Orta ilçesindeki diyaliz hastalarını Çankırıya getiriyoruz

"Orta ilçesindeki diyaliz hastalarını Çankırı'ya getiriyoruz"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün sorusunu yanıtladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün "Çankırı'nın Orta ilçesinde diyaliz makinesinin olmamasından dolayı oradaki böbrek hastaları büyük sıkıntı çekmektedir. Bakanlık olarak Orta ilçesine diyaliz makinesi alınması planlanabilir mi? Bu konuda Bakanlık olarak bir desteğiniz olabilir mi?"

CHP'li Öğüt ayrıca, Çankırı'nın neredeyse bütün ilçelerinde ambulans eksikliği olduğunu belirterek, "O konuda da eksikleri inceleyip yerine getirirseniz sevinirim" dedi.

Bakan Akdağ konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Çankırı Orta ilçesindeki diyaliz ihtiyacından değerli Milletvekilimiz Sayın Öğüt bahsettiler. Değerli milletvekili arkadaşlarım, Türkiye'de yaklaşık olarak 40 binin üstünde vatandaşımıza diyaliz hizmeti sunuyoruz. Türkiye diyaliz alan hasta sayısının çok arttığı bir ülke durumuna geldi. Bunun şöyle bir sebebi var: Gelişmiş ülkelerin birçoğunda diyaliz ihtiyacı olan vatandaşlar böbrek nakli imkânına daha kolay ulaşıyorlar çünkü böbrek donörü, organ donörü, organ bağışçısı oranı bizden çok yüksek. Yani imkânları ve şartları uygun olan ülkelerde, organ naklini yapabilen gelişmiş, zengin ülkelerde organ bağışçısı da yeterli olduğu için kronik böbrek yetmezlikli hastalar diyalizde çok fazla birikmiyor. Türkiye'de de bugün onlarca hastanede çok başarılı bir biçimde organ nakli yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu organ nakliyle ilgili parayı tamamen ödüyor, özel hastanede bile olsa vatandaşın bir para ödemesine gerek yok. Ancak yeterince bağışçımız olmadığı için çok sayıda birikmiş diyaliz hastası var.
 
Bir de diyaliz ancak düzenli yapıldığında ve doğru yapıldığında böbrek hastaları uzun müddet hayatta kalır. Türkiye'de bugün diyaliz çok düzgün yapıldığı için bu hastalarımız da şükürler olsun çok daha uzun müddet yaşıyorlar ve ciddi bir birikim var. Bu birikimi ancak organ bağışçılığını arttırarak, hep birlikte bu husustaki duyarlılığı artırarak ortadan kaldırabileceğiz. Şükürler olsun ki son senelerde bağışçı sayısı ciddi ölçüde artmaya başladı. Artık yeni artış hemen hemen olmuyor ama havuzda birikmiş olan hastalarımızın ihtiyacını ortadan kaldırmakta biraz zorluk çekiyoruz.
 
Bu anlamda Çankırı'nın Orta ilçesinde de diyaliz ihtiyacı olan hastalarımızı taşımalı olarak merkeze getiriyoruz ve orada hizmet veriyoruz. Çankırı'nın Orta ilçesinin nüfusu 12 bin. Nüfusu böyle olan ilçelerde diyaliz hizmeti sunamıyoruz çünkü hem hasta sayısı yetersiz hem de bu hizmeti sunabilecek yetişmiş doktor sayımız buna yetmez. Yoksa cihaz açısından ya da oradaki şartlar açısından hiçbir sıkıntımız yok. İhtiyaç olsa bunları yerine koyabiliriz.
 
Ambulans açısından da durum nedir, bakarız. Bütün değerli arkadaşlarım biliyorlar, Türkiye'de ambulans hizmeti açısından parkımızı aşağı yukarı 5 misline, 6 misline yükselttik. Taşınan yaralı hasta sayısı da bu şekilde. Bir ihtiyaç varsa, Çankırı'da bu ihtiyaçları da gideririz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler