Mısırda meydan savaşı: 17 ölü

Mısır'da meydan savaşı: 17 ölü

6 Ekim köprüsü üzerinde yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 17'ye yükseldiği bildirildi.

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçisi yüzbinler Cuma namazı sonrasında Kahire başta olmak üzere ülkenin tüm kentlerinde direniş başlattı. Ordunun yönetime el koymasına tepki gösteren Mursi yandaşları meydanları doldurdu.
 
Mısır devlet televizyonu, Sağlık Bakanlığı'nın Tahrir meydanı yakınındaki çatışmalarda ölü sayısının 17'ye yükseldiği bilgisini verdiği duyurdu.
 
Mısırlı bir yetkili, 4 kişinin Mursi taraftarlarının Cumhuriyet Muhafızları binası önünde askerlerin ateş açması sonucu öldüğünü kaydetmişti. 
 
Bu arada Mısır'ın İskenderiye şehrinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıt gruplar arasında yaşanan çatışmalarda resmi olmayan rakamlara göre 307 kişinin yaralandığı ifade ediliyor. 
 
Askeri zırhlı araçların Tahrir'e doğrun gittiği, karşıt göstericilerin de bu araçlara binerek Mursi taraftarlarının üzerine geldiği ifade ediliyor.
 
El-Ariş Havaalanı'na yakın bölgeler bombalandı
 
Sina'da iki güvenlik görevlisinin öldürülmesinin ardından, Mısır ordusuna ait helikopterler El-Ariş Havaalanı'na yakın bölgeleri bombaladı.
 
"MURSİ'DEN VAZGEÇMEYİZ"
Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto etmek amacıyla başkent Kahire'deki Rabiatu'l-Adeviye Meydanı'nda toplanan Mısırlılara seslenen Bedii, "Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar eylemlere devam edeceğiz. Ne tutuklamalar, ne de darağaçları bizi yıldırabilir. Mısır, askeri yönetime boyun eğmeyecektir" şeklinde konuştu.
      
Mısır ordusuna , "Mısırlılara dön ve kalplerindeki yerini muhafaza et" çağrısı yapan Bedii, " Ey şanlı ordu, biz senin arkandayız. Sen de bizi düşmanlarımıza karşı koru ve silahını vatan evlatlarına doğrultma" ifadesini kullandı. Mısır halkının askeri yönetimi tanımayacağını vurgulayan Bedii, ordunun siyasete müdahil olmak yerine asli görevine dönmesi gerektiğini belirtti.
      
Mursi döndüğünde sorunların çözümü konusunda uzlaşılacağını dile getiren Bedii, Mısır medyasının gerçekleri çarpıttığını vurgulayarak, " Mısır halkı yansıtılanın aksine askeri darbeden yana değil" diye konuştu. Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'in tutumunu da eleştiren Bedii, Ezher'in dini kurum olduğunu, Mısır halkı adına konuşma yetkisi bulunmadığını savundu. Bedii, Mısır Kıpti Ortodoks Patriği II. Tavadros'un dini bir sembol olduğunu ve bütün Kıptileri temsil etmediğini kaydetti. Öte yandan, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin konuşması sırasında askeri helikopterin Rabia el-Adeviyye Meydanı üzerinde alçak uçuş yapması dikkati çekti.
 
MURSİ'NİN NEREDE TUTULDUĞU BİLİNMİYOR
Açılan ateşte çok sayıda kişinin de yaralandığını bildiren uluslararası haber ajansları, göstericilerin devrik lider Muhammed Mursi'nin gözaltına alınmadan önce kaldığı Cumhuriyet Muhafızları kışlasına yürümek istemesi üzerine bölgede tansiyonun yükseldiğini aktardı. Çarşamba gecesi yapılan askeri müdahalenin ardından ordu tarafından gözaltına alınan Mursi'nin nerede tutulduğu halen bilinmiyor.
 
VE MURSİ SERBEST
Reuters Ajansı gözaltında tutulan devrik lider Muhammed Mursi'nin serbest bırakıldığını bildirdi.
 
İHVAN LİDERİ VE YARDIMCILARINA
YENİDEN TUTUKLAMA KARARI
Mısır Başsavcılığı'nın, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat Şatır ve 5 İhvan lideri hakkında yeniden yakalama kararı çıkardığı bildirildi.
 
Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin derhal serbest bırakılması yönündeki çağrısını değiştirerek, yeni bir açıklama yayımladı.
 
Ezher Şeyhi Tayyib, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin kendisine yönelik eleştirilerinin ardından daha önce yaptığı, "Mursi'nin ve gözaltındaki bütün parti yöneticilerinin, siyasilerin, aktivistlerin derhal serbest bırakılması" şeklindeki açıklamasından "Mursi" ismini çıkararak yeni bir açıklama yaptı.
 
Tayyib yaptığı yeni yazılı açıklamada, Mursi'nin ismini zikretmeksizin " gözaltındaki bütün parti yöneticilerinin, siyasilerin, aktivistlerin derhal serbest bırakılması" çağrısında bulundu.
 
Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto etmek amacıyla başkent Kahire'deki Rabiatu'l-Adeviye Meydanı'nda toplanan Mısırlılara seslenen Bedii, Ezher Şeyhi Tayyib'in tutumunu eleştirmiş ve Ezher'in dini bir kurum olduğunu belirterek Mısır halkı adına konuşma yetkisi bulunmadığını söylemişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler