Ortaylı: Atatürk köylüdür Yahudi olamaz

Ortaylı: Atatürk köylüdür Yahudi olamaz

İlber Ortaylı, Atatürk ajan mı sorusuna 'Atatürk köylüdür. Köylüden Yahudi olmaz' dedi.

Prof. Ortaylı, Londra'daki konferansta bir dinleyicinin Atatürk'ün ajan olup olmadığını sorması üzerine 'Atatürk köylüdür. Köylüden Yahudi olmaz' dedi

İKİ AVRUPA VAR

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Londra'da, Turkish Forum UK tarafından düzenlenen toplantıya katıldı. Konuşmasında Ortaylı şöyle dedi: 'İki tane Avrupa var, biri İtalya, biri İngiltere. İtalya, klasik kültürü ve Avrupa'nın bütün klasik kurumlarını yaratan ülkedir ve asıl Avrupa burasıdır. Maalesef Türk dünyasında İngiltere, İngiliz filolojisi kürsülerinde daha çok klasik İngiliz edebiyatı üzerinde birtakım tezlerle sınırlıdır. Fakat İngiltere'yi öğrenmek lazım.' ABD'nin dünya politikasını yürütenlerin Amerikalı olmadığını söyleyen Ortaylı, Amerika'nın akıl hocasının İngiltere olduğunu belirtti.

NE OLDUĞU BELLİ

Washington'da önemli kararların hepsinin İngilizlerin katılımıyla alındığını kaydeden Ortaylı, 'İngiliz politikası bilgisi olmadan, Amerikalıların doğru adım atması mümkün değildir' görüşünü ifade etti.

Ortaylı, bir dinleyicinin, 'Son zamanlarda Atatürk'ün Yahudi ve İngiliz ajanı olduğuyla ilgili bazı internet sitelerinde iddiaların yer aldığını' söylemesi üzerine, 'Atatürk'ün ne olduğu belli. Atatürk köylüdür. O karga hikayesinin üzerinde onun için çok dururlar. Köylüler Yahudi olmaz' ifadelerini kullandı. Ortaylı, Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili bir soruya, 'Ben Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun neo-osmanlıcı hayalinin olduğunu zannetmiyorum' karşılığını verdi. 'Eksen kayması' tartışmalarına da değinen Ortaylı, Türkiye'nin eksen değiştirip değiştirmediği konusundaki samimi kanaatinin 'belirsiz' olduğunu söyledi. Ortaylı, 'Çünkü ifade edilen her şeyin doğru olduğunu söyleyemem. Eksen değiştirmek çok ciddi bir olaydır. Sabahtan akşama mümkün olacağını zannetmiyorum' diye konuştu. Batı Avrupa kültüründe, diplomasi çevrelerinde eksen değiştirmeden kolayca bahsedildiğini ifade eden Ortaylı, 'Bilhassa matbuatında öyle. Bu bir enformasyon eksikliğidir. Diplomasi çevrelerinde bunun çok ciddi olarak tekrarlandığı kanısında değilim' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler