MİT Kanununa değişiklik

MİT Kanunu'na değişiklik

TBMM Genel Kurulunda, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. maddesi kabul edildi

AK Parti'nin verdiği değişiklik önergesi üzerine, teklifin 1. maddesindeki ''MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin'' ifadesi, ''MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin'' şeklinde değiştirildi.

Önerge doğrultusunda kabul edilen madde, MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin, görevlerinin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ya da özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasının Başbakan iznine bağlı olmasını öngörüyor.

KAPALI OTURUM
Teklifinin 1. maddesi üzerinde MHP'nin değişiklik önergesi görüşülürken, bu parti milletvekillerinin verdiği önerge üzerine kapalı oturuma geçildi.

İzleyiciler, basın mensupları ve tutanak memurları Genel Kurul dışına çıkarılırken, kapalı oturumlarda görev yapacak yeminli tutanak memurları ile sağır ve dilsiz kavaslar içeri alındı. Genel Kurul Salonuna duvarı bulunan basın büroları da kapatıldı.

Kapalı oturumun tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi.

İHTİYAÇ OLURSA GENE GÖRÜŞÜLÜR
Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2009 yılında Habur Sınır Kapısı'ndan giren terör örgütü elemanları ile görüşme yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine, böyle bir görüşmenin söz konusu olmadığını ifade etti. Ergin, şunları söyledi:

''Terör örgütü elebaşı 1999 yılında Türkiye'ye geldiğinde İmralı'da hapsedildi. Yargılamaları Ankara Mahkemeleri tarafından adada yapıldı. Bu yargılamaların öncesi, esnası ve sonrasında devletin ilgili yetkili birimleri, Türkiye'ye geldiği günden itibaren ihtiyaç duydukları zaman ve zeminde terör örgütü elebaşı ile görüşmeler yapmışlardır. Bugüne kadar görev yapmış tüm siyasi iktidarlar döneminde ihtiyaç duyulduğunda belli görüşmeler yapılmıştır. Asker bürokrasisi, istihbarat bürokrasisi ve güvenlik bürokrasisi yapmıştır. Zaten bir devletin, ülkesinde var olan böylesi yakıcı problemi çözmek için bir imkan bir enstruman varsa bunu kullanmaması, bu yola müracaat etmemesi sorgulanması gereken olayadır. Dünyanın hangi ülkesi vardır ki elinde böyle imkan varken bunları kullanmış olmasın. Bugüne kadar bu görüşmeler yapılmıştır ve bundan sonra da ihtiyaç olması halinde devlet güvenlik birimleri, istihbarat birimleri, ihtiyaç duyarsa bundan sonra da bu görüşmeler yapılır.''

BOZDAĞ HÜKÜMET ADINA SÖZ ALDI
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Hükümet adına söz aldı. MİT'i, ''Türkiye'nin güzide kurumlarından biri'' olarak nitelendiren Bozdağ, MİT'in kuruluş kanununun, göreviyle ilgili konuları açıkladığını anımsattı. Bozdağ, MİT'e çok önemli görevler verildiğini, bunların, ülkenin güvenliği, huzuru, barışı için oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Bozdağ, ''Türkiye de büyüyen bir ülke, büyük güç, küresel bir aktör. Türkiye'de, bu anlamda değişimin, gelişimin olması, dışarda, içerde güvenliğiyle ilgili görev yapacak kişilerle ilgili düzenlemeler yapılırken bir takım istisnalar olması doğaldır'' açıklamasında bulundu.

Teklifin, ''kişiye özel düzenleme olduğu'' eleştirilerine de yanıt veren Bozdağ, 1948 yılında çıkarılan ''İdil Biret ve Suna Kan'ın yabancı ülkelere, müzik tahsili için gönderilmesi kanunu'' nu özel kanun olarak örnek gösterdi.

Bozdağ, ''(Savcı, hakim, polis, asker, falanca yerdeki memur ülkenin yararını düşünür, bunlar ülkenin aleyhine iş ve işlem yapmazlar... Ama Başbakan ülkenin yararını düşünmez, aleyhine iş ve işlem yapar.) Atanmışlara güveneceksiniz, milletin seçtiklerine güvenmeyeceksiniz, bu millete güvenmemektir'' diye konuştu.

Başbakanın, konusu suç olan emir veremeyeceğine işaret eden Bozdağ, sözlerini, ''Türkiye'nin Başbakanı, konusu suç olan bir emri ne bugün ne yarın verir. Çete, mafya, hukuk dışı yapılanmalarla mücadele etmiş, bir iktidarı, Başbakanı, Genel Başkanı çete kurmakla itham etme yaklaşımları, buraya yakışmamıştır. Bu ülkenin Başbakanı, ülkenin ali menfaatlerini korur'' diye sürdürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler