Papa kim olacak?

Papa kim olacak?

İlk turdan siyah duman çıktı...

Papa 16. Benediktus'un 598 yıl aradan sonra bir ilke imza atarak, 28 Şubat'ta görevden ayrılmasından sonra makamın boş olduğu (Sede Vacante) ilan edilen Vatikan'da, gözler Katoliklerin 266'ncı Papası'nın kim olacağına çevrilmiş durumda.

Ruhban sınıfının en önemli din adamı konumundaki kardinaller, Katolik Kilisesi'nin 266. papasını belirlemek üzere Sistine Şapeli'nde ilk oturuma geçti.
 
1,2 milyar nüfuslu Katolik aleminin yeni ruhani liderini belirleyecek 115 kardinal, ''Veni Creator'' ilahisi eşliğinde Sistine Şapeli'ne girdi. Kardinaller, burada tek tek papalık seçimi için yemin etti. Kardinallerin yemini tamamlamasıyla içeride kendileriyle kalacak Tören Direktörü Monsenyör Guido Marini, seçici kardinaller dışındakileri ''Extra Omnes'' anonsuyla şapelin dışına davet etti ve ardından şapelin kapısını TSİ 18.35'te kapattı.
 
48 ülkeden 115 kardinalin, bugünkü ilk oturumuna ilişkin sonucun TSİ 21.00 sularında belli olması bekleniyor. Vatikan kaynakları, papanın seçilmesi durumunda bacadan beyaz dumanın daha erken saatte verilebileceğini belirtiyor.
 
Papalık seçiminin (Konklav) ilk günü sabahında kardinaller, Kardinaller Meclisi Dekanı Angelo Sodano'nun yönettiği ''Missa Pro Eligendo Papa'' ismiyle anılan geleneksel papalık seçim ayinini gerçekleştirmişti. 
 
Kardinallerin Sistine Şapeli'ne girişini şiddetli yağmura rağmen çok sayıda kişi izledi. 
 
İlk oturumda kardinallerin anlaşmaya varamaması halinde şapelden siyah duman bırakılarak papanın henüz belirlenemediği mesajı verilecek.
 
ÖNE ÇIKAN İSİMLER
Papalık seçiminde 5 kardinalin ismi favoriler arasında yer alıyor.
 
İtalyan Kardinal ve aynı zamanda Milano Başpiskoposu olan Angelo Scola (71), Kanadalı Kardinal ve aynı zamanda Piskoposluk Kongregrasyonu Başkanı Marc Ouellet (69), Brezilyalı Kardinal ve Sao Paolo Başpiskoposu Odilo Pedro Scherer (63), Amerikalı Kardinal ve Boston Başpiskoposu Sean O'Malley (68) ve bir başka Amerikalı Kardinal New York Başpiskoposu Timothy Dolan (63).
 
İLK TURDAN SİYAH DUMAN ÇIKTI
Bacadan siyah duman çıktı. İlk turda Papa seçilemedi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler