdır.

“Pencere ve otomobil camı, çay ve su bardağı ile meşrubat şişesi üreten fabrikalarda uygulanan grevin milli güvenlik ve genel sağlığı bozucu olduğunu iddia etmek akılla, mantıkla, hukukla ve bilimle bağdaşmaz.

“AKP hükümetinin bu kararının temel nedeninin başta Şişecam olmak üzere sermaye gruplarından gelen talepler olduğunu ve ‘genel sağlık ve milli güvenlik’ gerekçesinin sadece bahane olduğu biliyoruz.

“Minareyi çalanlar kılıf hazırlamıştır. Soma’da işçilerin sağlığını koruyamayıp 301 işçinin ölümüne sebep olanların ‘genel sağlık’ gerekçesiyle işçilerin grevini ertelemesi nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.

“5800 işçinin ve onların ailelerinin taleplerini dikkate almayan hükümet işveren örgütlerinin taleplerini derhal yerine getirmiştir. Hükümet bu kararıyla anayasal hakkımızı çiğnemiştir. Grev ertelemenin keyfi bir mekanizma olduğunu yargı kararları ile defalarca kanıtlanmıştır. Nitekim 2003 ve 2004 yılında ertelenen grevlerimiz için Danıştay yürütmeyi durdurma ve iptal kararı vermiştir.

”Hükümetin bu kararından sonra Türkiye’de grev hakkından söz etmek mümkün değildir. AKP hükümeti bunu ilk kez yapmıyor. 2003 ve 2004 yıllarında da iki kez grevimizi ertelemişlerdi.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler