Oda ve Borsa gelirlerine tırpan!

Oda ve Borsa gelirlerine tırpan!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TMMOB’da olduğu gibi odalar ve borsaların gelirlerini kısıtlayacak yeni bir düzenleme hazırlıyor. Aidatlar da kalkıyor.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) ilişkin düzenleme yaparak gelir ve yetkilerini sınırlayan hükümet, benzer bir düzenlemeyi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere oda ve borsalar için de hazırladı.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen mevzuat hazırlığı kapsamında TOBB’un gelirlerine tırpan gelirken, fazla harcama yapan başkanların görevden alınabilmesine olanak sağlanıyor.
 
Taslak çalışmayla halen oda meclislerine verilmiş olan birlik, oda ve borsa yönetimlerini denetleme yetkisine ek olarak ceza verme yetkisi tanınıyor. Aynı çalışmayla oda ve borsa meclislerine, birlik, oda veya borsaya ait kaynakların mevzuata uygun yerlere harcanmadığının tespiti halinde başkan ve tüm yönetim kurulu üyelerini görevden alma yetkisi sunuluyor. Bu yetkinin kullanımı konusunda her bir oda meclisinin yersiz ve fazla bulacağı harcama tutarıyla ilgili bir sınır belirlemesi söz konusu olabilecek. Böylece bu sınırı aşan, fazla harcama yaptığı belirlenen oda ve borsa başkanları, hazırlanacak tespit raporuyla başkanlık koltuğundan olabilecek.
 
En önemli gelir aidatlar
Odalar yeni düzenlemeyle yeniden tanımlanmış bir mali denetimle karşı karşıya kalacak. Buna göre odaların en önemli gelirleri arasında yer alan ancak işletmelerin büyük şikayetlerine neden zorunlu munzam aidatların kaldırılması öngörülüyor. Bu tür örgütlere zorunlu olarak üye olan işletmeler, halen bu oda ve borsalara asgari ücret üzerinden giriş aidatı ile üye aidatı ödüyor.
 
Aidat tutarı asgari ücretin yüzde 10’undan az yüzde 50’sinden fazla olamıyor. Büyük ya da küçük üyeli odalara göre bu oran belirleniyor. Ancak bu iki aidatın dışında odaların en büyük gelir kaynağını, işletmelerin ticari kazançlarının binde 5’i üzerinden aldıkları munzam aidat oluşturuyor.
 
Yazıcı ipuçlarını verdi
İş dünyasını yakından ilgilendiren mevzuat altyapı değişikliği çalışmasını yürüten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda çalışmalar hızlanırken, Bakan Hayati Yazıcı, üyeliğin zorunlu olduğu ticaret odalarıyla ilgili olarak “Aidat tahsilatlarını gelirlerini kamu gücüne yaslanarak elde ediyorlar. Hem esnaf sanatkarlar odası, hem ticaret ve sanayi odalarının kuruluş kanunu ile ilgili, odaların işlevleri ile ilgili düzenleme yapmamız gerek” demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler