Not krizi İMKByi vurdu!

'Not' krizi İMKB'yi vurdu!

Yaşanan gelişmelerden en fazla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası etkilendi İMKB yüzde 7.08 değer kaybetti

Piyasalar güne Asya borsalarındaki kayıplarla başladı. Asya borsaları küresel yetkililerin yatırımcı güvenindeki çöküşü engelleme çabalarına rağmen geriledi.

Japonya'da Tokyo Borsası'nın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 2.18 (202.32 puan) azalarak 9 bin 97 puandan kapandı.

Asya'da ayrıca Çin'de Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 3.38 ve SE Endeksi yüzde 3.38, Tayland Borsası yüzde 2.89, Hindistan Borsası yüzde 2.63, Avustralya Borsası yüzde 2.69, Singapur Borsası yüzde 4.60, Güney Kore Borsası yüzde 4.06, Endonezya Borsası yüzde 4.99, Hong Kong Borsası yüzde 3.76 ve Tayvan Borsası yüzde 3.82 değer kaybetti.

İMKB'DE TARİHİ DÜŞÜŞ

ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin ardından ilk işlemlerde yurtdışına paralel yüzde 2 düşüşle açılan, ancak daha sonra bankalar öncülüğünde kayıplarının bir kısmını telafi eden İMKB'de düşüşler, yurtdışı piyasalarda satışların hızlanmasının ardından artarak yüzde 3'ü geçti.

İlk yarının sonunda satışların hızlanması sonrasında endeks yüzde 4.74 düşüşle 53 bin 600 puanla gün ortasını tamamladı.

İkinci seansta İMKB'deki kayıplar, endeksteki teknik desteklerin kırılmasının yanı sıra, ABD'nin kredi notunun tekrar indirilmesi ihtimaline yönelik açıklamaların da etkisiyle hızlanarak devam etti.

Borsada son yarım saatte yüzde 8'i aşan düşüşler görüldü. Endeks gün sonunda yüzde 7.08 düşüşle kapandı.

EN ÇOK İMKB ERİDİ

İMKB 3 bin 982 puan düştü ve 52 bin 283'le Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyeden kapandı. İMKB önde gelen borsalara bakıldığında en çok düşüş gören borsa oldu.

Ziraat Yatırım Araştırma Yönetmeni Onur Öztekin, endekste bugün önce 54 bin 450 ardından da 53 bin 675 desteklerinin kırıldığını belirterek, "Bundan sonra haftalık ana desteğimiz 51 bin 100 olacak. Endekste bugün bu noktalara kadar çekilme olmasa da, satışlar sürecek görünüyor. Çünkü yurtdışındaki teknik görüntüler de aşağı işaret ediyor. Özellikle ABD piyasalarında teknik görüntü aşağı yönlü. İMKB'de hızlanan satışlarda ABD'nin kredi notuna yönelik açıklamaların da etkisi var."

AVRUPA VE ABD EKSİDE

Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'ndeki sorunlu ülkelerin hazine tahvillerini satın alacağını açıklamasının ardından kısmen yükselen Avrupa borsalarında kayıp sürüyor.

Avrupa borsalarında yüzde 2'nin üzerinde kayıplar var. Bir işlemci Avrupa borsalarındaki hızlı düşüşü, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Euro Bölgesi borç krizinin çözümü yönündeki politikasına ülke içinde gösterilen muhalefetin artması konusundaki endişelerin tetiklediğini söyledi.

S&P'nin kredi notunu düşürmesi sonrasında açılan ABD hisse senedi piyasalarında da yüzde 3'ün üzerinde düşüş yaşanıyor.

BORSALAR NEDEN DÜŞÜYOR?

Borsalardaki düşüşün arkasında temel birkaç neden var.

* ABD'nin kredi notunun düşürülmesi
* Kredi notunun yeniden düşürülebileceği ihtimali
* ABD ekonomisine yönelik resesyon endişeleri
* İtalya ve İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleriyle ilgili kaygılar

G7'DEN YATIŞTIRMA MESAJI

G7 ülkelerinden yetkililer yaptıkları açıklamada piyasalarda istikrarın sağlanması için gereken bütün girişimlerde bulunulacağını belirttiler.

EURO REKORDA, DOLAR 1,76'YI AŞTI

Döviz piyasasında yükseliş görüldü. Euro 2,5 lirayı aşarak Türk Lirası karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı.

Geçen haftayı 1,73-1,74 düzeyinde tamamlayan dolar bankalararası piyasada güne 1,75'in üzerinde başladı. Dolar açılışta 1,7560'a kadar yükseldi ancak kur daha sonra 1,75 sınırına geriledi. Gün sonuna doğru yeniden yükselişe geçen dolar 1,7640'a kadar çıktı.

PETROL 2 DOLAR GERİLEDİ

Ham petrol fiyatları kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ABD'nin notunu düşürmesinin ardından artan talepteki görünüme dair endişelerle varil başına 2 dolardan fazla değer kaybetti. Brent petrolü 106 dolara, ABD ham petrolü 83 dolara geriledi.

ALTIN REKOR YENİLEDİ

Piyasalardaki gerilim 'güvenli liman' olarak görülen altını ateşledi. Altının ons fiyatı ABD'nin notunun düşürülmesinin ardından yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmalarıyla 1715 doların üzerine çıkarak rekor kırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler