Nevin Yanıt Avrupa Şampiyonu

Nevin Yanıt Avrupa Şampiyonu

Milli Atlet Nevin Yanıt Avrupa

Şampiyonu oldu.

Nevin Yanıt bir günde 2 Türkiye rekoru kırarak kadınlar 100 engellide Avrupa Şampiyonu oldu.

24 yaşındaki Mersinli sprinter yarı finalde 12.71’le 16 atlet arasında en iyi dereceyi yaparak son 8’e kaldı. Ardından 12.63 koşarak hem Avrupa’nın 1 numarası oldu hem de adını atletizm tarihine kazıdı. Nevin madalyasına ise bugün kavuşacak.

Türkiye'yi atletizmin sprint dalında en iyi şekilde temsil eden isim, 100 metre engelli kadınlarda yarışan F.Bahçe’nin Mersin doğumlu 24 yaşındaki atleti Nevin Yanıt. Düne kadar 12.74’le Türkiye rekorunun sahibiydi. 2007’de Macaristan’da 23 yaşaltı Avrupa Şampiyonu oldu. Ancak buna karşın büyüklerde en önemli başarısı 2008 Pekin
Olimpiyatları’ndaki yarı finali ve 2009 Pescara’da 13.08’le elde ettiği Akdeniz Oyunları şampiyonluğuydu..

Cüneyt Yüksel’in çalıştırdığı Nevin Yanıt bu yıl bambaşkaydı. Öyle ki 12.74’ü de bu yıl koştu. Kendisini bu Avrupa Şampiyonası’na çok iyi hazırladı ve Türk insanının sprint koşabileceğini tüm dünyaya kanıtlamayı kafasına koydu.

Barcelona'da 12.89 koşarak adını yarı finale yazdırmıştı. Üstelik rahat bir tempoyla serisinde 1. olarak çıktığı son 16 içinde en iyi 4. zamanı yapmıştı. Bu Nevin’in madalya hedefinde ne kadar gerçekçi olduğunun göstergesiydi.

EN İYİ ZAMANI YAPTI
Dünkü yarı finalde Nevin’in, bu sezonun en formda isimlerinden biri olan Carolin Nytra (Bu sezon 12.57 koştu ki bu zaman sezonun en iyi 3. derecesi), Derval O’Rourke ve Lisa Urech gibi rakipleri vardı. Amacı ilk 3’e girip final vizesi almak, adını Türk atletizm tarihine yazdırmaktı. Bunu 12.71 koşup, Türkiye rekorunu 3 salise geliştirerek ve serisinde yine 1. olarak başardı. Üstüne üstlük son engeli geçtikten sonra da yavaşlayarak daha iyisini yapabileceğini gösterdi ve madalya için, hatta altın için umut verdi. Final vizesini 16 atlet arasında en iyi zamanı yaparak aldı..

Bu şampiyonada bu mesafenin en formda isim olduğu kesindi. Ancak finalde daha iyisini yapmalıydı çünkü bu yıl 12.68 koşan Tatyana Dektyareva ve Nytra yanındaydı. 2009 dünya 4.’sü O’Rourke, 2009 23 yaşaltı Avrupa Şampiyonu C.Vukicevic onu madalya dışına itebilirdi.

Ancak Avrupa Şampiyonası kadınlar 100 metre engelli finalinde herkesi geçti Nevin, Türk spor tarihinin en büyük başarılarından birini elde etti. 12.63 koşarak, O’Rourke’un 2 salise, Nytra’nın da 5 salise önünde Türkiye rekorunu bir kez daha kırdı, ayrıca Türkiye’ye büyük şampiyonalardaki 4. altın madalyayı kazandırıp, tarihe geçti.

Erkekler 5 bin metrede ise Kemal Koyuncu ve Mert Girmalegese başarılı olamadılar. 15 atletin yarıştığı finalde piste çıkan Mert 13:45.25’lik dereceyle 9., Kemal Koyuncu ise 14:17.32 ile 13. oldu.

RÜYADA GİBİYİM
İspanya'nın Barcelona kentinde devam eden 20. Avrupa Atletizm Şampiyonasında bayanlar 100 metre engellide altın madalya kazanan Nevin Yanıt, emeğinin karşılığını aldığını söyledi. Hayâl ettiği başarıya ulaştığını ifade eden Nevin şöyle konuştu: “Resmen delirdim. Gerçekten çok büyük bir mutluluk. İnanmayacaksınız belki, ama 12.63 diye bile yazmıştım. Bu başarıyı hak ediyordum, çok çalıştım.

Yarış bittiğinde kazandığımı bilmiyordum. O an sadece finiş çizgisini geçmeyi düşünüyordum. Daha sonra orada ismimi görünce, Cüneyt hocanın havaya fırladığını görünce ve Türkiye bayrağı gelince bir şeyler yaptığımı anladım. İsmimi görünce tamam benim dedim. Keşke şu anda Dünya Şampiyonası yapılsaydı. Sanki rüyadaymış gibiyim. Hocama bana vur da kendime geleyim diyorum. Yarın haberleri görünce inanırım.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler