Özel hastane farkına iki kat zam yapıldı

Özel hastane farkına iki kat zam yapıldı

Bayram tatiline girilirken gerçekleştirilen yeni zamlar, özel hastanelerden faydalananların canını yakacak cinsten...

Türkiye bayram tatiline girmişken yapılan bir düzenleme, özel hastane karlarını artırırken, tedavi olmak isteyen vatandaşların faturalarını kabartacak. Yeni yönetmelikle, özel hastanelerin hastalardan aldıkları ilave ücretlerde tavan iki katına çıktı.
 
Özel hastaneler Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin bir değil, iki katına kadar ilave ücret alabilecekler.
 
Yeni düzenlemeyle, özel hastaneler için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen hizmet bedellerine ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden tahsil edilecek ilave ücret tavanı bir katından iki katına çıkarıldı. Yeni düzenleme ile eskiden özel hastanede 1510 lira olan prostat ameliyatı 3 bin 20 liraya çıkacak. Bu ilave ücret, tahlil ve tetkikler de eklendiğinde 3 bin 500 liraya çıkacak. Yeni düzenlemeye göre, muayene tahlil ve tetkik ücreti hariç olmak üzere bazı ameliyatların ilave ücretlerinde yeni tavanlar şöyle olacak:
 
“Tonsillektomi 1258 TL, mastektomi 2 bin 936 TL, ingunal herni 1530 TL, gasrektomi 7 bin 480 TL, apendoktomi 880 TL, hemoroktomi 996 TL, lomber distektomi 2 bin 350 TL, katark 902 TL, prostektomi 3 bin 20 TL.”
 
Hastadan onay alınacak
Düzenlemeye göre, özel hastane, sunduğu paralı sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alacak. Özel hastane yetkilileri, hasta ya da hasta yakınından yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talep edemeyecek.
Bazı acil ve yaşamsal tedaviler ise ücret kapsamında olmayacak. Yeni yönetmelik, şu işlemler için geçerli olmayacak:
 
“Acil hallerde sunulan sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yeni doğan bebeklere verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemler, hemodiyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemleri.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler