Nejat Gamzeli yine BORSAya yüklendi

Nejat Gamzeli yine BORSA'ya yüklendi

Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, yaptığı basın toplantısında

yine Ticaret Borsasına ve dolaylı olarak da Borsa Başkanı Hüsnü Ünal'a yüklendi.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, toplantıda bölge çiftçisinin sıkıntılarını dile getirirken, Borsa’nın çiftçi açısından büyük öneme sahip olduğunu da vurgulayarak “Çevre illerdeki borsalar, yöre çiftçisinin yüzünü güldürüyor, bizim Çankırı’da Borsa diye bir kuruluşu gören duyan var mı?” diye sordu.

Ziraat Odasında yaptığı basın toplantısında gündeme dair konuları dile getiren Nejat Gamzeli, eleştirilerinin büyük bölümünü Ticaret Borsası'na ve isim vermese de halen başkanlık koltuğunda oturan Hüsnü Ünal'a yüklendi. Gamzeli “Borsa sözde kendileri bir alım fiyatı belirlemişler. Neye göre belirlemişler? Bölge borsaların fiyatlarına bir baksınlar. Üstelik bunlar nasıl alım yapacaklar ve nereye koyacaklar? Yerlerini gören var mı? Borsa gerçekten çiftçi açısından çok önemli. Çiftçiyi koruyor. Ama bunu Çankırı’da bir türlü gören olmadı” dedi.

Gamzeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ALIMLARIN 3'ÜNCÜ GÜNÜNDE ZARARA GİRDİK!
”Bu sene kışın soğuk geçmemesi sebebiyle, gerekli ilaçlamalar yapılması ve tedbirler almamıza rağmen tarla faresi, kımıl, tarla kurdu (zabrus) çoğalmış olup, son dönemde hasadın yaklaşmasıyla birlikte de pas hastalığına rastlanmıştır. Bu gibi doğa olaylarının üst üste yaşanması sebebiyle ekili arazilerimiz büyük ölçüde zarar görmüş ve verim kaybı yaşanmıştır. Ülkemiz genelinde ise verimin kalitesi düşmüştür.

Hükümetimizin açıkladığı buğday/arpa fiyatını yetersiz bulurken, bir anda Çankırı piyasasında fiyatlarının 3-4 gün içerisinde 7 ila 12 kr fiyat düşüklüğü çiftçimizi daha da mağdur etmiştir.

Çiftçimiz iki yılda bir aldığı, emek verdiği ve umut bağladığı ürününü, fabrika, esnaf ve TMO arasında daha iyi fiyata satabilmek için uğraşmaktadır. İlimizde seyir eden fiyatlar, ne emeğini karşılayacak ne de yetiştirdiği ürünün maliyetini karşılayacak fiyatlardır.

Çiftçimizin burada en büyük sıkıntısı üretmek değil, yetiştirdiği ürünü pazar etmekte sıkıntı duymaktadır. İlimizde bulunan Borsanın asli görevi olan, çiftçimize rekabet ortamı sağlamaması, çiftçimizin ürününü yok pahasına satmasına neden olmaktadır. 8 Temmuz 2010 tarihi itibariyle buğday fiyatı ilimizde 42-48 kr iken Polatlı Borsasında ise 52-68.7 kr arasında değer bulmaktadır.

BORSA, GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR!
Göreve geldiğim günden bu yana Borsa yetkililerine bu işin önemini defalarca ifade ettik. Basında da siz kardeşlerim yoğun şekilde yer verdiniz, ancak Borsanın duyarsızlığı halen devam etmekte olup, çiftçi kardeşlerimizin de bu konuda mağduriyeti devam etmektedir. Buna rağmen bizler, çiftçilerimizin menfaatlerini korumak için mücadelemize ısrarla devam ediyoruz.

Ben de burada sizlerin huzurunda soruyorum? Hangi alım veya satım işleriyle uğraşılmış, hangi asli görev yerine getirilmiş? Benim çiftçimin ürünü yok pahasına satılırken ne zaman müdahale etmişler. Oysa ki Borsanın görevi; üretici ile tüccarı bir araya getirerek, üretilen ürünü en üst fiyata sattırmaktır. Açılışı on yıl gibi bir süre olmasına rağmen, bu süre içerisinde çiftçi için ne gibi hizmet verilmiştir? Diğer il ve ilçelerdeki bulunan Borsaların yaptıkları hizmetlerin, nedense ilimizde olmaması ilginç ve üzücüdür.

Çiftçimizin geçirdiği şu zor günlerde, emeği yok pahasına satılırken, neden hizmet verilmemektedir? Altını çizerek belirteyim, kuruluş amacı üretici olan, kurum ve kuruluş yetkililerini göreve davet ediyorum.”

Fotoğraf 1: Nejat Gamzeli, dünkü basın toplantısında. Fotoğraf 2: TMO'daki buğday alımlarından görünüm. Fotoğraf 3: Geçen yıl Çankırı Ticaret Borsası tarafından 'alım-satım salonu' olarak başlanılan prefabrik yapımının ilk günlerdeki görünümü. Bu yapının bugünkü hali ve geldiği nokta meçhul.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler