MİT belgelerinde Gün Sazak suikasti

MİT belgelerinde Gün Sazak suikasti

12 Eylül davasını gören mahkemeye gönderilen üç sayfalık bilgi notunda tüm ayrıntılar yeralmış...

Milli İstihbarat Teşkilatı, 12 Eylül davasını gören mahkemeye gönderdiği üç sayfalık bilgi notunda, 27 Mayıs 1980’de Ankara'da Gün Sazak’ın nasıl öldürüldüğ ayrıntılarıyla anlatılıyor.

MİT, 12 Eylül davasını gören Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin, Gün Sazak’ın 27 Mayıs 1980’de öldürülmesine ilişkin yazısına yanıt verdi. MİT, Gümrük ve Tekel eski Bakanı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak cinayeti konusunda, 3 sayfalık bilgi notunu mahkemeye gönderdi. 
 
DURSUN KARATAŞ ONAYLADI
 
MİT’in bilgi notunda Gün Sazak’ın öldürülmesiyle ilgili olarak yakalananların ifadelerinin tetkiki neticesi, eylemin yapılmasını dönemin Dev-Sol Ankara Sorumlusu Mehmet Edip Eranıl’ın gündeme getirdiği ve Dev-Sol lideri Dursun Karataş’a iletildiği bildirilerek, şunlar kaydedildi:
 
”Karataş’ın 25 Ekim 1980’de ’Öneriyi uygun bulduğu ve detaylı istihbarat yapılması talimatı verdiği’ hususlarının öğrenildiği, eylemden üç ay sonra ilk olarak Zafer Özcan isimli örgüt mensubunun yakalandığı, anılanın ifadeleri neticesinde eyleme iştirak eden Dev-Sol Ankara kadrolarının ileri gelenlerinden Levent Babacan’ın da yakalandığı, ifadelerinde bu eylem ile ilgili istihbaratın Dev-Sol’un Ankara yapılanmasından Cengiz Gül tarafından yapıldığı (tespit edilmiştir.)”
 
Bilgi notunda, eylemden bir gün önce Eranıl, Gül ve ‘Sarı Levent’ lakaplı Levent Babacan’ın Çankaya Çay Bahçesi’nde bir araya geldikleri ve eyleme Babacan’ın da katılmasının teklif edildiği aktarılarak, Gül ile çocukluk arkadaşı olan Babacan’ın teklifi kabul ettiği belirtildi.
 
Babacan’ın ifadesine göre, 27 Mayıs 1980’de saat 19.00 sularında, Gül, Babacan, Eranıl ve Özcan’ın, Gün Sazak’ın ikameti çevresinde beklemeye başladıkları, Sazak’ın 01.00 sularında Mercedes marka aracından inince Gül tarafından vurularak öldürüldüğü, olay yerinden önce yaya, bilahare taksilerle kaçtıkları anlatılan notta, şöyle denildi:
 
”Eylemde Gül’ün kullandığı silahın ve Babacan’da bulunan silahın Dev-Sol mensubu Cem Öz’e iletildiği, eylemin Dev-Sol tarafından üstlenildiği bilgisinin basın organlarını telefonla arayan Z. Özcan tarafından bildirildiği, eylemden üç gün sonra Gül ve Özcan’ın otobüsle İzmit’e gittikleri, Gül’ün sorunsuzca İstanbul’a gittiği bilgisini Eranıl’a bildirmek için Özcan’ın Ankara’ya döndüğü, Babacan’ın ise eylemden 15 gün sonra Eranıl ile temasa geçmek için 12 Eylül öncesi CHP milletvekili Ahmet Altun’un kardeşi Cemal Kemal Altun ile irtibata geçtiği, ilk olarak Eranıl’ın yardımcısı Hacı Eliaçık ile telefonda görüştüğü, anılan kanalıyla Eranıl ile bir araya geldikleri, bu görüşmenin ardından Babacan ve Öz’ün İstanbul’a geçtikleri, İstanbul’da Gül ve Özcan ile görüştükleri, 12 Eylül ihtilalinden sonra Gün Sazak cinayeti nedeniyle aranılan Eranıl, Eliaçık, Gül ve Altun’un illegal yollardan yurt dışına kaçtıkları hususları tespit edilmiştir. Söz konusu şahıslar hakkında devam eden istihbari çalışmalar kapsamında Eranıl’ın 2008 itibarıyla Almanya Duisburg’da ikamet ettiği ve ’Ay Cafe’ isimli işyerini işlettiği, bildirilerek, Eranıl’ın Türkiye’den kaçınca Alman ve Fransa istihbarat servisleriyle bilgi paylaşımında bulunulduğu ifade edildi.
 
CENGİZ GÜL ALMANYA'YA KAÇTI
 
Cemal Kemal Altun’un eski Başbakan Nihat Erim’in öldürülmesi dolayısıyla Mart 1983’te Almanya’da yakalandığı, iade işleminin gündeme geldiği, siyasi iltica talebinin reddedildiği, Batı Berlin’de güvenlik güçlerinin sorgusundayken pencereden atlayarak intihar ettiği aktarılan notta, Cengiz Gül’ün de ilk olarak Yunanistan’a, bilahare Frankfurt’a kaçtığı, bu hususta Alman servisine bilgi verildiği anlatıldı.
 
VATAN
 
TÜRKİYE'Yİ SARSAN SUİKAST
1932’de Eskişahir’e bağlı Sazak köyünde doğdu. İlk ve orta tahsilini Eskişehir’de yaptıktan sonra Amerika’da ziraat okuyan ve yurda dönen Sazak, politikaya atıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı iken Süleyman Demirel tarafından 21 Temmuz 1977’de kurulan AP-MSP-MHP koalisyonundan oluşan 2. Milliyetçi Cephe Hükümetinde Meclis dışından Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev aldı. Hükümetin düşmesi nedeniyle görevi 5.5 ay sürdü. 
 
27 Mayıs 1980 tarihinde eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken yasa dışı Devrimci Sol militanları tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü. Öldüğü tarihte MHP Genel Başkan yardımcısı olan Sazak, Eskişehir’in Sazak köyünde toprağa verildi. Eski Demokrat Parti milletvekillerinden Emin Sazak’ın oğlu, Fenerbahçe eski başkanlarından Güven Sazak ve Atletizm Federasyonu eski başkanlarından Yılmaz Sazak’ın kardeşi. Oğlu Süleyman Servet Sazak da MHP’den 1999 yılında milletvekili seçildi ve 2002 seçimine kadar Eskişehir Milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler