Pakistan'da Taliban okul bastı: 148 ölü

Pakistan'da Taliban okul bastı: 148 ölü

100'e yakın çocuk öldü...Pakistan'ın Peşaver kentinde silahlı kişiler bir okuldaki 148 kişiyi öldürdü. Sabah saatlerinde başlayan ve dokuz militanın öldürülmesiyle sona eren saldırıyı Taliban üstlendi.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde gerçekleşen olayda, silahlı kişiler bir askeri okulu bastı.

Eyalet Hükümet Sözcülüğü, baskında 148 kişinin öldüğünü, yaralı sayısının da 150 olduğunu açıkladı.

Üzerlerinde bomba bulunan Taliban militanlarıının, okula girerek etrafa rastgele ateş açtıkları bildirildi. Pakistan ordusunun düzenlediği kurtarma operasyonu, militanların öldürülmesiyle sonlandı.

Saldırıya uğrayan okulun, Pakistan'da ordu tarafından idare edilen 146 okuldan biri olduğu belirtildi. 10 ila 18 yaş arasındaki öğrencilerin okuduğu okulda, askeri personel ve sivillerin çocuklarının eğitim gördüğü açıklandı.

Taliban'ın 'Tahrik-i Taliban Pakistan' adı verilen bir kolu saldırıyı üstlenirken, okula giren altı militana yaşları büyük öğrencileri öldürme emri verdikleri bildirildi.

"AYNI ACIYI HİSSETSİNLER DİYE..."
Reuters'ın haberine göre, Taliban sözcüsü Muhammed Umar Horasani, "Ordunun okulunu seçtik çünkü hükümet bizim ailelerimizi hedef alıyor. Onların da bu acıyı hissetmesini istiyoruz" dedi.

Ordunun düzenlediği operasyonda; ikisi öğrenci, altısı öğretmen ve yedisi idari görevli 15 kişinin komandolar tarafından kurtarıldığı açıklandı.

Saldırı sırasında okulda 500 öğrenci ve öğretmenin olduğu tahmin ediliyor.

ÜÇ GÜN YAS İLANI
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif, Peşaver'deki kanlı okul baskının ardından bölgeye hareket etti.    

Peşaver kentinin bağlı olduğu Hayber Paktunhva eyalet yönetimi de üç günlük yas ilan etti.

MALALA: ASLA MAĞLUP OLMAYACAĞIZ
Pakistan'da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay (17), baskını kınadı.

Nobel ödüllü Malala, "bu saçma ve acımasız terör eyleminden dolayı çok üzgün" olduğunu vurguladı. Okullardaki masum çocukların böyle bir dehşet sahnesinde yeri olmadığını belirten Malala, "Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum" ifadesini kullandı.

Pakistan silahlı kuvvetleri ve hükümetinin çabalarının takdire şayan olduğuna işaret eden Malala, şunları söyledi:

"Ben ve dünya genelinde milyonlar, bu çocukların, kardeşlerimin yasını tutuyor. Ama asla mağlubiyete uğramayacağız."

TÜRKİYE'DEN KINAMA
Türk Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sabah saatlerinde düzenlenen saldırıda çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığının, bazı öğrencilerin de rehin alındığının büyük bir üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

"Kardeş Pakistan'ın huzur ve güvenliği ile iç istikrarını bozmayı hedefleyen söz konusu terör eylemini şiddetle kınıyoruz" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Saldırıya karşı başlatılan operasyonların başarıyla sonuçlanarak, rehin alınan tüm öğrencilerin sağ salim kurtarılmaları en büyük temennimizdir. Türkiye, kardeş Pakistan'ın terörizmle mücadelesine desteğini, Pakistan hükümeti ve halkıyla dayanışmasını kararlılıkla sürdürecektir."

OBAMA: İĞRENÇ VE ADİCE
ABD Başkanı Barack Obama da saldırıyı ‘‘iğrenç ve adice’’ olarak nitelediği yazılı açıklamada, ‘‘ABD, Pakistan’ın Peşaver kentinde, okula yapılan saldırıyı en şiddetli biçimde kınıyor. Kalplerimiz, sevdiklerini kaybeden ailelerle, dualarımız kurbanlar için. Bu adi saldırıda, öğrencileri ve öğretmenleri hedef alan teröristler, bir kez daha günahkâr ve ahlaksız olduklarını gösterdiler. ABD olarak Pakistan halkının yanındayız, bölgede barış ve istikrarı sağlamaya çalışan Pakistan hükümetini terörizm ve aşırılıkla olan mücadelesini sürdüreceğiz’’ dedi. 

collage_650_121614032739.jpg

OPERASYON BAŞLADI
Pakistan Ordusu'nun kurtarma operasyonu başlattığını ve öğrencilerin büyük kısmının güvenli bir şekilde arka kapıdan çıkarıldığı belirtildi

Taliban'ın 'Tahrik-i Taliban Pakistan' adı verilen bir kolu saldırıyı üstlenirken, okula giren altı militana yaşları büyük öğrencileri öldürme emri verdikleri bildirildi.

Saldırı sırasında okulda 500 öğrenci ve öğretmenin olduğu tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler