Motorinin fiyatı yüzde 21 ucuzladı

Motorinin fiyatı yüzde 21 ucuzladı

Akaryakıt ürünlerine art arda gelen fiyat düşüşleri, Başkent’te toplu taşıma ile seyahat eden vatandaşlarda indirim beklentisine sebep oldu.

Geçmişte bilet fiyatlarına yapılan zamlara, akaryakıt fiyatlarındaki artışın gerekçe gösterildiğini vurgulayan Ankaralılar, “2014 yılının ocak ayında litresi 4,69’dan satılan katkılı motorinin fiyatı bugün 3,68’e kadar düştü. Yüzde 21’lik bir azalma oldu. Başkent’te özel halk otobüsleri ya da dolmuşlar, ne zaman fiyat artışına gitse, gerekçe olarak akaryakıt fiyatlarını gösteriyor. Başkent’te toplu taşıma hizmeti veren tüm kuruluşların son dönemde sağladığı yüzde 21’lik maliyet avantajını, yolcularına da yansıtmasını bekliyoruz” diye konuştu.

FİYATLAR AYNEN DEVAM EDECEK
Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Esnafı Odası Başkanı Ercan Soydaş ise Başkent'te özel halk otobüslerinin resmi tarifeye göre ücretlerinin 2 lira 40 kuruş olduğunu ancak vatandaştan 2 lira 25 kuruş aldıklarını savundu. Soydaş, akaryakıt indiriminin halk otobüslerinin bilet fiyatlarını etkilemeyeceğini söyledi. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani, ücretlerde herhangi bir indirim ya da zam düşünmediklerini, fiyatları sabit tutacaklarını ifade etti. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Vekili İzzet Yıldırım, taksi tarifelerinde de herhangi bir indirim olmayacağını belirterek şöyle konuştu:

"Taksi ücretlerine son yaptığımız zam yüzde 12,5 seviyesinde. Oransal olarak yüksek bir zam gibi görünüyor ancak eskiden 20 liraya gidilen noktaya şu anda 22,5 liraya gidiliyor. Son yapılan akaryakıt indirimlerinden sonra da yeni bir indirim ya da zam talebinde bulunmayı düşünmüyoruz. Sabit ücretlerimizle devam edeceğiz."

MALİYET HER DEPODA 300 LİRA AZALDI
Petrol fiyatlarının düşüşüyle birlikte son 1 yıl içerisinde motorinde defalarca indirime gidildi. Bir yıl önce bin 140 TL’ye dolan bir otobüsün 230 litrelik motorin deposu, şu anda 846 liraya doluyor. Son yapılan indirimler otobüslerin akaryakıt maliyetini her depoda yaklaşık 300 TL azalttı. Otogazda 2014 kasım ayında 25 kuruş, aralık ayında 7 kuruş ve son olarak 3 Ocak 2015'te 18 kuruş indirime gidildi. Otogazın litre fiyatı halen 2,30 lira civarında seyrediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler