Mısırda kanlı sabah - İZLE

Mısır'da kanlı sabah - İZLE

Darbe karşıtlarına müdahalede 163 kişi hayatını kaybetti.

Mısır güvenlik güçlerinin Başkent Kahire'nin Rabiatül Adeviyye Meydanında darbe karşıtı halka müdahale ettiği, bazı bölgelerden göstericilere keskin nişancıların ateş açtığı ve 163 kişinin hayatını kaybettiği, 7 bin kişinin de yaralandığı bildirildi.Başta Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile telefonla görüşen Başbakan Erdoğan da Mısır'daki müdahaleyle ilgili uluslararası temaslara başladı. Bu arada Mısır'daki olaylar sırasında Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesini görüntüleyen Anadolu Ajansı ekibi gözaltına alındı. AB ise katliamla ilgili itidal çağrısında bulundu. Müslüman Kardeşler yaptıkları açıklamada 2200'den fazla şehidin olduğunu bildirdi.
 
Rabiatul Adeviyye Meydanı sahra hastanesi, güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde ölenlerin sayısının 163'e yaralananların da 7 bine yükseldiğini açıkladı.
 
İŞTE O GÖRÜNTÜLER...
 
video
 
Gösterileri organize eden Darbe Karşıtı Koalisyon Sözcüleri, bazı bölgelerden göstericilere rastgele ateş açıldığını ve keskin nişancı ateşinin başladığını kaydettiler.
 
Bölgedeki canlı yayının kesildiği, bölgede mobil telefon şebekesinin sinyal kesici araçlarla engellendiği ve meydandaki canlı yayının da kesildiği bildirildi.
 
Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında müdahale sürerken, helikopterlerlerin alan üzerinde alçak uçuş yapıltığı belirtiliyor. Nahda meydanındaki çadırların zırhlı birlikler eşliğinde gelen güvenlik kuvvetlerince yıkılmaya başlandığı öğrenildi.
 
Mısır'da darbenin ardından iş başına getirilen geçici hükümetin, başkent Kahire'deki son gelişmelerle ilgili acilen toplantı yapacağı belirtildi.
 
Kahire dışındaki kentlerden de katliam haberleri gelmeye başladı.Başta Minye ve Asyut kentleri olmak üzere Helvan kentinde de polisin göstericilere müdahalesi sonucunda onlarca kişinin hayatını kaybettiği, bu 3 kentte 2 binden fazla yaralı olduğu bildiriliyor.
 
Kahire ve diğer kentlerde polis müdahalesine rağmen darbe karşıtlarının gösterileri sürüyor.
 
MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN AÇIKLAMA
Müslüman Kardeşler yaptıkları açıklamada 2200'den fazla şehidin olduğunu açıkladı.
 
"SOKAKLARA DÖKÜLÜN" ÇAĞRISI
Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki göstericilere destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.
 
MÜSLÜMAN KARDEŞLER LİDERLERİ TUTUKLANIYOR
Kahire'deki Adeviye Meydanı'na yönelik müdahalenin ardından Müslüman Kardeşler'in (İhvan) önde gelen birçok üyesinin tutuklandığı belirtildi.
 
İçişleri Bakanlığı yetkilisi Abdülfettah Osman, özel CBC televizyonuna yaptığı açıklamada, "İhvan'ın bazı liderlerini tutukladık ama isim vermek için henüz erken." dedi.
 
TÜRKİYE MISIR İÇİN DEVREDE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi olaylarını yakından takip ediyor. Başbakan Erdoğan, Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında günlerdir darbe karşıtı gösteri yapan halka yönelik Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi hakkında erken saatlerinde bilgilendirdi.
 
Başta Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile telefonla görüşen Başbakan Erdoğan, uluslararası temaslara başladı.
 
Şu anda Türkiye, Mısır'daki olaylarla ilgili yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyor.
 
AA EKİBİNE GÖZALTI
Bu arada Mısır'daki olaylar sırasında Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesini görüntüleyen Anadolu Ajansı ekibi gözaltına alındı.
 
Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğünde görevli kameraman Ahmed Said ile fotomuhabiri Muhammed Hossam, olayları çektiği sırada askerler tarafından gözaltına alındı.
 
AA ekibinin çektiği fotoğraf ve görüntülere el koyan güvenlik güçleri, bir süre sonra Said ile Hossam'ı serbest bıraktı.
 
Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer'lar yardımıyla göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği de iddia ediliyor.
 
AB'DEN İLK TEPKİ
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un sözcüsü, Mısır'da ölü ve yaralanmalar olduğuna dair haberlerin büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.
 
Sözcü Michael Mann, "Bir kez daha şiddetin çözüm olmadığını tekrarlıyor ve Mısır makamlarına azami itidalle davranmasın çağrısı yapıyoruz." dedi.
 
MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İN LİDERİNİN KIZI VE DAMADI DA ÖLDÜ
El Cezire ve Arabiye televizyonları, Müslüman Kardeşler'in üst düzey yöneticisi ve strateji uzmanı Hayrat El Şatır'ın kızı ve damadının Kahire'deki Rabiatül Adeviyye meydanında öldüğünü duyurdu.
 
Müslüman Kardeşler'den politikacı Muhammed El Belgati'nin 17 yaşındaki kızının öldüğü bildirildi. Müslüman Kardeşler olayı doğruladı. El Belgati, başkent Kahire'deki Rabiatül Adeviyye meydanındaki oturma eylemine katılıyordu.
 
Muhammed Bilteci'nin gözaltına alındığı; kızının da Rabiatul Adeviyye Meydanında göğsünden ve sırtından aldığı kurşunlarla yaralandığı bildirildi. (Ajanslar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler