Öğretmenler Günü programı ve mesajları

"Öğretmenler Günü" programı ve mesajları

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımlanan mesajları sizlere sunuyoruz.

24 Kasım Öğretmerler Günü dolayısıyla başta Çankırı Valisi Vahdettin Özcan olmak üzere siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşları çeşitli basın açıklamaları yaptılar. Bununla birlikte 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Çankırı Valiliği tarafından yapılan program ve günle ilgii yayımlanan mesajlar şöyle:

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA PROGRAMI

Çelenk Sunma Töreni
Tarih ve Saat: 24.11.2011 - 10.00 Yer: Anıt Alanı

100. Yıl Kültür Merkezinde Saat 10.15’te yapılacak program

- Saygı Duruşu
- İstiklâl Marşı
- Öğretmen Marşı (Selahattin İnal Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi)
- Şiir
- Konuşmalar
- Yarışmada birinci seçilen şiirin okunması
- Mesleğe yeni girmiş öğretmenlerin yemin töreni
- Emekli olan öğretmen ve personele Hizmet Şeref Belgelerinin verilmesi
- Öğretmen konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödül verilmesi
- Oratoryo 

Öğretmenler Korosu Konseri
Tarih ve Saati 25.11.2011   - 19.30 Yer: Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi

ÇANKIRI VALİSİ VAHDETTİN ÖZCAN'IN MESAJI

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e 24 Kasım 1928 yılında “Başöğretmen” unvanının verilmesi nedeniyle, 1981 yılından bu yana her yıl 24 Kasım’ı Öğretmenler Günü olarak kutlamaktayız.

Cumhuriyetin kısa sürede dünyanın güçlü ve itibarlı devletlerinden biri haline gelmesindeki en önemli pay, özveriyle gayret gösteren öğretmenlere aittir. Bu millet, öğretmenlerimizin emekleri ve fedakarlığı sayesinde medeniyet yürüyüşünü azimle sürdürmektedir.

İnsana yapılan her yatırım, insanın yetişmesine verilen her emek bizim için kutsaldır. Öğretmenlerimiz, çocuklarımızın geleceği için, ülkemizin geleceği için birer umut ışığıdır. Bu nedenle,  öğretmenlik mesleğine yeni başlayan her arkadaşımızı, eğitim seferberliğimiz, ülkemiz, milletimiz ve Çankırımız için büyük bir kazanım olarak görüyoruz.

Ülkemiz kendini yenileyen, genç nesilleri dünün ve bugünün şartlarına göre değil, yarının şartlarına göre geleceğe hazırlayabilecek öğretmenlerle ulaşacaktır. Öğretmenlerimiz,  tutuşturdukları eğitim meşalesi ile dün ve bugün olduğu gibi, yarın da geleceğin mimarı olmaya devam edeceklerdir.

Eğitim camiasında yıllarını vermiş emekli öğretmenlerimize sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum. Bugün hayatta olmayan, terör şehidi ve Van Depreminde hayatını kaybeden öğretmenlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Tüm Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum."

ÇANKIRI MİLLETVEKİLİ AV.İDRİS ŞAHİN’İN
 ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

Bir ülkenin ekonomik, bilimsel ve sanatsal gelişmesi  ve çağdaş medeniyetler seviyesine çıkabilmesinin yolu eğitimden geçmektedir. Öğretmenlerimiz, çocuklarımızı ve gençlerimizi ilkokuldan üniversiteye her alanda yetiştirerek onların cumhuriyet değerlerine bağlı, vatanını ve ülkesini seven, ona hizmet eden birer birey olarak topluma kazandırılmasında önemli bir rol oynar. Dünden bugünlere bizleri taşıyan, bugünse çocuklarımızı yarınlara hazırlayan, nesli yetiştiren ve geleceği şekillendiren öğretmenlerimizdir. Bir milletin milli, ahlaki, kültürel yönden güçlü olması, çağı yakalayabilmesi ve her alanda kalkınabilmesi öğretmenlerin üstün gayret ve azmine bağlıdır.

Bu doğrultuda Ülkemizin, Cumhuriyetimizin geleceğini emanet ettiğimiz yeni nesillerimizi aklın ve bilimin rehberliğinde, hızla değişen dünyaya ayak uydurabilecek bilgili, donanımlı, dinamik, açık fikirli bireyler olarak yetiştirmek bizim için hayati önem taşımaktadır. Öğretmenlik, emek, özveri, sabır ve hoşgörü isteyen, öğreten ve öğrenen arasında güven ve sevgi ilişkisine dayanan bir meslektir.

Bu duygu ve düşünceler ile önce Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi rahmetle anıyor,  tüm öğretmenlerimizin “Öğretmenler Gününü kutluyorum” dedi

Av. İdris Şahin - Çankırı Milletvekili
Anayasa Komisyonu Üyesi ve Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı”

AK PARTİ İL BAŞKANI SALİM ÇİVİTCİOĞLU’NUN
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

“Öğretmenler bu ülkenin geleceğidir.” diyen Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. yaşına denk gelen 1981 yılından bu yana 24 Kasım günü öğretmenler günü olarak kutlanmaya başlamıştır.

Öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleğidir. Yaratılmışların en seçkini olan insanları eğiten, büyüten ve yücelten sevgili öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır.

Fikri hür, vicdanı hür,irfanı hür nesiller yetiştirmek için çaba gösteren ve büyük fedakarlıklara katlanan çok değerli öğretmenlerimizin ve emeklilik hayatına adım atmış öğretmenlerimizin öğretmenler gününü en kalbi duygularla kutlar, eğitim hayatında başarı ve mutluluklar dilerim ;Ayrıca bu uğurda görevleri esnasında çeşitli nedenlerle şehit olan öğretmenlerimizi de rahmet yad ederim.”

CHP ÇANKIRI İL BAŞKANI FİKRET TATLICI’NIN
ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

“Büyük Önder Atatürk’e 83 yıl önce “millet mekteplerinin başöğretmeni’’ unvanının verilmesi münasebetiyle tüm öğretmenlerimize armağan edilen bu anlamlı ve duygu yüklü günü kutlamanın heyecanı ve mutluluğu içersindeyiz.

Bu müstesna günde; geri kalmışlığın ve cehaletin ortadan kaldırılarak çağdaş bir toplum haline gelebilmenin, ancak bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir eğitim ve öğretimle mümkün olacağına işaret eden başöğretmen Atatürk’ü; büyük feragat ve fedakârlılarla bizleri yetiştiren tüm öğretmenlerimizi, bir kez daha, saygı ve minnetle anıyoruz.

Öğretmen, geçmişten geleceğe bir köprü kurarak, milletin dinamik yapısını çağdaş değerlere takviye eden, milli kültüre ait zenginliklerin yeni kuşaklara aktarılmasını sağlayan, hayatın gerçeklerini akıl ve bilimin ışığında öğreten kişidir.

Öğretim, insanlara belirli kalıplar içersinde bilgi aktarmak değildir. Öğretimin en önemli fonksiyonu, bireye yön vermek ve onun yeni bilgiler öğretmesine ortam hazırlamaktır. Vasat bir öğretmen anlatır, iyi bir öğretmen açıklar, nitelikli bir öğretmen gösterir, ideal bir öğretmen ise düşündürür.

Eğitimin ve onun vazgeçilmez unsuru olan öğretmenlerin, bir insanın yetiştirilmesinde, bir toplumun gelişmesinde ne denli etkili ve önemli olduğunu Atatürk: “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenlerden, eğitimcilerden yoksun bir millet henüz millet adını almak gücüne ulaşamamıştır. Ona sıradan bir kitle denir. Millet denmez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğitimcilere öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki,bir toplumu gerçek millet durumuna sokarlar.’’ Sözüyle ortaya koymuştur.

Bilgi ve iletişim çağını yaşadığımız günümüzde ve daha büyük bir hızla yaşayacağımız gelecekte, bilgisiz, bilinçsiz, ufuksuz ve idealsiz insanların yerinin olamayacağı bir gerçektir. Bu gerçekler doğrultusunda; öğretmenin, bilgi aktaran değil bilgiyi nereden bulacağı ve nasıl kullanacağı yönünde öğrenciye rehberlik eden, mevcut bilgilere süratle ulaşma yollarını gösteren, yoruma fırsat veren, düşünmeye sevk eden, düşünceyi zorlayan bir eğitim rehberi olduğunun bilincindeyiz.

Eğitim bilimlerindeki tüm gelişmelere, okulda öğretmenlerin rehberliğinde davranışa dönüşüp uygulama alanı bulabilir. Gelecek nesillerin bu anlayışta yetiştirilmesi yolunda öğretmen, karanlığa ve geriliğe karşı aydınlığın meşalesidir.

Bu inanç ve duygularla bugünlerimizi borçlu olduğumuz Baş Öğretmen Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygı ile eğilirken, emekli ve görevli olan tüm öğretmenlerimizin ve her gün büyük bir umutla atanmayı bekleyen ama bir türlü atanamayan genç öğretmen adaylarımızın bu anlamlı günlerini en içten duygu ve dileklerimle kutluyorum.

CHP olarak AKP’nin MEB kuruluş yasasında yaptığı çağdışı değişikliği reddettiğimizi, bu yasanın uygulamada birçok sakıncalarının olacağını, toplum üzerinde olumsuz etkileri yaşanmadan bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Sözleşmeli öğretmen uygulaması öğretmenlik mesleğine ve eğitime darbe vurulduğunun kanıtı niteliğindedir. Tüm öğretmenler kadrolu olmalı, atanamayan öğretmenlerin atanması gerçekleştirilmelidir. Gelecek nesillerin yetiştirilmesini sağlayan öğretmenlerimizin, sosyal ve ekonomik hakları, gelişmiş ülkelerdeki meslektaşları düzeyine çıkartılmalı ve onlara daha güzel yaşam şartları sunulmalıdır. Her 24 Kasım günü verilen sözler tutulmalıdır.

Cumhuriyetimize ve geleceğimize sahip çıkan nice nesiller yetiştiren, aramızdan ayrılan değerli öğretmenlerimizi, tahribatı yüreklerimizi dağlayan büyük Van depreminde enkaz altında yitirdiğimiz gencecik öğretmenlerimizi de rahmetle anarak ailelerine ve tüm eğitim camiasına başsağlığı diliyorum.”

MHP İL BAŞKANI ALİ ACIBUNAR'IN
ÖĞRETMENLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Bugün, kamu kesiminin en dar gelirlileri arasında yer alan öğretmenlerimizin gününü kutluyoruz. Bir ülkenin yükünü omuzlarında taşıyan değerli öğretmenlerimizin yüklendiği bu riskle uyumsuz koşullarda sürdürmek zorunda kaldığı yaşam tarzını görmezden, onların çoğu kez yüksek sesle dillendiremediği sorunlarını duymazdan gelerek bir “Öğretmenler Günü” daha kutluyoruz.

Bayramlarımızın gerçek planlayıcısı onlardır. Her yıl sadece bu iş için sarfettikleri emeklerin bile karşılığı yoktur. Eve götürdükleri yüzlerce yazılı ve ödev kağıtları üzerinde harcadıkları zaman, mesai kavramına dahil değildir. Üstelik son yıllarda öğretmenlerimizin can ve mal güvenliği de maalesef kalmamıştır. Geleceğimizin teminatı sevgili çocuklarımızın fedakar ustaları saydığımız öğretmenlerimizin binlercesi kadro beklerken, Çankırı’da eğitim vekilharçlara emanet edilmiştir. Siyasi baskı ve sindirmelerle, tayin ve terfilerde haksız ve adaletsiz uygulamalarla bu yüce mesleğin onuru ayaklar altına alınırken bir “Öğretmenler Günü”nü daha kutluyoruz.

Sözde Milli Eğitime bağlı dershanelerde asgari ücretle çalıştırılan, sendikalaşmasına ya da sendikal faaliyetlerine izin verilmeyen, ucuz kiralık ev arayan, geçimini ek işler yaparak temin etmeye çalışan binlerce öğretmenimizin sorunlarını görmezden gelen bir eğitim anlayışının ortasında bir “Öğretmenler Günü”nü daha kutluyoruz.

Her şeye rağmen, aldıkları milli terbiye ve bilinçle hala bu ülkenin geleceğini inşa eden fedakar ve cefakar öğretmenlerimizin gününü kutluyor, hepsini canı gönülden tebrik ediyoruz."

SAADET PARTİSİ İL BAŞKANI
ÖMER UZUN’UN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

Saadet Partisi Çankırı İl Başkanı Ömer Uzun, Öğretmenler Gününün yaklaşması sebebi ile tüm öğretmenlerin bu özel gününü yazılı bir basın bildirisiyle kutladı. Uzun; “Bilindiği üzere her yıl 24 Kasım tarihi ülkemizde Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Eğitim camiasında canla başla ve fedakârca hizmet veren tüm öğretmenlerimizin ve tüm eğitim-öğretim camiasının Öğretmenler Günü’nü Saadet Partisi Çankırı İl Teşkilatımız adına yürekten kutluyorum.

Uzun, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler, öğretmenlik mesleğini “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” veciz sözü ile taçlandıran büyük bir medeniyetin mensubuyuz. Öğretmenlik mesleği tüm mesleklerin anasıdır. Öğretmenlik, insanın, ailenin, toplumun ve milletlerin can damarıdır. Tüm Saygıdeğer öğretmenlerimizden yüce değerleri, günübirlik çıkarlara feda etmeden bu kutlu sanatı icra etmelerini, tarihi, milli ve manevi heyecanımızı yeni nesillere eksiksiz bir şekilde aktarmalarını arz ve talep ediyorum. 

Bu vesile ile ahirete göçmüş tüm öğretmenlerimize Cenabı Allah’tan rahmet; emekli ve görevi başındaki tüm öğretmenlerimize de sağlık, sıhhat ve başarılar diliyorum.”

HAS PARTİ İL BAŞKANI ŞEVKET KOÇ’UN
ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

“Şu anda fedakarane bir şekilde görevlerinin başında bulunan öğretmenlerimiz ile, emekli olmuş tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.

Geçtiğimiz haftalarda Van'da yaşadığımız elim deprem felaketinde çok sayıda vatandaşımızın yanında öğretmenimizi de kaybettik. Oldukça zor şartlarda görev yapmış bu kardeşlerimize öncelikle Allah'tan rahmet, ailelerine de bir kez daha bu vesileyle sabırlar diliyorum.

 

Son günlerde sürekli gündemimizde olan ancak bir türlü hükümetin gündemine gelemeyen atanamayan öğretmenlerimizin durumu içimizi acıtmaktadır. Onbinlerce öğretmen kardeşimiz bu nedenle bu yılki Öğretmenler Günü'ne buruk bir şekilde girmek durumunda kalmışlardır.

 

Öğretmenlerin geçim dertleri, okullarımızın fiziki alt yapı yetersizliği gibi sıkıntılar da maalesef aşılamamıştır. Türkiye'nin gelecek nesillerini yetiştiren öğretmenlerimiz bugün ne yazık ki hak ettikleri imkanlardan oldukça yoksun bir durumdadır.

 

Küresel sistem içerisinde, diğer ülkelerle, kendi medeniyet değerlerine sahip bir şekilde rekabet edebilen, güçlü ve muktedir gençler yetiştirebilmek için, eğitim alanındaki sorunların acilen aşılması gerekmektedir. Bunun için, öncelikle öğretmenlerimiz, yaptıkları bu yüce görevin sorumluluğuyla doğru orantılı bir hayat standardına kavuşturulmalıdır. Öğretmenlere huzurlu, güvenli ve müreffeh bir çalışma ortamı hazırlamak ülke yöneticilerinin öncelikli görevi olmalıdır. HAS Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her platformda öğretmenlerimizin talep ve beklentilerinin takipçisi olacağız, eğitim sistemindeki sorunların çözümü noktasında her türlü çabayı göstereceğiz.

 

Bütün bunların yanında tüm olumsuz şartlara ve imkânsızlıklara rağmen gelecek nesilleri yetiştirme konusunda gösterdikleri fedakârlık ve çaba nedeniyle öğretmenlerimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyor, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.”

AK PARTİ KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞININ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDENİYLE
YAYINLADIĞI BASIN AÇIKLAMASI

24 Kasım, Ulu Önder Atatürk'ün 1928'de Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ne seçilmesinin yıl dönümüdür, ve   Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Öğretmenlik, emek ister, özveri ister, sevgi ister, sabır ister, hoşgörü ve fedakarlık ister. Öğretmenlik sevmek, sevilmek ister. Bu kadar kutsal, onurlu, saygın ve fedakarlık gerektiren bu mesleğin bedeli hiçbir şekilde ödenemez. Onlara verilecek en büyük ödül, yetiştirdiği bireyin toplumda gösterdiği başarının yanı sıra hatırlanmaktır. Unutmayalım ki dünyada karşılıksız sevgi ve şefkat duygusu veren iki insan vardır. Biri anne, diğeri de öğretmendir.

İnsanın ilk öğretmeni annesidir. Ana kadar çocuklarımıza yakın olan öğretmenlerimiz toplumumuzun baş tacıdır, mimarıdır, onların uğurlu ellerinde şekillenen nesiller mutlu ve huzurlu başarılı geleceğimizin inşasını yaratacaktır

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle; 23 Ekim 2011 tarihinde Van Erciş ilçesinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden 64  öğretmenimizi saygıyla anıyoruz.

Gelecek günlerinin daha aydınlık ve daha güzel olması dileğiyle, tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlar, selam ve saygılar sunarım.

Fatma Öztürk -Kadın Kolları Başkaı"

ÇANKIRI BARO BAŞKANI AV. ERKAN KÖROĞLUNUN
ÖĞRETMENLER GÜNÜ AÇIKLAMASI

“Kuşaklarımızın kardeşçe yetiştirilmesi, aralarında din, dil, ırk, mezhep, siyasi veya felsefi farklılıklar gözetmeden birbirlerini sevmelerinin sağlaması toplumsal geleceğimiz açısından yaşamsal bir önem taşır. Aileden sonra bunu sağlayacak ilk kişi öğretmen , ilk kurumda okullardır. Toplumsal hayatımızda demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün yerleşebilmesi öğretmenlerimizin vereceği eğitim ve öğretim faaliyeti ile gerçekleşebilir. Ancak bu durumda demokrasi bir yönetim biçiminden öte aynı zamanda bir yaşam biçimini alabilir.

Ülkemizin gelişmesine rağmen bazı yörelerimizde öğretmen ve okul eksiğinin yaşanması üzücüdür. Özellikle terörün bitmesi dileğiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde de eğitim faaliyetlerinin yoğunlaşması, fırsat eşitliğinin sağlanması toplumsal bir devinmeyi sağlayacaktır.

Unutulmamalıdır ki dünyada en iyi ve en büyük yatırım beyinlere yapılan yatırımdır. Tüm zorluklara ve sorunlara rağmen genç kuşaklarımızı, ülkemizin aydınlık geleceğini taşıyan eğitimsizlikten gelen karanlığını bozmaya and içtiğimiz ülkemizde gençlerimize verdikleri eğitimle karamsarlığımızı kaldıran eğitim ordusunun neferleri öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyoruz.”

TÜRKAV ÇANKIRI ŞUBE BAŞKANI
İSA BÖLÜKBAŞI’NIN MESAJI

"Öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleğidir.

Bir milletin milli, ahlâki ve kültürel yönden güçlü ve medeniyet bakımından kalkınmış olması öğretmenlerinin üstün çalışmalarına bağlıdır. Milli birlik ve beraberliğimizin teminatı öğretmenlerdir.

Bizleri ham bir madde olarak ele alan öğretmenler, üzerimizde titiz, dikkatli ve sabırlı çalışmalar yaparak bizi şekillendirirler. Duygularımıza, ruhumuza, fikirlerimize ve hayata bakışımıza en güzel desenleri verirler.

Bize doğruyu, güzeli, iyiyi, mertliği, milli duyguları ve Atatürk ilkelerine bağlılığı öğreten öğretmenlerimizdir. Biz onların eseriyiz. Sıhhatini, nefesini, enerjisini, gençlik yıllarının hepsini bizim için harcar.

Bu vesile ile Çankırı TÜRKAV Şubesi olarak tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler gününü kutluyor, Şartlar ne olursa olsun Vatana, Millete, Devlete yakışır gençlik yetiştirmenizi diliyoruz."

EĞİTİMSEN (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası)

ÇANKIRI İL TEMSİLCİLİĞİ

BASINA VE KAMUOYUNA

Sorunlarımızın Çözülmesini, Taleplerimizin Karşılanmasını Bekliyoruz!

Bugüne kadar hiçbir öğretmenler gününde, öğretmenlerin gerçek sorunları tartışılmamış, yüz binlerce eğitim emekçisinin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözme yönünde herhangi bir adım atılmamıştır. Bir bütün olarak düşünüldüğünde sadece öğretmenler değil; bütün eğitim ve bilim emekçileri, yılda sadece bir gün hatırlanmayı hak etmemektedir. Yıllardır yaşadığımız ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına sağlıklı ve gerçekçi çözümler üretilmemiş, çalışma ve yaşam koşullarımız her geçen yıl daha da kötüleşmiştir.

24 Kasım’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gün olması açısından tarihsel bir gerçekliği ve önemi bulunmasına rağmen, “24 Kasım Öğretmenler Günü”nün 12 Eylül döneminin bir ürünü, 12 Eylül zihniyetinin nasıl bir öğretmen istediğinin simgeleştiği bir gün olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır eğitim ve bilim emekçilerinin, sendikaların eleştiri ve önerilerine kulaklarını tıkamakta, bildiğini okumaya devam etmektedir. 652 sayılı KHK ile MEB’in kurumsal yapısı ve personel sistemi piyasa ile daha uyumlu hale getirilmiştir. Eğitimde “küresel rekabete” uygun ve “piyasa ile uyumlu” bir teşkilat yapısı oluşturulması, yaşanan ticarileşmenin geldiği boyutları görmek açısından önemlidir.

Bakanlıkların teşkilat yapılarını temelden değiştiren düzenlemelerin yanı sıra 666 sayılı mali haklarla ilgili KHK ile eğitim alanı başta olmak üzere, çeşitli alanlarda yeni eşitsizlikler ortaya çıkmıştır. 666 sayılı KHK ile üst düzey yöneticilerin ek ödemelerinde artışlar yapılırken, öğretmenler bu kapsam dışında tutulmuştur. Bu durum, her geçen gün iş yükü artan, sürekli angarya işler yaptırılarak daha nitelikli eğitim hizmeti vermeleri engellenen öğretmenlerimize karşı büyük bir haksızlıktır.

Öğretmenler asli görevleri olan ders anlatma dışında Öğrenci Koçluğu, Eğitim Harcamaları Anketi (TEFBİS), İlköğretim Kurumları Standardı Anketi (İKS), mahallelerde okuma yazma bilmeyenlerin tespiti çalışması gibi ek çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Eğitim-öğretim yılı başında gündeme getirilen ADEY, RİDEF, RİTA, Aile Öğretmenliği Projesi gibi uygulamalarla, öğretmenleri mesai saatleri dışında angarya ve esnek çalıştırmaya dönük adımlar hızlandırılmıştır. Artan iş yükü nedeniyle öğretmenlerin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi zorlaşmıştır.

18-20 Kasım 2011 tarihleri arasında, Antalya’da “Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı”nda çeşitli kararlar alınmıştır. Bu kararlardan birisi 15 yıl görev yapan öğretmenlerin zorunlu rotasyona (yer değiştirme) tabi tutulmasıdır. Öğretmenlerin iradesi dışında uygulanacak rotasyon uygulamasının sürgün anlamına geleceği açıktır.

Bilindiği gibi Van’da meydana gelen depremde içlerinde 76 öğretmenin de bulunduğu çok sayıda yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Deprem sonrasında yaşanan olumsuzluklar, eğitim-öğretimi de büyük ölçüde aksatmıştır. Hasarlı okul sayıları fazlayken, öğretmenlerin barınma sorunu başta olmak üzere yaşadıkları sorunlar hala çözülmemişken, çocuklarımız sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi verirken 5 Aralık 2011 tarihinde eğitim-öğretime başlanması olanaksızdır. Barınma sorunu çözülmeden, hasarlı okullar yeniden inşa edilmeden eğitim-öğretime başlanması cinayet anlamına gelecektir.

Eğitim Sen üyelerine yönelik gözaltılar, soruşturma ve sürgünler artarak sürmektedir. Eğitim Sen üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı başta olmak üzere, çok sayıda üye ve yöneticimiz gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. AKP Hükümeti’nin kendisine muhalif olan kesimlere karşı başlatmış olduğu “cadı avı” bilim insanlarına ve öğretmenlere kadar uzanmış bulunmaktadır.

Eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretileceği yerde bu sorunların her yıl katlanarak artması, öğretmenlerimizi olumsuz yönde etkilemeyi sürdürmektedir. Çalışma ve yaşam koşullarımız sürekli olarak zorlaşırken, giderek daha fazla sayıda öğretmen farklı statülerde esnek ve güvencesiz çalıştırılmaktadır.

Öğretmenlerin yıllardır çözüm bekleyen sorunlarının çözülmediği, 300 bini aşkın işsiz öğretmenin atamasının hala yapılmadığı, angarya çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda nitelikli bir eğitim hizmetinden bahsetmek mümkün değildir. Bugün eğitim sisteminde yaşanan sorunların sorumluları, ülkenin dört bir yanında fedakarca çalışan öğretmenlerimiz değil; eğitimin ve öğretmenlerin sorunlarının çözüm taleplerine kulaklarını tıkayan siyasi iktidardır.

Öğretmenlerimize insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşama koşulları yaratılmalı; bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmelidir. Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için, öğretmen yetiştirme ve istihdam politikalarının uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

Ayrıca atama ve terfilerde keyfiyet ortadan kaldırılmalı, eş durumu özür grubu atamaları bir an önce yapılmalıdır.

Yıllardır çeşitli alanlarda yaşadığımız hak kayıplarına ve olumsuzluklara bakıldığında, geçtiğimiz dokuz yılda kaybettiklerimizin ne kadar çok olduğu ve haklarımızı koruyabilmek için örgütlü mücadelenin ne kadar acil bir ihtiyaç olduğu görülmektedir. Eğitim Sen olarak, dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın ancak tüm eğitim ve bilim emekçilerinin birleşik, örgütlü mücadelesiyle kırılabileceğine inanıyoruz.

Eğitim emekçilerinin yıllardır karşı karşıya olduğu sorunlara kalıcı çözümler üretilmesini ve taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz.

Nurcan Yanık - İl Temsilcisi”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler