Norm kadro sorunları çözülmeli

"Norm kadro sorunları çözülmeli"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Çankırı İl Temsilcisi Nurcan Yanık yazılı bir açıklama yaptı.

EĞİTİM SEN (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) Çankırı İl Temsilcisi Nurcan Yanık yaptığı yazılı açıklamada "Norm fazlası öğretmenlerin yaşadıkları mağduriyetlere derhal son verilmelidir" dedi. İşte il temsilcisi Nurcan Yanık'ın yazılı açıklaması.

"Tüm eleştiri ve itirazlarımıza rağmen eğitimde 4+4+4 dayatmasını hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı, yaşanan okul dönüşümleri sonrasında öğretmenleri, öğrencileri ve velileri çeşitli yönlerden mağdur etmiş, eğitimde yaşanan sorunların daha derinleşmesine neden olmuştur.  
 
Hiçbir hazırlık ve altyapı yatırımı yapılmadan hayata geçirilmeye çalışılan 4+4+4 kademeli eğitim dayatması, bir taraftan eğitimi tamamen piyasalaştırıp, toplumun geleceğini ipotek altına alırken; diğer taraftan on binlerce öğretmen 'norm fazlası' durumuna düşürmüştür. 4+4+4 düzenlemesi daha uygulanmaya başlanmadan 30 bini sınıf öğretmeni olmak üzere 70 bine yakın öğretmenin norm fazlası durumuna düşürülmesi eğitimde yaşanan ve halen devam eden kaosun ilk habercisi olmuştur. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı, norm fazlası öğretmenleri bu süreçte yan alan değişikliği gibi tercihlere zorlamış, ancak bu işi de eline yüzüne bulaştırmıştır. 2012-2013 eğitim öğretim yılının başından bu yana 4+4+4 sisteminin getirdiği sıkıntılarla baş etmeye çalışan öğretmenler ve okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) elinde adeta perişan edilmiştir. 
 
Her yıl rutin olarak yapılan ve mezun olduğu alan dışında öğretmenlik yapanlara tanınan kendi alanına geçiş yapma hakkı bu sefer norm kadro mağduriyetlerini giderme adına genişletilmiştir. Norm fazlasını eritmek adına, yan alanını tercih etmek isteyenlere, hiçbir belgesi olmadan zihinsel engelliler, teknoloji tasarım gibi alanlara geçiş hakkı tanınmış, eğitimde yaşanan kaos daha da arttırılmıştır. 
 
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen bilgi yazısında  'alan değişikliği' iptalinin sadece iller arası alan değişikliği yapanları kapsadığı, bu durumda olan öğretmenlerin eski görev yerlerine dönmeleri şartıyla taleplerinin karşılanacağı belirtilmiştir. Alan değişikliği iptalinin sadece il dışı olacak şekilde dar tutulması ve öğretmenlere “geldiğiniz illere geri giderseniz iptalinizi yaparız ve geri göndeririz” denilmesi, sorunu çözmediği gibi, alan değişikliği mağduru öğretmenlere “ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek”ten başka bir anlam taşımamaktadır. Bu durum, bakanlığın personel politikalarının da iflas ettiğinin kanıtıdır. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı, hemen her konuda olduğu gibi, norm fazlası öğretmenlerin durumu ve alan değişikliği mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda da büyük bir aymazlık içindedir ve tüm eleştirilere rağmen yanlışta ısrar etmektedir. 
 
Bakanlığın öğretmenlerin yaşadığı mağduriyeti göz ardı ederek, “benim dediğim olacak” inadının bedelini, norm fazlası ve alan değişikliği mağduru olan öğretmenlere ödetmek istemesi kesinlikle kabul edilemez.  
Son olarak 4+4+4 sisteminin uygulanması sonrasında görüldüğü gibi, bugüne kadar defalarca değiştirilen eğitim sistemi ve dönüştürülen okullar nedeniyle on binlerce öğretmeni mağdur eden norm kadro sisteminin artık resmen çöktüğünü kabul etmek gerekir. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı resmen çöken norm kadro uygulamasının enkazı altında kalan öğretmenlerin sorunlarını derhal çözmek zorundadır. MEB, okulların açılmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen, eğitim hizmetlerinin düzenliliği ve sürekliliğini göz ardı ederek, norm fazlası öğretmenlerin yaşadığı sorunlara somut çözümler üretmek zorundadır. 
 
Eğitim Sen olarak önerimiz, haftalık 15 saat ders yükümlülüğü olan herkesin norm içinde sayılması ve Bakanlığın kendi yanlışının faturasını norm fazlası durumuna düşürdüğü öğretmenlerin sırtına yıkmamasıdır. 
 
Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığını bir kez daha uyarıyor, norm kadro mağduru öğretmenlerin sesine kulak vermeye, sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmeye çağırıyoruz."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler