Olası tehlike: Türkiye tek adam ülkesi olabilir

Olası tehlike: Türkiye tek adam ülkesi olabilir

İngiliz gazetesi Times Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı yolunda ilerlerken, ülke üzerindeki "otoriter tavrını" güçlendirebileceğini ileri sürüyor.

Gazeteye göre devlet televizyonu Erdoğan'ın rakiplerine yer vermediği için seçim adaletli bir ortamda yapılamayacak.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre gazete, 2 ve 4 Temmuz arasında TRT'nin Erdoğan'a 204 dakika, iki rakibine ise toplam 3 dakikadan az zaman ayırdığını belirtiyor.

Times Erdoğan'ın seçimi ilk turda kazanmasının beklendiğini yazıyor.

Gazete, karşıtlarının cumhurbaşkanlığını kazanması kesin görünen Erdoğan'ın elindeki gücü daha da artırmasından kaygı duyduklarını kaydediyor.

PUTİN-CHAVEZ BENZETMESİ
Gazeteye göre rakiplerinin Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ardından ülkenin Putin Rusya'sına ve Chavez Venezüella'sına benzemesinden korktuklarını yazıyor.

Gazete, bu ülkeleri popülist güçlü liderlerin demokratik yöntemlerle işbaşına gelip bağımsız kuruluşların içini boşalttığı ve muhalefeti susturduğu rejimler olarak tanımlıyor.

Times Tayfun Demir isimli bir taksi şöförünün "Erdoğan şimdi kral" dediğini aktarıyor. Demir "güçlü hükümet istiyoruz ama diktatörlük istemiyoruz" diye de ekliyor.

TEK ADAM ÜLKESİ
Gazete Pennyslvania'daki Lehigh Üniversitesi'nden Henri Barkey'nin "Türkiye tek parti ve tek adam ülkesi olmaktan, tek adam ülkesi olmaya dönüşümle yüz yüze" dediğini aktarıyor.

Londra merkezli Standard Bank'ten yükselen piyasalar bölüm başkanı Timothy Ash "Türkiye'nin gelişim modeli Avrupa tarzı demokratik piyasa ekonomisinden, merkezileşmiş iktidar, tek bir hakim parti ve medyada pek eleştirinin olmadığı Asya tarzı bir modele dönüşüyor" diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler